ДПС готви промени в Закона за тютюна в полза на производителите (допълнена, видео)

ДПС готви промени в Закона за тютюна в полза на производителите (допълнена, видео)

© Юлия ЛазароваДо края на февруари трябва да са готови предложенията за промени в Закона за тютюна. За това се договориха депутати от ДПС и представители на Асоциацията на тютюнопроизводителите на среща в централата на партията.


По-късно същите промени в Закона за тютюна бяха представени на неформална среща на политици от БСП с медиите. По думите на Корнелия Нинова промените са били изготвени съвместно с Министерството на земеделието.


ДПС ще предложи промени в законодателството, с които частично се възстановява законовата регулация на задълженията на търговците, които изкупуват тютюн, посочи Лютви Местан, цитиран от агенция "Фокус". 
Една от промените предвижда възстановяване на регистъра на търговците, които изкупуват суровината.
Според Местан, условие за влизане в този регистър ще бъде задължението на търговеца да започне кампанията по изкупуване на 1 ноември и да приключи най-късно на 31 януари.


Друго задължение на тези фирми се предвижда да бъде задължението да се сключват договори с производителите, които да предвиждат "справедливото заплащане на цената на тютюна".


Местан подчерта, че за вписването в регистъра няма да се налагат никакви специфични условия, а само тези две - да се започва и приключва изкупната кампания навреме и навреме да се заплаща на производителите. Целта не била да се намали броят на търговците, защото ако те са повече, това ще създаде конкуренция между тях, обясни той. Не се ангажира с твърдение, че ситуацията в момента е в резултат на картелно споразумение между изкупвачите.


Според Местан съществен проблем в момента е това, че оценителните комисии определят по-ниско от реалното качество на тютюна, а в тях влизат представители само на търговците. "Тази година цената е по-ниска с близо 30%, поне от старта на кампанията", посочи Местан.


Заради това с промените се предвижда да се възстанови фигурата на държавните експерти оценители.


"Такава практика има и в редица други държави и въобще не се смята за намеса в търговските отношения. Вероятно това ще бъдат държавни експертни оценителни комисии, базирани към областните към областните дирекции "Земеделие" или Държавен фонд "Земеделие", към които засегнати производители, които не са съгласни с цената, която им се определя от търговеца, да могат да се обърнат, защото има стандарти за качество, които трябва да се прилагат стриктно", обяснява Местан.


Обсъждала се и идеята Министерският съвет да определя минимални изкупни цени на тютюна. "Трябва да се провери дали подобно положение би влязло в някакво противоречие с европейски регламенти. Има много силно настояване за въвеждането на минимални изкупни цени като най-важната гаранция за интереса на тютюнопроизводителите", каза Местан.


"Обсъдихме тежката ситуация, в която изпаднаха близо 100 000 български семейства. По същество, единствено "Булгартабак" започна кампанията по изкупуване на тютюни, това далеч не е най-големият играч на пазара", обясни Местан.


"Ние берем плодовете на тотално грешната политика, наследена от ГЕРБ, защото ГЕРБ премахнаха всички законови гаранции за интереса на тютюнопроизводителите от Закона за тютюневите изделия", обяви лидерът на ДПС. Значителна част от електората на партията се занимава тъкмо с отглеждане на тютюн.


Готовият проект отново ще бъде обсъден с представители на тютюнопроизводителите преди да бъде внесен за обсъждане. На тази среща Местан смята да покани и търговците, защото интересите им трябва да се балансират.


От изявлението му не става известно дали автор на проекта ще е ресорният министър или ще бъде внесен от депутати направо в Народното събрание.


По същество, това е първата пълна календарна година, през която се прилага новият режим на уреждане на взаимоотношенията търговци - тютюнопроизводители, които наложиха управляващите от ГЕРБ. Ситуацията не може да намери друго решение освен бързи промени в закона, които да възстановят частично законовата регулация на задълженията на търговците, обясни положението Местан.


До 2009 г. тютюнопроизводителите имаха всичко, което днес искат. ГЕРБ обаче промени закона и проблемите на тютюнопроизвоидтелите започнаха точно при управлението му, посочи лидерът на ДПС.


Нямаме призив към производителите да прекратят протестите, това е тяхно суверенно право и техните искания са напълно справедливи, казва във видеото Местан.


Това, което направи ГЕРБ в началото на 2011 г. с либерализацията на цените на тютюна, доведе до покачване на изкупните цени на тютюна в две поредни години, коментира междувременно пред агенция "Фокус" Цвета Караянчева, народен представител от ГЕРБ и областен председател на партията в Кърджали.

"Ако се върнем в 2010 г., тогава тютюнът беше изкупен за 3-4 лева и кампанията отново беше закъсняла. Тогава все още действаше лицензионният режим. В началото на 2011 г. с колеги от партия ГЕРБ направихме тези промени в Закона за тютюна и още в края на 2011 г. цените се вдигнаха до 6 лева", обясни депутатът. "В края на 2012 г. цените бяха към 7.50 лева и изкупният период беше завършен още в началото на декември в някои от районите", добави тя.


"Това, което искат в момента колегите от ДПС, е отново да върнат онзи лицензионен режим, който позволява на Фонд "Тютюн" да продължи да пълни партийните каси, защото самата система за договаряне, на купуване на лицензи, на налагане на квоти на отделните общини водеха до корупционни практики. Това е абсолютно лицемерие, те отново влизат в поредната си лъжа към своите избиратели", заяви Цвета Караянчева.


Държавен фонд "Тютюн" беше закрит с промени в закона за тютюна през 2012 г.


Цялото изявление на Местан вижте във видеото:Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сиса
  Сиса
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Малко се надигнаха тютюнопроизводителите и веднага започнахме да търсим начини да им угодим, добре, но да няма после негативни последствия.

 2. 2 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мазния нещо им обяснява, че това отзад, дето им влиза е нещо друго...

 3. 3 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Волен ще помогне.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 4. 4 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ДПС показа на своите избиратели, че държи и ножа и салама. Проекто-решението води до поредния лицензионен режим, намеса на държавата в бизнеса и създаване на лостове за премахване на неудобните изкупвачи.

 5. 5 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 952 Весело

  Ееее, тютюнопроизводител да си днес...

 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#5:"Петър Иванов"]Ееее, тютюнопроизводител да си днес... [/quote]

  Днес бива, ама през пролетта, лятото и есента е кошмар!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дойдохме си на думата... днеска закон в полза на производитетелите... утре ... вероятно ще се окаже само в полза на Лафка...

 8. 8 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Глупости на търкалета,какви минимални изкупни цени,какви държавни оценители,какви пет лева!!! На тези хора трябва да им се помага да се обединяват,така че да не са зависими от сегашните изкупвачи,както да им се помогне да се занимават и нещо друга така,че да не са зависими само от тютюнопроизводството.

 9. 9 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#4] от "bilbotorbins":

  ДПС показа на цяла България,че държи ножа и салама.
  Не трябва да се пее ода за Орешарски,а за Лютвито.
  Има ли още някой,който се заблуждава кой управлява държавата ни?БСП нямат думата,Сатанишката си урежда Европата и накрая,
  като излязат нещата ще бъде голяма изненада за някои.Защото предполягам на всички е ясно,че Бисеров не си е въртял далаверите сам.

 10. 10 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Тутунджиите какво са очаквали при по висока субсидия и цените на изкупвачите падат. Ако се премахне субсидията тюрюна ще се изкупува на по висока цена и доходите на тютюнджиите ще са същите като сега, 100 те милиона субсидия не са предзначени за онези по полето де се блъскат, а за прекупвачите.

 11. 11 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 442 Гневно

  Изроди мръсни. Защо на никой БЪЛГАРСКИ производител не му гарантирате изкупуване в срок и на нормални цени продукцията? Що не вземете примерно на производителите на домати и краставици да им дадете едно рамо? Ми на тези, дето се бъхтят като скотове, пък им изкупуват млякото за по 50-60 ст. що не гласувате за тях някой закон бе? Паплач нещастна. Стотинка данъци няма да платя освен тези, дето не мога да скрия, ама което мога - у моята си касичка ще си внасям. Ще ми съсипвате собствениците на заведения с малоумни забрани, пък ще наливате пари и ще защитавате производството на тютюна, та и преговори за изкупуването ще водите, като че сте ООД не депутати. Да вземе човек да запали балите, пък да ви метне цялата пасмина връз тях, та белким се отървем от цинизма ви и политическата ви проституция.

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 12. 12 Профил на theforce
  theforce
  Рейтинг: 225 Неутрално

  или в полза на Лафски...

 13. 13 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Прост народ слаба държава,има доста други култури които се отглеждат в тези райони също добре и са по доходоносни.
  Друго след като дадена продукция не обезпечава инвестицията или не те удовлетворява минаваш на друга то така много лесно,къде е свободният пазар, ЕС да прасне сега една глоба и ще се оправи работата.

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3086 Весело

  Всичко е ясно.
  Промени в Закона за тютюна срещу промени в плоския данък.

  След това ще чакаме да видим валутният борд срещу какво ще го изтъргуват.

  подпис
 15. 15 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 952 Весело

  "Днес бива, ама през пролетта, лятото и есента е кошмар! "

  Др. Иванов, ма нали точно за това дойдохте на власт, да няма вече кошмари...

 16. 16 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ПРОСТ НАРОД, ПРОСТИ УПРАВНИЦИ, ИЗОСТАНАЛА ДЪРЖАВА, КАЛПАВ МАТРЯЛ, ДЕТО ЗА НИЩО НЕ СТАВА !!! ЕДНИТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОТРОВА, А ДРУГИТЕ ТЪРСЯТ НАЧИНИ КАК ДА ИМ ПОМОГНАТ ДА Я РЕАЛИЗИРАТ !!!! А ПОЛЗИТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА ДЕ ГИ ВИДЯХТЕ БЕ АЛАНКООЛОВЦИ ОТ ЦЯЛОТО ТОВА УПРАЖНЕНИЕ ??? ИЛИ ТО ПОЛЗА ЗА НАРОД И ДЪРЖАВА, ТАКОВА НЕЩО НЕ СТЕ СИ И ПОМИСЛЯЛИ, НАЛИ ТАКА !!! О С Т А В К А !!!

 17. 17 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 794 Весело

  А някой дали разбра, че Бисеров ще удари една мента за Йордановден?

 18. 18 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#6:"др. Иванов"]Днес бива, ама през пролетта, лятото и есента е кошмар![/quote]
  Така е ИванОФ, а другите и зимата работят, не е само да чакат на далаверки с партията и нейните съдии, ченгета и агенти.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 19. 19 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Това е някакъв пълен майтап.
  Създават проблема и после се бият в гърдите как ще го решат.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 20. 20 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Ами електората,производители на тютюн от ДПС какво ще правят докато този закон "евентуално" влезе в НС,то ще стане декември догодина.Ами сегашния тютюн?Може би ще пият една студена вода.
  И като се замисля,стигам до заключението,че за тях са гласували,собствената попара си сърбат.
  А Бойко,лош,смотан,пожарникар,тиква и т.н. с квалификациите,но ги беше оправил.Дойдоха тяхните хора и ги изработиха,ЯКООО!

  sdg
 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  T.e. ,ako мине този закон ще се подпомогне електората на ДПС-то!

 22. 22 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Носи се слух че зад цецо мустака стои ДПС начело с Доган. Така че в ДПС е и ножа и сиренето на тютюневия бизнес.

  Too much цензура Баце.
 23. 23 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Някои държави инвестират в космически технологии и образование , нашата в тютюн .
  Годишно пушачите в света намалят с 8 % , ще дойде време на всеки пушач да се пада тютюнопроизводител . Някога е било голям бизнес , но да се инвестира в миналото е тъпо .

 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#15:"Петър Иванов"]Др. Иванов, ма нали точно за това дойдохте на власт, да няма вече кошмари... [/quote]

  Аз изтъквам факт, въобще не ме е грижа за тютюнджиите, за тях спорят ДПС, ГЕРБ и реформаторите. Ние колкото можахме им помогнахме и ги пратихме на екскурзия в Турция.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Субсидийте са реално законен начин за кражба и кривене на пазара

 26. 26 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 257 Гневно

  тез не бяха ли няква нелегална партия.. ся закони тръгнали да прокарват.. ЗАТВАРЯЙ!

 27. 27 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 232 Неутрално

  На тези хора трябва да им се помага да отглеждат нещо друго, а не тютюн, защото ЕС още малко ще ни позволява държавата да субсидира сектора и да се меси в свободния пазар. Ама никой не иска да го направи, защото тогава хората ще разберат, че може и да са свободни, а не крепостни селяни. Ама кой ти мисли дългосрочно в България.

 28. 28 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 952 Любопитно

  "Ние колкото можахме им помогнахме и ги пратихме на екскурзия в Турция. "  Бедни ми др.Иванов, и след тази ви "помощ", турците в България станаха "по- турци"...

 29. 29 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#28:"Петър Иванов"]турците в България станаха "по- турци"... [/quote]

  Това собствено творение ли е или плод на гербаджийски консилиум?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 30. 30 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 952 Разстроено

  Ей др. Иванов, учи, е..и, учи, е..и накрая, се не научено и се не нае..но...

 31. 31 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А в закона нещо за биволи и биволици ще има ли ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Да не пропуснат със закона и да намалят акциза на папиросите поне с 50%!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А защо трябва да има специален закон за тютюнопроизводителите,с какво са по различни те от всички останали производители които продават стоката си на пазарен принцип.

  писнало ми е от левичари
 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#26] от "rotnwolf":

  не не бяха, много са си легална партия даже, още от 1990 година 04.01

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#33] от "koiot":

  Защото тютюн се сади в стратегически важни за страната региони, къде нищо друго не вирее, но пък живеят хора и трябва да имат поминък.... още обяснения???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#31] от "Танас":
  Биволи и биволици търси къде Гълъбово, Старо загорско!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#35] от "boby1945":

  И ти сега защо излъга,че нищо друго не вирее.Ако имат желание могат да отглеждат билки.

  писнало ми е от левичари
 38. 38 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ДПС готви промени в Закона за тютюна в полза на производителите...

  - Туй , дето го плямпа Местан, е от зор ..
  заради протестите..
  - За промените в закона , ще трябва време ,
  през което ДПС, едва ли ще са управляващи..
  - Чрез Тютюна, ДПС-агентите, рекетират
  тройно, своите избиратели ..
  - При дотациите, на входа и изхода
  при изкупуването, "изгодните цени "
  се определят , от лицензиран ДПС, кръг.
  - За 24 год., ДПС агентите, натрупаха милиони
  на гърба, на глупавите си избиратели !!!

  urkobozambo
 39. 39 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#35] от "boby1945":


  До коментар [#37] от "koiot":
  [quote#37:"koiot"]И ти сега защо излъга,че нищо друго не вирее.Ако имат желание могат да отглеждат билки. [/quote]
  Прав сте. Много неща могат да отглеждат, но 24 години вече тези хора се супсидират с нашите данъци. Преди години, когато 90% от българите все още не знаеха какво е това GSM, по телевизията показваха един филм за "бедните" тютюнопроизводители и там едни производителки вадеха от джобовите на шалварите си GSM-и и говореха със синовете си в Германия. Така че всички тези измислици за тютюна и производителите на тютюн, които били бедни и нещастни ги разправяте на старата ми шапка.

  The best way out is always through Robert Frost
 40. 40 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#11] от "julyanna":

  Права беше днес по-рано, ДПС-то ще лъска белия кон, д се качват на него.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 41. 41 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  ...А сме тръгнали уж да се развиваме като европейска страна...
  жива плантация сме с такива управляващи...

  ОСТАВКА!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 42. 42 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Така де, Лафките трябва да се крепят. Доволен производител - оборотна Лафка.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 43. 43 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#11] от "julyanna":

  ++++++++++++++++++++++++ за коментара

  и още
  ++++++++++++++++++++++++ за подписа ти.

 44. 44 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#40] от "Нефертити":

  Мразя да съм права. Но дори и аз не съм предвиждала такава безгранична наглост от страна на тия боклуци. Не само яхнаха "белия кон", ми и каляска от чисто злато му прикачиха. До момента минаваха с безсрамие. Сега дори и наглост не мога да използвам, защото ще е доста меко определение.........

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До кога няколко представители на малцинството ще се подиграват с икономическите интереси на цял народ!?
  Господин Местан! Освен производителите на тютюн в българия живеят и други (доста повече) хора, които не желаят толокова години да се влачат под този непоносим товар помощите за тютюнопроизводителите.
  БСП българска партия ли е или служи единствено на интересите на ДПС?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#33:"koiot"]А защо трябва да има специален закон за тютюнопроизводителите,с какво са по различни те от всички останали производители които продават стоката си на пазарен принцип.[/quote]

  Браво. Точно за това става въпрос. С какво едни производители са по-различни от други, че да бъде закриляно само и единствено тяхното производство със закон. Не кой какво сади, дали трябва да го сади и в какво трябва да се преквалифицира. И не да хващаме тютюнопроизводителите за гушите, защото те са на същия хал, като и ние. Въпроса е как някой наглец, скрит зад длъжността депутат, се осмелява дори да си помисли за такъв безумен закон. В демократична държава да правиш закон, задължаващ някоя частна фирма да изкупува на друга частна фирма или на частно лице продукцията в срок и за определена от държавата минимална цена? Трябва да си много прост или безмерно дебелоок, за да го направиш. Дори и комунистите не са толкова "смели".......Ще ми се да зная как точно ще реагират от БСП на това предложение. Нали мислят за хората.......а сега да видим как ще се измъкнат от ла*ната на коалиционната си любовница. И дано поне сделката да си е заслужавала, щото ей сега верно столчето яко им се заклати.......

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 47. 47 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#44:"julyanna"]ще е доста меко определение.........[/quote]

  Разстройство, мисля, че подхожда...създава топлина и уют за едни, а на други - смрад и погнуса...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#37] от "koiot":

  Ти си либарст неук както обикновено, нали?2
  Билките искат много познания от отглеждащите, а в същото време приходът е малък, защото базата за потребление е малка.......
  Просто казано бликите хранят само билкаря!!!
  Затова либераст неучка, за да има поминък се отглеждат поне тютюн ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Местане, пак лъжеш гивиндийо!! Типично за изпечен доностник на ДС!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#39] от "Realistka":

  Тези локуми ги приказвай на стария ми къскет!!! Тютюна е специфична, доходоносна култура която вирее на калпави планински места, но пък иска доста труд...
  А не говорене по мобифона.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 952 Любопитно

  Др. Боби, кЪскет не идва от къс кет. Пише се с А каскет, като каска, която си носил като сержант навремето...

 52. 52 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Гневно

  Наглост, Г-н Местан, престанете да заблуждавате хората, а по-добре си хванете паспорта и вън от родината ни! Който иска - прав му път. Паспортите ви дават свобода да ходите където си искате, заедно с тютюна ви, да ви е сладко!!!

  Който първи прекрачи границата, губи.
 53. 53 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Шизофрения е държавата хем да забранява тютюнопушенето, хем да субсидира тютюнопроизводството. В тютюна има над 4000 вредни субстанции - отрови, радиоактивни елементи и така нататък. И нито едно полезно вещество. Като не искат да сменят насажденията и бизнеса, да си пушат тютюна сами! Нали бил много готин, най-готиния тютюн на света... Парите за тютюневата субсидия да се дадат за леччение на болните от рак! Тъпаците, които спират децата си от училище, ги обричат на отпадане от образователната система, на неграмотност и на социално изключване. Децата не са виновни за лошите бизнес решения на възрастните.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK