Летище"София" отчита рекорден брой пътници през 2013 г.

Летище"София" отчита рекорден брой пътници през 2013 г.

© Красимир ЮскеселиевОт летище София отбелязват приключването на 2013 година с рекорден брой от 3 504 326 обслужени пътници, с 1.1 на сто повече от миналата година.


Терминал 1 е посрещнал и изпратил над 1 милион пътници, което се случва за първи път от 2007 г.
насам, когато преобладаващата част от полетите бяха прехвърлени на новооткрития терминал 2. От януари до декември през новия терминал са преминали близо 2.5 милиона пътници.


Пътувалите по международни редовни линии са 91 на сто от общия пътнически поток за 2013 г., 5 процента е делът на пътниците по вътрешни линии, а организираните туристи съставляват 3 процента.
С превозени над 1 милион пътници за цялата година авиокомпания "България ер" остава водеща за софийския аеропорт пред Wizz Air със 723 000 пътници и Lufthansa с близо 362 000 пътници.


За цялата 2013 г. на летище София са излетели и кацнали 40 526 самолета, със 7.6 на сто по-малко от 2012 г. Намаление се наблюдава във всички пазарни сегменти. Най-устойчиви остават товарните полети, се посочва в информацията.


Редовни полети по разписание са изпълнявани до 45 дестинации, обслужвани от 19 авиокомпании, сред които 2 нискотарифни. Традиционно най-предпочитаните направления през изтеклата година остават Лондон, Виена и Париж.


Средногодишният процент на затоварване на пътническите кресла за всички изпълнени полети до и от летище София е нараснал с 2 процентни пункта - до 77 на сто в сравнение със 75 на сто за предходната година.


С по-добри резултати летище София приключва 2013 г. и за товарните превози. Обработени са общо 17 039 тона товарни и пощенски пратки (с 0.8 тона повече от 2012 г.).


Годишният ръст при товарите е от 5 на сто, а натоварените и разтоварени пощенски пратки са се увеличили с 3.6 на сто.


Последният месец от годината традиционно е по-силен за летището поради завишения интерес към пътнически и товарни въздушни превози около празничните дни.


От началото на годината през декември за първи път е отчетен ръст при кацанията и излитанията. Броят на обслужените самолети за този период е 3105, а постигнатото увеличение е от 1.6 на сто спрямо същия месец на 2012 г.


Броят на пристигналите и заминалите пътници е 277 436, или 7.1 на сто повече, а обработените товари и поща са общо 1455 тона (9.5 на сто повече).


От 15 декември се изпълняват традиционните чартърни ски полети от Великобритания на авиокомпаниите Thomson Airways, Thomas Cook Airlines и Би Ейч Ер. През този сезон туристите от Русия отново ще летят с чартърни полети на "България ер" и Rossiya Airlines.


За първи път сезонни полети до летището тази зима ще изпълнява украинската авиокомпания Ukraine International Airlines.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK