Зимната буря донесе "отрицателни цени" на тока в Европа

Зимната буря донесе "отрицателни цени" на тока в Европа

© ReutersСилните зимни бури в Северна Европа станаха причина ветропарковете в района да работят толкова много, че на пазара за електричество се стигна до парадоксалната ситуация цените да станат отрицателни, разказва "Ройтерс".


На практика това означава толкова голямо предлагане, че производителите губят пари от прекалено бързото въртене на перките на ветрогенераторите. Полза имат търговците на ток, които се възползват от колебанието в цените, докато за крайния потребител няма да има по-евтин ток, обяснява агенцията. Близо половината от сметките им се формират от схеми за субсидиране на т.нар. зелена енергия, целящи и защитата на потребителите от подобни неочаквани промени в ценообразуването на пазара на едро.


Освен че беше бурно, по Коледа времето беше и по-топло от обичайното, поради което се стигна до негативни цени от производителите в Германия, скандинавските страни, Чехия и Словакия. В Северна Европа по-дъждовно време означава и повече ресурс за водноелектрическите централи в Скандинавия, докато тихото и студено време намалява производството от ВЕИ сектора. Сега метеоролозите казват, че мекото и влажно време ще продължи в района до март.
Търговец на ток от Централна Европа споделя пред Reuters, че "негативните цени ще се срещат все по-често при строителството на толкова нови ветропаркове и растящи шансове за излишък в производството". По думите му енергийните компании ще се научат как да преминават през подобни моменти, без да губят пари, предимно като увеличат гъвкавостта си. Това е възможно при по-големи производители с разнообразни източници - те могат да намалят производството на ТЕЦ или газови централи, когато буря увеличи работата на ветрогенераторите.


В Германия феноменът "негативни цени" се среща и заради закон, определящ при свръхпредлагане  да се дава предимство на енергията от ВЕИ обекти. Подобна е тенденцията и в Северна Европа, за която освен това германските цени са основен ориентир, а умножаващи се енергийни връзки с района пренасят в съседните държави пазарни аномалии, случващи се на германския.


На 24 декември, когато рязко намалява индустриалното потребление, цените за доставка през същия ден, предлагани между полунощ и 6 сутринта, са били между минус 35.45 евро за мегаватчас и минус 62.03 евро ма мегаватчас. По същото време ветропарковете са предлагали над 20 гигавата, или две трети от капацитета си. В Дания същия ден разликата не бе толкова драстична - минус 6.28 евро за мегаватчас, а ветропарковете работеха на почти 100% от капацитета си. На 25 декември на борсата Elbas, обхваща скандинавския, германския и естонския пазари, цената на едро падна в продължение на един час до минус 30 евро за мегаватчас.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  Тцъ-тцъ-тцъ! Нов проблем!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 2. 2 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Новината не е добра след като крайните потребители няма да плащат по-малки сметки за ток, но дори да беше така бурята си беше жестока и причини куп щети, така че дори едно понижение на тока не е повод за радост.

 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Ех да може някой да измисли и нов вид акумулатор, за да тръгнат сериозно електромобилите. Тогава ще настане песен в Европа.

 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Затова е добре да има различни източници..........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2599 Весело

  Очаква се поевтиняване на ядрените "чайници" особено - тип самовар !

 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  При вятърните турбини има техническа възможност те да бъдат спрени веднага, ако работят на загуба. А специално в Германия същесвува нормативно изискване цялото им електропроизводство да се изкупува по съответни преференциални цени.

  Така че тези "отрицателни цени" вероятно са се наблюдавали при останалите производители, поради голямото производство на вятърните и водноелектрическите централи в някои страни в Северна Европа и сравнително малкия товар по празниците, както и заради относително топлото за сезона време. Така са се получили отрицателни цени за подаване на електроенергия в мрежата високо напрежение от останалите производители. А "Ройтерс" вероятно разчитат на нашата интелигентност, че ще разберем за какво става въпрос

 7. 7 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#4] от "sto67nes":

  ето това е предимството на пазара и на конкуренцията.
  достатъчно много доставчици, либерализиран пазар, в крайна сметка всички са доволни

  а клиентите колкото повече използват ел. уреди и консумират електричество, толкова повече трупат "дебит" в края на месеца идват дебитните инспектори от ЧЕЗ и другите ЕРП-та и им връчват чек

  РЕФОРМИ !
 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Добър повод да инвестират в технологии за съхранение на енергия. И без друго това е основния проблем при ВЕИ.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 9. 9 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "ijj":
  Точно това се получава.Вятърните централи продават на фиксирана преференциална цена и са с приоритет при подобни ситуации,отрицателната цена се получава при производителите от ТЕЦ и най вече АЕЦ,които не могат да бъдат спрени бързо,и за да се отърват от излишната им енергия,са готови да платят за това...

 10. 10 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Весело

  Не е заради ветропарковете, а за останалите не-ВЕИ non-dispatchable мощности, като АЕЦ.

  Този проблем ще е заради ветропарковете, ако започнат да произвеждат повече ток от потреблението и няма накъде да се изнася.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 11. 11 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Ето за който му се чете по темата:

  Electricity Spot-Prices and Production Data in Germany

  http://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch/pdf-files-englisch/news/electricity-prices-and-production-data-2013.pdf

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 12. 12 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 521 Весело

  Бая енергетици наизлязоха у форумето...

 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#8] от "Цецо":

  Технологията е измислена , даже в България вече функционира - ПАВЕЦ - Чаира , Орфей и Белмекен !

 14. 14 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#8] от "Цецо":

  Ако някой го измисли, не му мърда Нобелова награда....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Мдаа, що се получава така,че ЧЕЗ в Чехия намалява цените с 10% ,а тук реве от 1%намаление? Сигурно защото се опасява да не би да почне държавата да си прихваща и признатите "разходи", които компанията е "забравила" да извърши, но е вписала и даже са признати то държавата?

 16. 16 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#13] от "SS":

  На изключително висока цена!!!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 17. 17 Профил на oto55314000
  oto55314000
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#16] от "Captain Shakespeare":


  ако беше булка,нямаше да имаш задоволяване

 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Така е,икономиката и в частнот енергетиката,също трябва да са адаптивни и да реагират на екстремални природни явления!
  Ел.енергията не може да се съхранява,тя трябва да се употребява и би било добре да се включим в енергиен мрежови кръг!

  Tony
 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "Цецо":

  Норвегия освен, че е бъкана с петрол е бъкана и с езера. Едни от най-големите в света. Ето ги акумулаторите. Но токът от Германия трябва да се закара до Норвегия за което са нужни дебели кабели по дъното на Северно море. За да се прекарат не е нужно толкова време за полагането колкото за свързването на сушата и сумати регулации. Германците са доста мудни при нови електропроводи, защото никой не иска да гледа стълбове, които му загрозяват гледката, ама всеки иска евтин ток и въобще ток. Германският проблем е и също, че енергия има в северна Германия, но потреблението е в южна, където е концентрирана много индустрия. Заради това се нуждаят от нови далекопроводи север-юг. И пак идва - никой не иска далекопровод да гледа. Надигат се хората и с подписки блокират строежа през землището на селото им. Един вариант е покрай линиите на железниците, където има земя и инфраструктура. Може да се окаже, че железниците могат да инвестират в изграждане на паралелна инфраструктура за пренасяне на електрическа енергия, покрай пренасянето на данни.

 20. 20 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Явно енергетиката на запад се управлява от същите аматьори като тук. Толкоз ли е трудно да се пуснат квоти за ток от вятър и слънце и който предложи най-ниска цена да продава. Това с гарантираното изкупуване е мега простотия.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 21. 21 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#17] от "oto55314000":

  Явно хал хабер си нямаш от енергетика.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 22. 22 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "42":

  не са такива аматьори. В Германия имаше квоти. Годишно 3,5ГВата мощност. Мине ли се това спадат изкупните цени предварително в годината иначе спадат всяка година. Този, който първи се е наредил на опашката и е поел по-голям риск отделно използва по-неефективни системи той получава по-голяма цена. Новите, купувайки по-евтини системи получават и по-ниски гарантирани цени. В момента в Германия няма рентабилност да си сложиш панели на покрива освен, ако не желаеш сам да си потребяваш тока. Връщането в системата ти дава доста нисък приход, с който не се избива инсталацията - преди няколко години ситуацията беше коренно различна и затова по много покриви има панели. Тези без панели ги изплащат.
  Понеже да си сложиш панел не е лесно има вече решения за малки консуматори - панел + кабел, който се вкарва в контакта (шуко). 150 - 250 Вата пикова. Повечето потребители удома не харчат повече и през светлата част на деня можеш да си задоволяваш нуждите от този панел. В добавка с батерия може и осветлението вечер/нощем да върви от слънцето (а може и хладилникът, ако е примерно А++ или А+++). Разбира се, панелите не се рентират за българските условия, защото токът в България е 3 пъти по-евтин от този в Германия, където инвестицията се избива.

 23. 23 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  При по-високи потребления, когато панелът не е стига се дърпа нормално ток през електромера.

 24. 24 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  Те тва е кристален пример за извратено-изкривеня икономически модел.

  П.П. Перките имат спирачки ма...настъпете на кучките за да се вратят по-бавно перките...

  Всъщност тоя матрял е няква глупост ама както и да е...

 25. 25 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Неутрално

  [quote#8:"Цецо"]Добър повод да инвестират в технологии за съхранение на енергия. И без друго това е основния проблем при ВЕИ.[/quote]

  Има си разни подобрен тип кондензатори... Обаче както за всичко останало, когато се говори за икономичност и нисък разход на енергия и т.н. са изключително скъпи.
  Всичко се балансира по такъв начин, че безплатно да няма... както в началото викаха на ветрогенераторите и подобните. Даже им измениха наименованието на "възобновяеми". Вече не викат "безплатни" източници на енергия. Няма такова нящу.

 26. 26 Профил на oto55314000
  oto55314000
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "Captain Shakespeare":

  явно да,само да кажете алтернативи на "На изключително висока цена!!!" ?

 27. 27 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Абе важно е, че фундаментът на на капитализма е свободния пазар!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 28. 28 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 691 Весело

  [quote#25:"bluescreen"]Даже им измениха наименованието на "възобновяеми". Вече не викат "безплатни" източници на енергия. [/quote]

  "Възобновяеми" си е точно на мястото - възобновяват инвестициите в тях

 29. 29 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  "отрицателни цени"
  Lost in translation
  Вярното е НЕГАТИВНИ (в смисъл недобри) и се различава от ОТРИЦАТЕЛНИ.
  Интересно ще е да има ОТРИЦАТЕЛНИ цени. Отиваш в магазина и виждаш цена -2лв. Вземаш стоката и ти дават 2лв.

 30. 30 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  [quote#6:"ijj"]При вятърните турбини има техническа възможност те да бъдат спрени веднага, ако работят на загуба. [/quote]
  И какъв е проблема? Да не се износват ли? Как си представяш вътърна турбина да работи "на загуба"?
  Защо не прочетете малко преди да пишете глупости?

 31. 31 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Весело

  Нищо, те германците нищо не разбират от енергетика и до 2-3 години ще се върнат в каменната ера и направо в Третия свят, защото ще си затворят високотехнологичните АЕЦ.
  Ние, другари, трябва да си построим едно братско славянско Белене, за чудо и приказ, ще ни носи по 200 милиарда печалба годишно, това са по 25 хиляди за всеки български гражданин, никой няма да работи, ще ходим всички в братска Куба, на плажа във Варадеро да печем кълки. А немските колонизатори ще завиждат и ще цъкат с език, хак да им е!
  (Опорни Точки (С) Моника 2014)

  zenrus.ru
 32. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#13] от "SS":

  Ами почвай да копаш. Как ли пък останалия свят не се е сетил?
  Или пък ти не си прочел подробностите?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#14] от "Captain Shakespeare":

  Е и да не вземе наградата ще изкара доста повече пари. Та ще го преживее.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Става дума за кратки моменти - няколко часа.

 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#19] от "alabalko":

  Твойта идея е като на СС. Германците отдавна я обсъждат. Ма просто ПАВЕЦ не е решението. ПАВЕЦ е за АЕЦ. Кво правиш ако духа 2 седмици? И къде можеш да събереш вода от лятото (от фотоклетките) за зимата? И с водород не става.
  Всъщност ако тук щяхме да го измислим тия дет с това си вадят хляба отдавна щяха да са го направили.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#25] от "bluescreen":

  Е с кондензатори ептен не мой стана, ма ней се. И не знам кога са им викали безплатни. Възобновяеми са щото енергията идва от слънцето. Без да копаш гориво.
  А, че модела е сбъркан е вярно. Едно е да субсидираш в началото за да се развие, в сегашните мащаби е пълно безумие.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  [quote#14:"Captain Shakespeare"]Ако някой го измисли, не му мърда Нобелова награда....[/quote]

  Не му мърда това, да стане трилионер.

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#36] от "Цецо":
  Едни от прекрасните акумулатори на излишна енергия са елементите от І-ва група на таблицата на Менделеев.


  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#36] от "Цецо":

  Може и да стане, но не със съществуващите технологии. В момента много надежди се възлагат на материала графен, с който ще бъде възможно да се правят суперкондензатори, с капацитет стотици пъти по-голям от съществуващите. Представи си акумулатор, с много по-висок капацитет, който теоритично може да се зарежда почти мигновенно (стига да има източник, който да може да подаде достатъчно ток), в реалността доста бързо. И за производството му не се изисква мръсно и скъпо производство, а само евтини материали. Засега мечти, но има изглед да се случи до няколко години.

 40. 40 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Нищо им нема, ще вземат парите от нас.

 41. 41 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#38] от "Graf":

  Таз манзджа я пробутват на пионерите на електромобилите. Факта, че акумулатора за 20 хил. ще се скапе за няма и 2 години им го пропускат, но те сами ще се усетят.


  До коментар [#39] от "sadparrot":

  Както казах, този който го направи ще направи едни много добри пари. Съвсем заслужено. И дано по скоро ги изкара.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 42. 42 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#35] от "Цецо":

  Цецо, говоря ти какво германците ще правят - с павеци в Норвегия и Финландия. Плановете не са в сферата на фантастиката, а в техния план за следващите 20 години. В скандинавските страни има огромни езера, които да бъдат използвани като акумулатори.
  Слънчевите панели лятно време работят за охлаждането с климатици и така намаляват денем натоварването за другите ЕЦ

 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Има нещо много сбъркано в системата на ценообразуване в целия европейски съюз.
  И са го направили толкова сложно и увъртяно, че и специалист да си , едва ли ще разбереш всичко.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тази статия е нещо като лош преразказ на ето тази:
  http://www.reuters.com/article/2014/01/09/us-europe-power-prices-idUSBREA080S120140109

  Нампример, твърдението, че колкото по-бързо се въртят перките, толкова повече губят производителите, липсва в първоизточника.

  Ето тук има достоверно на вид и разбираемо обяснение как се получават отрицателните цени:
  http://cleantechnica.com/2012/12/29/negative-european-power-prices-seen-sunday-through-thursday-due-to-strong-wind-power-supply/
  накратко: зелените са субсидирани, и могат да продават на печалба дори при отрицателни цени. От друга страна за АЕЦ може да е по-изгодно да не спират производството в период на ниско търсене на електричество (понеже спирането и отново пускането на АЕЦ е бавно и стурва пари), за да могат да продават веднага след като приключи периода на ниско търсене. Затова в такъв период те са готови дори да плащат, за да отдадат електричеството, което произвеждат.  http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/01/09/2216722_zimnata_buria_donese_otricatelni_ceni_na_toka_v_evropa/#addcomment

  www.zaednovchas.bg
 45. 45 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1869 Любопитно

  [quote#30:"dissident"]И какъв е проблема? Да не се износват ли? Как си представяш вътърна турбина да работи "на загуба"?
  Защо не прочетете малко преди да пишете глупости? [/quote]
  Ефектът от четенето зависи от възможностите за възприятие и от скоростта на въздействие, понякога.

  http://www.wind-power-program.com/small_turbines.htm

 46. 46 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "Цецо":

  От край време си има решение - строят се изкуствени "басейни" в близост до море, голямо езеро/язовир. Когато има много излишен ток (свръхпроизводство) от ВЕИ с електрически помпи се изпомпва водата нависоко. След това, като не е толкова ветровито се използва гравитацията и ток се произвежда с ВЕЦ. Този модел работи от доста време в Холандия (там изпомпват морска вода върху изкуствено създаден остров). Наскоро някой ми каза, че имало и на други места такива водни "акумулатори".

 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#46] от "Медунчо":

  Ох. У нас му викат ПАВЕЦ. Става за дневен изравнител. На АЕЦ, може и на перки. При постоянен вятър. Ама такива места не са толкова много. С постоянния вятър. А какво правиш с фотоклетките? Като лете можеш да произведеш в пъти повече от зиме. Слагаш фотоклетки като за минималното зимно производство (може и под 1/10 от лятното да излезе в кофти ден)? И после повечето не работят?
  За да стане ВЕИ надежден и ефективен източник на енергия в големи мащаби трябва да можеш да съхраняваш енергия. В огромни количества. Точно както всеки ТЕЦ се запасява с десетки хил. тонове въглища през лятото за зимата.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 48. 48 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#46] от "Медунчо":
  [quote#46:"Медунчо"]От край време си има решение - строят се изкуствени "басейни" в близост до море, голямо езеро/язовир. Когато има много излишен ток (свръхпроизводство) от ВЕИ с електрически помпи се изпомпва водата нависоко.[/quote]

  Т.е. требе да гледаме бъдещата себестойност на произведената "чиста" енергия с включени вътре в цената стени, помпи, напорни водопроводи...
  И съответните му там локални изменения на околната среда, съпроводени с всяка подобна човешка дейност.
  Па то излиза дявол на магаре цялото това нещо.

  Ecrasez l’infâme
 49. 49 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#14] от "Captain Shakespeare":

  Начинът е измислен отдавна , САЩ вече го прилагат- електролиза на водата и съхраняване на водорода, който после се използва за гориво.

 50. 50 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Аномалии.Очаква се голяма и ожесточена борба за пазари.Който се колебае губи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK