Хиляди тютюнопроизводители ще блокират пътя за Гърция

Хиляди тютюнопроизводители ще блокират пътя за Гърция

© Цветелина АнгеловаХиляди тютюнопроизводителите от Гоце Делчев и региона ще блокират пътя за Гърция заради проблемите с изкупната кампания, съобщи кметът на Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов.


Протестът ще се проведе от 14.00 до 16.00 часа в района на село Господинци.


Арбен Мименов посочи, че безизходицата с частично започналата кампания и ниските изкупни цени са довели до това решение.
"Ние протестираме, за да ни чуят, но в същото време се молим, защото всичко е в ръцете на изкупвачите. Ако те не се смилят, държавата няма лостове, с които да им окаже влияние. Законът беше либерализиран изцяло, без срокове за начало и край на изкупната кампания. Докато не се въведе промяна, всяка година ще се получават такива ефекти и дефекти", коментира Арбен Мименов.


През седмицата лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че се готвят промени в Закона за тютюна, които да защитят интересите на тютюнопроизводителите.


Мименов обясни вчера, цитиран от агенция "Фокус", че много млади семейства в региона нямат избор и започват да сеят и отглеждат тютюн, а не получават нищо заради въведения референтен период за годините 2007, 2008 и 2009 година.


Тютюнопроизводителите настояват тази база от три години да бъде премахната като за подпомагане да бъде разглеждана спецификата на различните региони.


На протеста се очаква да бъде разпространена декларация, в която са записани основни искания на производителите за спешни мерки в Закона за тютюна и тютюневите изделия.


"Този закон беше прекалено либерализиран. Ние искаме да има регистър на тютюнопроизводителите и фирмите изкупвачи, да има независими държавни служители, които да бъдат арбитри при спорове за качеството на тютюна и други, промени, които ще представим", добави Арбен Мименов.


Това са и основните промени, обявени от Лютви Местан.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  От едната страна исканията са за повсеместно ограничаване на тютюнопушенето, от другата - за увеличаване изкупните цени на тютюна, а по-средата да има безброй "независими държавни служители, които да регулират нещата"...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Убеден съм,че със своята некомпетентност тези хора ще изгонят фирмите които изкупуват тютюн. Защо ли държавата си мисли ,пък и какви пазарни правила са това, да задължаваш свободен предприемач да върши едно или друго за своя сметка под диктовката на правителството. Малко е да се каже ,че това е абсурд, но както е тръгнало ще възстановим член първи от бившата конституция,и то без революция а с пълзяща реставрация на тоталитарната система. Ясно и точно трябва да се заяви, у нас не бе изградена функционираща пазарна икономика, така както ЕС, отчете ,че има и затова сега сме свидетели на всякакви абсурди и политици които си мислят ,че са над всичко. С тези правни недомислици и опити да регулират всичко и навсякъде ще създадат една регулираща държавна машина, която няма кой да регулира. Накрая ще приеме закон за регулиране на регулаторите и прочие абсурди. Странно в целия този хаос къде е ЕК, как така позволява с лека ръка един от членовете и да измисля нова свръхрегулирана пазарна икономика.

 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като,че ли по-голямата част от българите разсъждават по този начин,че държавата трябва да регулира,да им помага,ако може и да мисли вместо тях.Как очакваме при това положение,че в България може да има реална пазарна икономика?

 4. 4 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Край нямат циганските им номера. Повече пари искат да взимат от зърнопроизводителите.

  Да живее България и българският народ.
 5. 5 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 655 Неутрално

  какво нещо е, когато искаш и чакаш от държавата-пълна зависимост!как няма да те обяздат след това и да те водят под конвой до урните.за тези хора няма пазарна икономика,те си мислят държавата за бащица/а може и така да им внушават агите/-абе ,живеем си в един застинал свят, като онези в Чукотка.

 6. 6 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Ясно е, че трябва да се вземе компетентно (а не компромисно) решение... Да се подпомагат не тютюнопроизводителите, а тези, които се решават на алтернативни решения за тези традиционни райони. Иначе всяка година ще се изправяме пред подобни проблеми и тютюнопроизводителите все ще искат и ще искат.

 7. 7 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Протестът им е с грещен адресат. Тези фирми са депесарски. И нарочно натискат производителите , те пък стачкуват и отново ДПС да намърда хора в държавата да лапат уж ,че държавата ще им помогне. Не да ограничават фирмите , а напротив облекчаване на броя на изкупвачите да се конкурират за продукцията им . И ако наистина има търсене на техния тютон то цената ще се вдигне, както се и вдигна.

 8. 8 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Гласувайте пак за феодалите ви от ДПС, драги тютюнопроизводители!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3764 Гневно

  Защо няма "Закон за доматите"? Или "Закон за овцевъдството"???? Те не са стратегически отрасли, очевидно. Няма партийна благинка, няма заигравания, значи няма смисъл, нали?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на levbalkanski
  levbalkanski
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Да отиват пред сараите!

 11. 11 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 433 Неутрално

  ЗА ПРЪВ ПЪТ НЯМА ДА ПОДКРЕПЯ СПРАВЕДЛИВ ПРОТЕСТ НА УГНЕТЕНИТЕ И НЕЩАСТНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ТЮТЮН !!! ПЪРВО ЗАЩОТО ПРОИЗВЕЖДАТ ОТРОВА, КОЯТО ВРЕДИ НА ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА !!! ВТОРО, НАПРЕДНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ ВЪРВЯТ КЪМ ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО А ИНИЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ ТАКАВА И СИ СПОМНЯМ ,ЧЕ ОЩЕ 2009 Г БОЙКО БОРИСОВ ПРЕДУПРЕДИ ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, ЧЕ ЕС СПИРА СУБСИДИИТЕ ЗА ТЮТЮНА И АКО ОБИЧАТ ТЕ ДА СЕ ПРЕОРИЕНТИРАТ !!! КОЙ ИМ Е ВИНОВЕН ,ЧЕ НА СВОЯ ГЛАВА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ СЕЯТ ТАЗИ ОТРОВА , ЧЕ ИЗКАРВАТ ДЪРЖАВАТА ВИНОВНА, ЧЕ НЕ ИМ ОСИГУРИЛА АДЕКВАТНИ ИЗКУПНИ ЦЕНИ !!! ДА НЕ БИ ДЪРЖАВАТА ДА ИМ Е ПОРЪЧАЛА С ДОГОВОР ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТЮТЮНА ? И ТРЕТО СЛЕД КАТО ДОСЕГА С ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТАЗИ КУЛТУРА НЕ СА ПРОКОПСАЛИ, НА КАКВО СЕ НАДЯВАТ ЗА В БЪДЕЩЕ ??? ТОВА СИ Е ТОТАЛНА ТЪПОТИЯ- ПРОСТИ ТЪПИ НО ПЪК УПОРИТИ !!! ДОКОГА ЩЕ ПОДКРЕПЯМЕ ПРОСТОТИЯТА ??? СТИГА ВЕЧЕ !!!!

 12. 12 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Е сега поне стана ясно каква е икономическата база на ДПС-арското ултралевичарство Иначе човек да се чуди как така тези пострадали от Живков турчуля все към БСП-то теглят а от друга страна водачите им живеят като крезове! Застинала комунистическа сага!

 13. 13 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Всяко чудо - за три дни. По-голямото - за сЕдмица.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 14. 14 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Да отглеждат нещо друго. След като всяка година се оплакват от ниски изкупни цени, защо въобще сеят тютюн? Ако толкова много искат да се занимават със земеделия да отглежат друг вид продукция. Няма как цените да са високи след като стотици хиляди хора отглеждат огромни количества. Няма такова търсене просто, особено като се имат предвид, че обложени с акцизи и данъци една кутия цигари е 5 лв. Друг въпрос е, че е чиста проба шизофрения да облагаш с огромни такси тютюнопушенето и в същото време да субсидираш тютюнопроизводителите. Защо? Между другото ако легализират производството, търговията и употребата на мариухана голяма част от тези хора мога да се занимавт с отглеждането и ще печелят много повече пари.

 15. 15 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Шизофрения е държавата хем да забранява тютюнопушенето, хем да субсидира тютюнопроизводството. В тютюна има над 4000 вредни субстанции - отрови, радиоактивни елементи и така нататък. И нито едно полезно вещество. Като не искат да сменят насажденията и бизнеса, да си пушат тютюна сами! Нали бил много готин, най-готиния тютюн на света... Парите за тютюневата субсидия да се дадат за леччение на болните от рак! Тъпаците, които спират децата си от училище, ги обричат на отпадане от образователната система, на неграмотност и на социално изключване. Децата не са виновни за лошите бизнес решения на възрастните.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK