Китай стана най-големият търговец в света

Китай стана най-големият търговец в света

© ReutersОбемът на международната търговия на Китай се е увеличил през миналата година със 7.6% и за пръв път в историята надхвърли 4 трилиона долара.


По данни на митническите власти този показател е 4.16 трилиона долара.


Данните за износ и внос на САЩ още не са публикувани, но според Пекин с голяма вероятност може да се твърди, че страната е изпреварила американците. За първите 11 месеца на 2013г. търговският баланс на САЩ бе в размер на 3.57 трлн. долара и едва ли за последния месец на годината тази разлика може да се стопи.
Най-големият търговски партньор на Китай остава ЕС, следват от САЩ и азиатските страни, включително автономната територия Хонконг.


Расте делът на развиващите се държави, като особено се откроява темпото, с което се търгува с Африка. Ако през 2001г. обемът на износа от африканските пазари е бил 5.6 млрд. долара, то през 2011г. е достигнал 93.2 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK