Кабинетът води енергийна политика в противоречие с европейската, обявиха от ВЕИ сектора

Кабинетът води енергийна политика в противоречие с европейската, обявиха от ВЕИ сектора

© ДневникС последните си изявления нашето правителството доказа, че води енергийна политика в противоречие с европейската, съзнателно нарушава Конституцията на страната и заблуждава българските граждани.
Това се казва в позиция на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) по повод обявеното преди ден от премиера Пламен Орешарски, че ако Конституционният съд обяви за противоконституционна 20-процентната такса за производителите на зелена енергия, правителството ще помисли за друг подобен инструмент.


От асоциацията посочват, че коментарът на премиера, че целта на въведената от началото на тази година 20-процента такса, е НЕК да продължи да плаща, показва, че тази такса по същество се явява държавна помощ. Тази практика е забранена на страните-членки, допълват от организацията.


Задлъжнялостта на НЕК от над 2.6 млрд. лева не се дължи на зелената енергия, а на лошо политическо управление на отрасъла и големи кредити, смятат в асоциацията.
"По думите на министър председателя същата такса не представлява в никакъв случай по-голяма тежест отколкото аналогични такси, въведени в почти половината европейски страни. Това твърдение е напълно заблуждаващо, както и твърдението, че е достигнато изискваното количество зелена енергия в енергийния микс на страната", допълват от асоциацията. По нейни данни в момента делът на зелената енергия в брутното вътрешно потребление е около 14%, като поставената цел е до 2020 г. то да достигне до 20.8%. България все още е твърде далеч от постиженията на другите европейски страни, допълват от асоциацията.


Само преди дни Европейският парламент изведе възобновяемата енергия като една от трите приоритетни цели до 2030 г. наред с намаляването на парниковите газове и енергийната ефективност. Данните от Брюксел сочат, че това ще създаде още 560 000 работни места, ще доведе до 500 млрд. евро икономии от внос на изкопаеми горива, се посочва в позицията.


БФА е достатъчно гъвкава и разбира необходимостта от оптимизиране на енергийната система. За съжаление обаче липсва чуваемост за аргументите на бизнеса. Въпреки всичко БФА е готова да дискутира с правителството възможни решения и заявява готовността си за конструктивен диалог, посочват от асоциацията. 

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ВЕИ-тата трябва да бъдат изхвърлени от националната електрическа мрежа и да си търсят купувачи на еленергията на конкурентни цени

 2. 2 Профил на edelvais_dr
  edelvais_dr
  Рейтинг: Неутрално

  Тези ВЕИ-та са основните виновници за високата цена на тока, когато ги нямаше си бяхме много по-добре.

 3. 3 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 460 Неутрално

  НЕК да пуска квоти за зелена енергя на търг и който предложи най-ниска цена да печели квотата и да произвежда. А да видим толкова ли са гъвкави от асоциацията. Направо мога да пусна моята оферта - 20 ст. за киловат. за фотоволтаик.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 4. 4 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Ами ВЕИ-тата да започнат да си плащат за всички разходи които НЕК прави заради тях,защото това също е държавна помощ.Къде го има това да се изкупва тока от фотоволтаиците по 70 стотинки с договори за 20 години? За пет години си избиват инвестицията и после 15 години прибират гарантирани от държавата печалби на наш гръб.Защо договорите и цените бяха скрити и хората не знаеха за тях? Защо трябва да осигуряваме хранилка за разни спекуланти?

 5. 5 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не само енергийна политика. Цялата политика на този кабинет е анти-европейска и про-руска.

  #KOЙ номинира бокова!
 6. 6 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Цените винаги са били публични на сайта на ДКЕВР. Когато са сключвани договорите, те са сключвани по вече одобрени цени, а не по договаряне на парче. Има и квота. Единственият проблем е популистично ниската цена на електроенергията. Говоря за енергията за битови нужди. Да се изчисли колко трябва да е реалната цена на тока за бита и да се види колко е "държавната помощ" там. Ако има бедни, да се дадат ваучери. Но да се толерират кражби от "социално слаби лица", да се режисират цени на енергия, които много малко кореспондират с разходите за производството й, не, това не е социална политика. Това е слабоумие.

  Като всички фалират заедно с банките, всички ще са фалирали. Заедно с банките ...

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3838 Любопитно

  ... БФА е достатъчно гъвкава и разбира необходимостта от оптимизиране на енергийната система. За съжаление обаче липсва чуваемост за аргументите на бизнеса ...

  Някой може ли да ми обЯсни как нещо, което си е спретнало директен договор, подписан с чиновник, за 20 години напред с фиксирани цени за нещо, което се задължава трета страна да им го плаща, може да бъде наречено "бизнес"?
  Думичката би трябвало да започва или с "м", или с "д" ... нещо такова ...

 8. 8 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Неутрално

  получава се парадокса на "изгубени в превода"

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 9. 9 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Неутрално

  или поне се оправдават с него

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 10. 10 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 224 Неутрално

  [quote#7:"xm..."]Някой може ли да ми обЯсни[/quote]
  Може. Що да не може.
  Ако нещо се счита за прогресивно, съотвестващо на нивото на бъдещите поколения и т.н., то се плаща от всички. Нещо като ваксинацията. Има риск за всеки един индивид, но е в името на здравето на нацията. Всеки индивид е само статистика. Така е и с технологиите от възобновяеми източници. Продуктът им е скъп, за да има интерес да бъде произвеждан. Защото един живот е кратък отрязък от време.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3838 Весело

  [quote#10:"atominfo"]Продуктът им е скъп, за да има интерес да бъде произвеждан. Защото един живот е кратък отрязък от време. [/quote]
  Ммм ... колко точно е скъп, би ли се конкретизирал?
  И кой живот? На дъждовните червеи сигурно имаш предвид?

  Че се изплащат за 3 до 7 години в зависимост от изпълнението ...
  А пък от ЕК се изцепиха, при това писмено, за "изненадващо големи печалби" на фотоволтаиците. Ахнали в почуда, демек.

  Аре по-скромно, а? И по-конкретно ...

 12. 12 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "simeonov_":

  Като става въпрос за плащане на всички разходи, да не мислиш че ТЕЦ и АЕЦ си плащат всичко. Точно за това цената на последните е по-ниска от ВЕИ (измамно по-ниска). Да си чул някъде за рекултивация на откритите рудници в Маришкия басейн или питал ли си се кой ще плаща за съхранение и пазене на отработеното ядрено гориво от АЕЦ (в продължение на хиляди години), след затварянето му.
  Така че, на всички по-горе, а и коментиращи масово "цената", имайте едно наум, че цената е едно от най-разтегливите понятия. И на пръв, втори поглед, а дори и след задълбочени анализи е много трудно да се каже кое е по-скъпо и по-евтино!
  Зависи от анализа и още повече - кой плаща за него.

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "По думите на министър-председателя същата такса
  не представлява в никакъв случай по-голяма тежест
  отколкото аналогични такси, въведени в почти
  половината европейски страни. Това твърдение е
  напълно заблуждаващо ..."

  Точно така е. Един внимателен преглед на
  аналогичните данъци в други европейски страни
  показва следното:

  1) В нито една страна от ЕС освен нашата
  няма подобен данък или такса
  върху електроенергията от вятърни инсталации.
  Страните, в които има някакви подобни данъци
  (Италия, Гърция, Чехия и България) те не се
  отнасят и за вятърните инсталации.Това има
  своята логика, тъй като преференциалните цени
  за вятърни инсталации са близки до стойностите
  на останалите цени на електроенергията от
  новостроящи се централи (в някои случаи вече дори са
  по-ниски). Също така, тези 4 страни са много по-малко
  от половината страни в ЕС.

  2) Самите данъци върху фотоволтаичните инсталации
  често са по-ниски в сравнение с нашия.
  Например в Чехия ставката от 1 януари 2014 г. е 10%,
  а малките инсталации (до 30 КВт) изобщо са освободени
  от подобен данък:

  http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/czech-republic-ends-fit-program--extends-solar-tax-_100012748/#axzz2qfMDWP64

  В Испания също се правят опити за въвеждане на
  подобен данък със ставка 6%:

  http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/spain-introduces-6-energy-tax_100008498/#axzz2qfMDWP64

  които засега са блокирани от Националната комисия
  по конкуренцията:

  http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/spains-competition-watchdog-blasts-government-plans-to-tax-solar_100012783/#axzz2qfMDWP64

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  За к'ва политика на правителството става тук въпрос, че не разбрах ... То правителството има една политика само - да прибира в джоба си.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на George Georgiev
  George Georgiev
  Рейтинг: 295 Любопитно


  къде да отиде такса ВЕИ - 06:21, 18 яну

  Абе, признайте на всяко домакинство,нерегистрирано по ДДС,"право на данъчен кредит" за първите 300/триста/киловатчаса дневна електроенергия за месец.Разширете това право и за болници,училища,детски градини и малки фирми,всички те,нерегистрирани по ДДС.Повишете нормата от 300 квтч, с по 10квтч/мес.за всеки осигурен служител в тях,
  3 квтч/месечно за всеки приходящ болен,ученик,студент и др.
  Нека това право да може да се "ползва" в първите 45 дни от датата на фактурирането.
  Левовата равностойност на ДДС-ето за това
  количество-300 квтч.,около 9 лв.месечно,да може да се приспада от най-голямия енергиен разход,за периода, ток,газ,топлофикация и вода всички с регулирани цени от ДКЕВР и свързани и обвързани явно и нявно с ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  Пфу, нахални като мухи-говнярки...Ти му викаш "Куме Иване, то търчи за к... да те хване..."

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 18. 18 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Хе, хехе! БФА се плъзга по проблема и се надява четящите да са на акъла на пасящите зелената трева между фотопанелите.

  Това, че ЕП извежда ВЕИ-тата като приоритет до 2030, не означава, че ще се изкупува енергията приоритетно и на не-пазарно високи цени за 20 години напред. Ако БФА иска да бъде обективна и да спечели симпатиите на обществото, нека да обори Орешарски и Стойнев относно таксите въведени в другите държави. Една проста табличка с цените и таксите публикувана в Капитал/Дневник ще свърши работа. Но не го правят! Може би не знаят как да си съберат данните, а може би им е неудобно да я публикуват. Само с мантри и общи приказки не става!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK