Кабинетът води енергийна политика в противоречие с европейската, обявиха от ВЕИ сектора

Кабинетът води енергийна политика в противоречие с европейската, обявиха от ВЕИ сектора

© ДневникС последните си изявления нашето правителството доказа, че води енергийна политика в противоречие с европейската, съзнателно нарушава Конституцията на страната и заблуждава българските граждани.
Това се казва в позиция на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) по повод обявеното преди ден от премиера Пламен Орешарски, че ако Конституционният съд обяви за противоконституционна 20-процентната такса за производителите на зелена енергия, правителството ще помисли за друг подобен инструмент.


От асоциацията посочват, че коментарът на премиера, че целта на въведената от началото на тази година 20-процента такса, е НЕК да продължи да плаща, показва, че тази такса по същество се явява държавна помощ. Тази практика е забранена на страните-членки, допълват от организацията.


Задлъжнялостта на НЕК от над 2.6 млрд. лева не се дължи на зелената енергия, а на лошо политическо управление на отрасъла и големи кредити, смятат в асоциацията.
"По думите на министър председателя същата такса не представлява в никакъв случай по-голяма тежест отколкото аналогични такси, въведени в почти половината европейски страни. Това твърдение е напълно заблуждаващо, както и твърдението, че е достигнато изискваното количество зелена енергия в енергийния микс на страната", допълват от асоциацията. По нейни данни в момента делът на зелената енергия в брутното вътрешно потребление е около 14%, като поставената цел е до 2020 г. то да достигне до 20.8%. България все още е твърде далеч от постиженията на другите европейски страни, допълват от асоциацията.


Само преди дни Европейският парламент изведе възобновяемата енергия като една от трите приоритетни цели до 2030 г. наред с намаляването на парниковите газове и енергийната ефективност. Данните от Брюксел сочат, че това ще създаде още 560 000 работни места, ще доведе до 500 млрд. евро икономии от внос на изкопаеми горива, се посочва в позицията.


БФА е достатъчно гъвкава и разбира необходимостта от оптимизиране на енергийната система. За съжаление обаче липсва чуваемост за аргументите на бизнеса. Въпреки всичко БФА е готова да дискутира с правителството възможни решения и заявява готовността си за конструктивен диалог, посочват от асоциацията. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK