До 31 март се приемат проекти за финансиране от Националния иновационен фонд

До 31 март се приемат проекти за финансиране от Националния иновационен фонд

© Юлия ЛазароваИзпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще приема проекти, които имат право да се финансират от Националния иновационен фонд до 31 март. Това съобщи директорът на агенцията Евгений Иванов, който обяви и началото на седмата конкурсна сесия на фонда. Нейният бюджет е 5.8 млн. лв., а за цялата година са предвидени общо 10 млн. лв.


При научноизследователските развойни проекти максималната стойност на субсидията е 500 000 лева със срок на изпълнение от 12 до 36 месеца, а при проектите за техническа осъществимост максималната стойност на субсидията е 50 000 лева, като срокът на реализация е между шест до 12 месеца.


Анализът на агенцията за изпълнението на предходната шеста сесия показва, че са били усвоени 82 на сто от заделените средства, посочи Евгений Иванов, цитиран от БТА.
От агенцията обясниха, че правилата за кандидатстване са максимално улеснени. Фирмите могат да получат авансово субсидията за съответния етап и да използват 50 процента от нея за оперативни разходи в рамките на изпълнението на проекта.


Въведени са различни методи за оценки на научноизследователските развойни проекти и на проектите за
техническа осъществимост, а не както досега по една и съща методика, каза Богдана Ваташка-Анави - директор на дирекция "Програми и проекти" в агенцията. Предвижда се голяма част от
документите, които се изискват от бизнеса и доказват обстоятелствата, свързани с компаниите, да се декларират от кандидатите, а агенцията ще проверява информацията в декларациите служебно. При несъответствия служителите ще изискват тази информация от кандидатите, а няма директно да отхвърлят проектните предложения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK