Столични общинари пак си поделиха 418 хил. лева за участие в надзорен съвет

Имало разговори за промяна на формиране на хонорарите, но съветниците преценили, че управляват много средства и затова трябва да имат подобаващи хонорари.

© Красимир Юскеселиев

Имало разговори за промяна на формиране на хонорарите, но съветниците преценили, че управляват много средства и затова трябва да имат подобаващи хонорари.Въпреки обещанията за промени в начина на формиране на хонорарите, и през миналата година няколко общинари в София са си поделили над 418 хил. лева за участието си в надзорния съвет на Столична общинска агенция по приватизация.


През 2011 г. сумата възлизаше на 393 041 лева, а през 2012 - 459 168 лева. Подобни са и възнагражденията в Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд и Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.


Данните за хонорарите през 2013 г. са публикувани в отчета за дейността на приватизационната агенция, с който "Дневник" разполага. Документът ще бъде разгледан на заседанието на общинския съвет в четвъртък заедно с годишния общински план за работа по приватизацията за тази година.
В Надзорния съвет участват деветима общински съветници и трима представители на администрацията. От ноември 2011 г. по предложение на кмета на града Йорданка Фандъкова би трябвало да се спрени допълнителните възнаграждения за администрацията. В доклада на Агенцията не се разбира това дали е така, като от местната управа обещаха допълнителна информация на пресконференция за бюджета днес.


Формулата за формиране на хонорарите за членовете на надзорния съвет е 350% умножено по средната заплата на щатните служители в съответната агенция или фонд. Например в Столичната общинска агенция по приватизация тя е на същото ниво, както и през миналите две години - около 700 лева.


През 2013 г. председателят на надзорния съвет на агенцията Валя Чилова, която е и общински съветник от ГЕРБ, заяви пред "Дневник", че ще инициира разговор сред колегите си за промяна на начина на формиране на хонорарите. "Имало е такъв разговор", казаха за "Дневник" от общината. Съветниците обаче се обединили около тезата, че отговарят за управлението на много средства и затова трябвало подобаващо заплащане. Такъв пример бил предстоящата приватизация на Общинска банка.


Сред другите аргументи е и ниското основно възнаграждение - около 200 лева на месец, което те получавали. С промяна в Закона за местното самоуправление от началото на тази година обаче беше позволено заплатите на съветниците да възлизат на 70% от възнаграждението на председателя на общинския съвет. На миналото заседание те си гласуваха 1100 лева на месец с възможност за 10% санкция при неизвинено отсъствие от сесия и 5 на сто - при неявяване на комисия.Членове на надзорния съвет на Столичната общинска агенция по приватизация участват:
1. Валя Чилова (ГЕРБ)
2. Искра Ангелова (ГЕРБ)
3. Татяна Георгиева (ГЕРБ)
4. Николай Стойнев (ГЕРБ)
5. Радослав Тошев (ГЕРБ)
6. Петър Москов (ДСБ)
7. Калоян Паргов (БСП)
8. Милка Христова (БСП)
9. Румен Георгиев (БСП)


И тримата представители на администрацията, посочени от кмета Фандъкова, които би трябвало да не се получили хонорари, но в отчета на Агенцията не уточнено. От общината обещаха подробности днес:
10. Юлия Ненкова - заместник-кмет
11. Ралица Стоянова
12. Минка Владимирова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK