"Авиоотряд 28" вече няма да изпълнява частни полети

"Авиоотряд 28" вече няма да изпълнява частни полети

© Георги КожухаровПравителственият "Авиоотряд 28" вече няма да изпълнява частни полети дори и срещу заплащане. Единствено МВР и здравното министерство ще могат да използват самолетите на отряда при спешни случаи.


Министрите пък ще могат да се качват на борда само ако имат заповед за командировка, подписана от премиера. В противен случай транспортният министър няма да разрешава пътуването.


Това е записано в новия устройствен правилник на отряда, съобщи транспортният министър Данаил Папазов, цитиран от "Преса". В края на януари "Авиоотряд 28" официално премина на подчинения на транспортния министър.
Документът предвижда още да отпаднат таксите, плащани досега като наем за съответната машина.


Последният скандал, свързан с авиоотряда, който доведе и до тези промени, възникна, когато стана известно, че футболният отбор  "Витоша"- Бистрица, по-известен като "Бистришките тигри", е ползвал самолет на отряда, за да отиде на футболна среща във Варна. В този отбор по онова време беше картотекиран тогавашният премиер Бойко Борисов.


Впоследствие станаха известни и други подобни полети, като така и не беше отговорено от управляващите дали всичко това е ставало по правилата и срещу заплащане.


Сега новият правилник предвижда само национален спортен отбор да може да ползва превозните средства на авиоотряда, и то ако поръчката идва от спортното министерство и е одобрена от премиера.


Пак той трябва да е командировал вицепремиерите и министрите, за да могат да се качат на борда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK