Хонорарите на общинарите в София ще бъдат преразгледани

Хонорарите на общинарите в София ще бъдат преразгледани

© Красимир ЮскеселиевХонорарите на столичните общинари за работата им в органи на две агенции и един фонд ще бъдат преразгледани идната седмица на председателски съвет - заседание на председателите на политическите групи в Столичния общински съвет. По-рано днес "Дневник" съобщи, че за поредна година 12-те членове на надзорния съвет на Столична общинска агенция по приватизация са си поделили 418 хил. лева за 2013 г.


Инициатор на обсъждането ще бъде председателят на общинския съвет Елен Герджиков, съобщи самият той пред "Дневник". Личното му мнение е, че трябва да се промени начинът на формиране на възнагражденията.


В момента заплащането на членовете на надзорния съвет на приватизационната агенция се изчислява по формулата 350% умножено по средната заплата на щатните служители в структурата. Подобни са и възнагражденията в съветите за управление на Специализирания общински приватизационен фонд и Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.
"Всеки от членовете има договор за управление и носи наказателна отговорност за действията си. Отговорността изисква адекватно заплащане за тази работа", каза съветникът от БСП Калоян Паргов, попитан от "Дневник" по темата на днешната пресконференция на левицата за предстоящото гласуване на бюджета на Столичната община. Той е един от членовете на надзорния съвет на приватизационната агенция.


През 2013 г. председателят на надзорния съвет на агенцията Валя Чилова, която е и общински съветник от ГЕРБ, заяви, че ще инициира разговор сред колегите си за промяна на начина на формиране на хонорарите. "Имало е такъв разговор", казаха за "Дневник" вчера от общината. Съветниците обаче се обединили около тезата, че отговарят за управлението на много средства и затова трябвало подобаващо заплащане. Такъв пример бил предстоящата приватизация на Общинска банка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK