Тригодишна уседналост за купуване на земя предлага БСП

Тригодишна уседналост за купуване на земя предлага БСП

© ДневникСедмица след решението на Конституционния съд за отмяна на забраната за продажба на земя на чужденци депутати от БСП внесоха промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които изискват тригодишна уседналост за купуване на земя.


Земи ще могат да придобиват физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката, предвиждат текстовете, внесени днес от 14 депутати от БСП начело с председателя на земеделската комисия Светла Бъчварова.


Фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години ще могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас.
Купувачите ще трябва да представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата за придобиване на земята, ако са физически лица, а фирмите - документ, доказващ произхода на средствата за придобиване на земята.


Предвиждат се изменения в реда и условията за отдаване под наем на пасищата и ливадите от държавния и от общинския поземлени фондове - да се отдават без търг на собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ, пропорционално на техния брой и съобразно вида и местообитанието им. За да не се счита това за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цени.


Пасищата и ливадите, които не са отдадени на животновъдите, ще могат да се предоставят чрез търг и на лица, които поемат задължението да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.


През 2009 г. беше въведен общ режим за ползването на държавните мери и пасища, като често от тях могат да се предоставят от министъра на земеделието и храните на общините (по тяхно искане - при необходимост), посочват в мотивите вносителите. Според тях резултатът е, че голяма част от пасищата се печелят от лица, които не са собственици на регистрирани животни, но поемат задължението да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние, както и от лица, които притежават регистрирани животни, чиито брой не съответства на наетите от тях площи.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 874 Неутрално

  "Фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години ще могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас."

  Това е абсолютна глупост. Купувачът е юридическото лице, а не съдружниците. Нонсенс...
  Комунистите отново се напънаха и родиха мишка.
  Абе тия няма ли най-накрая да ги изметем? Докато ги чакаме и ще надробят едниииии....

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Значи, кво...концесиите ше ги даваме за 99, без една, 100...а покупката на земя - само след три години уседналост...тия заседелите се, да не земат и да фанат майсъл за това време...я по-кратко...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Глупости, и това ще падне в КС...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Пак някакви Шменти-капели,като закона за тютюнопушенето.Харесвам едни Червени дяволи,ама не са комунистите.

 5. 5 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Дрън, дрън...............тия ама хич и не се замислят, като бълват глупости. Като замаяни са, т`ва евроизборите им взеха акъла, малоумници

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Ощетяване интересите на гражданите, прикрито зад волен популизъм! Като собственост земята е на гражданите! По-висока цена за нея/теоретически /ще са готови да дават чужденци*. А това предложение първо няма да мине, второ обслужва големите арендатори-вкл. ТИМ! С по-висока цена на земята ще може да се залага за повече пари и така да се теглят по-големи кредити, които да развият земеделието....

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако си българин живял в чужбина от 20 г. и решиш да купиш земеделска земя у нас, няма да можеш?

 8. 8 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Весело

  И тия почнаха да го дават популярно.
  Следва да забранят на компаниите да изнасят печалбите си - нъл са леви, ще им подхожда

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 9. 9 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Отваряме работа на конституционния съд, да не скучае

  Governments never learn. Only people learn.
 10. 10 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално


  Явна стана зависимостта на БСП от Атака.
  'Златният пръст' отново бе засмукан като захарна пръчица.

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Абе тия главочи ще започнат ли най-накрая да работят или само дивотии ще предлагат?

 12. 12 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Това е антиконституционно. Който го е предложил е ....
  няма да кажа думата, че трият и банват.
  А бе започва с И и завършва на ДИОТ.

 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":

  Лошото е, че там няма принципи, а само лоши практики.
  И да им отворят работа не се знае как ще я свършат.
  Всичко това обаче е много лошо, защото е правено от хора, без капка юридическа мисъл, а само се търси евтин популизъм.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  голяма глупост , се роди от комунистическите глави , под въздействието на атака и дпс .

 15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 949 Любопитно

  [quote#2:"Γαλλα"]Значи, кво...концесиите ше ги даваме за 99, без една, 100...а покупката на земя - само след три години уседналост..[/quote]
  Ами да ГолЕмите рушвети за концесиите се взимат СЕГА И ВЕДНАГА. Който иска да купи земя-да кисне тук, и да капе нещо, поне 3 години

  Ако толкоз ги е еня за земите-защо не поставят условие "земя закупена от чужденец трябва да отчете икономически изгодна реколта до 3-4-5 г', а не да пустее докато и се дигне цената, иначе ЙОК"?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  "депутати от БСП внесоха промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които изискват тригодишна уседналост за купуване на земя."

  Комунетата нямат спирка! Наглостта комунистическа е безкрайна, а от правителството на Олигарски по-нагло правителство, ерго по-комунистическо такова не е имало от времето на Гошо Тарабата!

  Пазете се от доносника vesolr
 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  "Уседналостта" е добре,бозата започва после .
  С "предвижданията...."

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]Пак някакви Шменти-капели,като закона за тютюнопушенето.[/quote]

  Важно е да импонираме на народните маси, че вършим някаква дейност, от която всеки телевизионен зрител и радиослушател ще осъмне с 5 хилядарки подарък от "държавата" залепени му на челото, само защото има ЕГН.

  Като знам от личен опит какво представляват най-често продавачите на земеделска земя (хорица от малките населени места, закъсали за пари заради здравни, жилищни, кредитни и др. сериозни проблеми) и като знам, че точно на такива ще удари по джоба, стеснявайки избора им до някой местен дерибей или предвидливо регистрирал фирма спекулант-посредник, просто ножът ми подскача сам в чекмеджето....

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 19. 19 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Само комунистически простотии, целящи да заробят хората към олигархичните ни структури.

  Защо направо не вземат ни изтеглят от ЕС, да ни обявят за част от Русия и да ни направят всички крепостни селяни. Таман до пенсия ще имам работа - 30 години войник, както е било в русия (пиша името на тази империя на злото с малки букви, изразявайки презрението си към нея - така както го е правил Достоевски).

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  [quote#9:"vladimirkarolev"]Отваряме работа на конституционния съд, да не скучае [/quote]

  По принцип мачът може да приключи още в парламента. ДПС е против изначало, ГЕРБ само трябва да се опомнят. Но те не само няма да го направят, ами ще гледат да заобиколят БСП отляво, за да се харесат на "некнижните, но величави по своята електорална мощ широки народни маси". Така ако БСП предложи 3 години, поне 70 души от ГЕРБ ще драпат по трибуната, за да предлагат 10 или 20 години, проверка от ДАНС, тест на полиграф, че няма намерение "да я препродаде с печалба" и т.н. И Цецка ще ги насъсква със "само така момчета, всичките простаци трябва да бъдат наши - нито бройка за БСП, Сидеров и Барека!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Същото трябва да се предложи и за сградите... демек само уседнали и улегнали граждани с местна регистрация в съответната община трябва да имат правото да притежават сгради или части от сгради.
  Утре ще пусна имейл на бесепарите да ги светна, че туй са го забравили.

 22. 22 Профил на Иванка Ишева
  Иванка Ишева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тези са напълно луди. Пиша луди, защото иначе трябва да е малоумни. Като са се събрали толкова празни глави на едно място, как не се намери някой да прочете два реда и да разбере, че с това предложение отново се нарушава основно право на ЕС. Това нещо отново ще бъде отменено от КС. В противен случай страната ще търпи санкции и то сериозни. Харесва или не, щом си драпал да станеш член на ЕС, всичко важи и за теб, не само това, което ти харесва. В Европа няма кой да ти разреши да си спазваш която разпоредба ти е кеф.

 23. 23 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Първо - това няма да мине.
  При тези обстоятелства се обезсмисля да изброяваме 2 ..3..5...8... и т.н.

  Stupid people make me sick
 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 808 Любопитно

  [quote#7:"Busy"]Ако си българин живял в чужбина от 20 г. и решиш да купиш земеделска земя у нас, няма да можеш? [/quote]
  -Що така смяташ? Това е евентуално ограничение само за чужди граждани! Ако си български гражданин "живял в чужбина от 20 г. и решиш да купиш земеделска земя у нас" ЩЕ можеш,както и сега.

 25. 25 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 808 Весело

  [quote#19:"irons"]Защо направо не вземат ни изтеглят от ЕС,[/quote]
  -Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд: ""Майната му на ЕС" (F*ck the EU)"
  http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-protestite-v-ukrajna/vissh-amerikanski-diplomat-majnata-mu-na-es-6004831

 26. 26 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  И какво? Като е по-евтина няма да има търсене от чуждестранните инвеститори и от едрия бизнес ли? Пак ще е същото положението, но продавачите ще са ощетени. По-високата цена означава също, че купувача има средствата да се грижи за нея, а това е най-важното. Важно е стопанисването, а не как се казва стопанина, Джон или Иван, все тая. Шовинозмът не е довел до нищо добро.

 27. 27 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "tamaya":
  Така е...навсякъде се виждат изоставени безстопанствени земи, когато пътуваш из България, а е напълно безсмислено! Скоро имаше предаване за един чужденец, който дошъл да гледа домати у нас, има същия бизнес и в родната си страна. Тук започнал с продукцията, после купил и отдавна затворилия местен преработвателен комбинат....Човека се възмущаваше, как никой не иска да работи такава кърска работа, същевременно той лично го прави с двете си ръце! Такива хора са ни нужни, колкото и да не искаме да го признаем. Като бягат българите от мотиката, идват чужденците да работят и да печелят тук.

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#26] от "tamaya":

  точно това казам, че продавачът има право да продава на когото си иска, а не някой да му казва на кой може и на кой НЕ може да продава.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#11:"koko65bg"]

  Абе тия главочи ще започнат ли най-накрая да работят или само дивотии ще предлагат?
  [/quote]

  Само дивотии ще предлагат....

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 30. 30 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#27] от "Olga":

  така е ...

 31. 31 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#27] от "Olga":

  Интересен феномен е, че в същото време българите се натискат да ходят да берат ягоди, на копаят картофи и на чиракуват в чужди страни и то не за много пари, но ако става въпрос за селска работа, тук не се наемат да я вършат, при положение, че тук биха изкарали повече, ако се заемата сериозно. А и няма да живеят във фургон.

  bezsmyrten
 32. 32 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 443 Любопитно

  Какво правим със земите, които се придобиват по наследство, а единият или няколко от наследниците, от години живеят в чужбина?

 33. 33 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Filip":
  Според мен проблемът е в нагласата, че всичко чуждо е по-добро, че на гурбет се изкарват големите пари...А в наше време далеч не е така.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK