VTB Capital продава "Булгартабак холдинг"

VTB Capital продава "Булгартабак холдинг"

© Георги КожухаровРуската инвестиционна компания VTB Capital продава "Булгартабак холдинг" малко над две години след приватизацията. Това се разбира от съобщение до Комисията за защита на конкуренцията, в което офшорно дружество от Лихтенщайн - "Ливеро естаблишмънтс", иска да придобие контрол над австрийското BT Invest, което е директен собственик на "Булгартабак".


Няма информация кой стои зад офшорния купувач, но се предполага, че са местни лица, които и досега бяха сочени като контролиращи "Булгартабак" - а именно банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски, съобщава "Капитал Daily".


Според източник на "Капитал" партньори на Василев и Пеевски в предстоящата промяна на собствеността са други местни лица като Петър Манджуков и Едуардо Миролио, които и през последната година-две бяха активни участници в други сделки на тандема около Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто основен акционер е Василев чрез "Бромак".
Дълго време след приватизацията на "Булгартабак" източници от пазара коментираха, че в действителност групата на КТБ и на "Винпром Пещера" съвместно контролират холдинга. След това обаче, изглежда, са си разменили част от бизнеса, като за момента се смята, че основателите на "Винпром Пещера" не участват вече в "Булгартабак". КТБ е основна обслужваща банка на "Булгартабак", като видно от консолидирания отчет на холдинга за деветмесечието на 2013 г. от 63 млн. лв. издадени банкови гаранции в полза на холдинга и негови дружества 60 млн. лв. са издадени от КТБ.


Според информация на "Капитал" настоящата препродажба на "Булгартабак" чрез смяна в собствеността на директния и акционер BT Invest е предварително договорена сделка още около приватизацията на холдинга през 2011 г. Сегашната смяна на собствеността в купувача на държавното дружество не нарушава и приватизационния договор.


Предварителната договорка е била направена с цел VTB Capital да си осигури продажба на холдинга на конкретна цена в определен срок, а действителните "приватизатори" на "Булгартабак" да си го вземат пряко. Този определен срок е бил около две години, поради което за евентуална смяна в контрола на холдинга се заговори още през миналата есен.


Няма официална информация по темата с цената, а от VTB отказаха коментар по искането за концентрация. BT Invest плати 100.1 млн. евро на държавата за 79.83% от "Булгартабак" в средата на октомври 2011 г.  В момента пазарната оценка на "Булгартабак холдинг" на Българската фондова борса е малко над 380 млн. евро, или делът на BT invest е под 300 млн. евро.


Ако КЗК одобри продажбата на "Булгартабак", това ще е второто едро осребряване на VTB Capital на свое вложение в България. През ноември инвестиционната компания вече осребри част от вложението си в Българската телекомуникационна компания (БТК), която придоби година по-рано заедно с Цветан Василев.


Освен това руската VTB, но през дружеството си VTB CGI Limited (UK), e акционер и в КТБ с 9.9% от капитала. Тя придоби дела в банката миналата пролет. 


Засега от "Булгартабак холдинг" като публична компания не са уведомили инвестиционната общност за готвената смяна в контрола над дружеството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK