България може да загуби 150 млн. евро за енергийна ефективност, предупредиха експерти

Юнал Тасим, зам.-министър на икономиката и енергетиката

© Анелия Николова

Юнал Тасим, зам.-министър на икономиката и енергетикатаСредствата по европейската схема за финансиране на проекти за енергийна ефективност се изчерпват. Заради това България има опасност да загуби над 150 млн. евро инвестиции, заложени в повече от 200 проекти, съобщи Асоциацията на консултантите на европроекти пред БНТ.


Общо 249 договора за близо 89 млн. евро са сключени към момента по схемата за енергийна ефективност, а още 771 заявления са подадени и очакват одобрение. Бюджетът на програмата обаче е само 150 млн. евро, което кара бенефициентите да се опасяват, че инвестциите им няма да бъдат признати, обясняват експертите. Няма никаква яснота по какъв начин се извършва класирането на проектите, заявиват от Асациацията на консултантите и спэделят, че според тях има реална опасност между 200 и 300 проекта да не получат финансиране.


"Съществува риск да не може да бъде спазено правилото "първи подаден проект – първи одобрен", тъй като по проектите, които се подават те се разглеждат с различна скорост.", коментира председателят на Асоциацията Кристина Цветанска.
От министерството на икономиката отричат да има забавяне на проекти. "Има проекти, които са прекрасни, много бързо се обработват от асистента, идват при нас и няма как, ние не ги бавим по никакъв начин. Рязко усилихме периода, през който се обработват тези документи", коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Юнал Тасим.


По думите на Тасим ведомството ще направи всичко възможно добрите проекти да бъдат финансирани тази година. "Това може да стане с много работа и анализ и работа с ЕК от новия планов период. В момента точно това работим.", твърди той.


Освен това има начин да се намери финансиране, в случай че то недостига, допълва зам. министърът. "Около 90 млн. евро могат да се набавят от нарочените за спиране проекти за "София тех парк" и газовата връзка със Сърбия. Финансиране може да се ползва и от новата оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации", но за целта трябва разрешение от Брюксел", пояснява той.


Всеки месец пък се прави анализ и контрол на вече сключените проекти по енергийна ефективност и ако се установи, че дейностите не се изпълняват, бенефициентите връщат средствата, които се пренасочват към нефинансираните проекти, посочи още Тасим.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Значи, кво...получаваме 100 милиона за "младежка" заетост в следващите две години...почва лавинообразно възпроизвеждане сред въпросните маси, а за българският бизнес се спират 150 млн , нужни за развитието му...и след две години ше ядем ...
  То, нали тогава идва ред на редовните парламентарни избори...куче влачи...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  Това трябва да са "експертите" на това предателско и некадърно ужправителство!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  [quote#1:"Γαλλα"]То, нали тогава идва ред на редовните парламентарни избори...куче влачи... [/quote]
  Проблемът е, че след това ще дойдат (дано) свестни хора да управляват, но дембелите от БСП/ДПС ще разправят колко добри били те, щото давали пари на хората , а тези след тях са лоши, щото нищо не дали...
  Дали избирателят ще се замисли кой е натрупал дълговете и най-некадърно и профуквал всички отдадени на страната ни възможности?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9478 Неутрално

  всичко е възможно с нашето комунистическо правителство , това няма да ни учуди . и светата тройка е същата работа . ОСТАВКА !!!

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Какво разбрахте от целия каламбур?

  1) парите не стигат
  2) времето не стига
  3) няма достатъчно проекти

  Кое точно от трите измешани твърдения е вярно, или целта е отново някой да прочете заглавието, още 5 реда и накрая да изпсува: "Абе положението насекъде си е е***ло майката!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Комунистите да си накъсат дипломите, ако изтърват тези пари.

 7. 7 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 285 Весело

  Много ясно, че ще се ЗАГУБЯТ... то това е целта.
  Нали трябва топлофикацията, електроразпределителните дружества и дървената мафия трябва да имат оборот.
  И след всичко това държавата ще съобщи, че БЕХ е с още по-големи дългове.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 8. 8 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Значи има още 61 мил. €, ама няма да стигнат за всички, така че зависи, колко бързо ще ти разгледат и одобрят проекта. "Нали разбираш, мой човек, че трябва да почерпиш."

  Още едно изворче за подкупи се появило. Бих предположил, че едни 20% (12 млн €) ще отидат по лични сметки. Не че няма начин това да се избегне, ама сред сегашните управляващи такива "ахмаци" няма.

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Юнал Тасим, освен, че очевидно говори трудно на български, но явно и капацитета му е горе-долу като на шефа му.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Аз не разбрах какво значи "Рязко усилихме периода"

 11. 11 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Няма какво да губим. Тези пари никога не са били наши, а и ако ме питате - не ги заслужаваме.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 12. 12 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Около 90 млн. евро могат да се набавят от нарочените за спиране проекти за "София тех парк" и газовата връзка със Сърбия."

  Това са едни от най-важните и перспективни проекти. Ако правителството ги затрие - не ми се мисли.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  [quote#12:"event_horizon"]Това са едни от най-важните и перспективни проекти. Ако правителството ги затрие - не ми се мисли. [/quote]
  Такива проекти трябва да се затриват !!!
  Не е ли странно ,че никой не пита ЗАЩО по закон чуждестранните "инвеститори" трябва да придобиват вещна собственост върху държавни и общински имоти без конкурс? ЗАЩО получават безплатна инфраструктура? Защо могат да не плащат осигуровки ? И ЗАЩО административното обслужване за тях е VIP , в съкратени срокове а гойте като ратай в собствената си страна чак по с месеци и години за елементарни разрешителни!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Поредната издънка на нашата администрация!От тази новина прозира лошо управление и подозрения в корупция!

 15. 15 Профил на mirosll
  mirosll
  Рейтинг: 8 Неутрално

  зам.-министър на икономиката и енергетиката, с изражение на касапин.

 16. 16 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 439 Неутрално

  България може да загуби 150 млн. евро за енергийна ефективност, предупредиха експерти..

  - Поредна издънка ,
  на марионетното правителство ..

  urkobozambo
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#13:"comandante"]ЗАЩО по закон чуждестранните "инвеститори" трябва да придобиват вещна собственост върху държавни и общински имоти без конкурс? ЗАЩО получават безплатна инфраструктура? Защо могат да не плащат осигуровки ? И ЗАЩО административното обслужване за тях е VIP , в съкратени срокове а гойте като ратай в собствената си страна чак по с месеци и години за елементарни разрешителни!? [/quote]

  От извора ти отгвоарям. Защото в политическата ни йерархия от едно сравнително ниско ниво нагоре за българския гласоводавател се говори като за полуживотно, получовек, полумаймуна, отрепка, лумпен, парцал, смърдел, каскет, спиртник, нискочела твар и т.н., на която трябвало да се даде това, за което лелее. А то е, сутрин да му звъннат 2 чиновници на вратата и да кажат "Бабо Радулке и дядо Свилене, двама сина сте отгледали за родната казарма, 4 внука имате - ето ви 5 хиляди лева за тази добрина и ако има нужда от още - само ще попълните едно формулярче в райсъвета!". И точно това ги учат, на разни семинари и обучения в 5-звездни хотели с вечерно разпускане в минерален басейн. Какви глупости да продават на каскетите и полумаймуните, че да им гепят гласовете на изборите. Затова и с едната ръка забраняват на чужденци да купуват земя и въвеждат куп бумаги, а с другата им я дават безплатно, заедно с осигуровките за 2 години напред. Важното е, че 2-те взаимно противоречащи си простотии правят сумарно 2 пъти "медийно медийно присъствие" и симулиране, че се предприемат "мощни и мащабни управленски маневрени действия за подобряване на състоянието на народа" (които ни приближават до мига с 5-те бона на вратата).

  Това е валидно както за сегашните, така и за ДО-сегашните. Типичен пример, как за подменена дограма и топлоизолация на жилището по един закон те освобождават за 10 години от данък сгради, а по друг закон ти завишават данъка, защото да не ти текат прозорците и да нямаш мухъл по стените се брояло за "елементи на лукс"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 18. 18 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#5:"cinik"]Какво разбрахте от целия каламбур?

  1) парите не стигат
  2) времето не стига
  3) няма достатъчно проекти

  Кое точно от трите измешани твърдения е вярно, или целта е отново някой да прочете заглавието, още 5 реда и накрая да изпсува: "Абе положението насекъде си е е***ло майката!" [/quote]
  ... не сА изненадвам... Точно т'ва е целта...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 19. 19 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Че г-н Тасим зам. министър по икономиката и енергетиката коги стана ве? Е, че той грам не ги разбира тез неща! Давайте да искаме експертно правителство инак оправия няма да има. То навсякъде назначени хора без понятие от работата си. Експертно правителство поне за три мандата, а може и да не стигнат!

 20. 20 Профил на maroki
  maroki
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "dosetliv":

  Само Жоро Бекъма знае.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK