България може да загуби 150 млн. евро за енергийна ефективност, предупредиха експерти

Юнал Тасим, зам.-министър на икономиката и енергетиката

© Анелия Николова

Юнал Тасим, зам.-министър на икономиката и енергетикатаСредствата по европейската схема за финансиране на проекти за енергийна ефективност се изчерпват. Заради това България има опасност да загуби над 150 млн. евро инвестиции, заложени в повече от 200 проекти, съобщи Асоциацията на консултантите на европроекти пред БНТ.


Общо 249 договора за близо 89 млн. евро са сключени към момента по схемата за енергийна ефективност, а още 771 заявления са подадени и очакват одобрение. Бюджетът на програмата обаче е само 150 млн. евро, което кара бенефициентите да се опасяват, че инвестциите им няма да бъдат признати, обясняват експертите. Няма никаква яснота по какъв начин се извършва класирането на проектите, заявиват от Асациацията на консултантите и спэделят, че според тях има реална опасност между 200 и 300 проекта да не получат финансиране.


"Съществува риск да не може да бъде спазено правилото "първи подаден проект – първи одобрен", тъй като по проектите, които се подават те се разглеждат с различна скорост.", коментира председателят на Асоциацията Кристина Цветанска.
От министерството на икономиката отричат да има забавяне на проекти. "Има проекти, които са прекрасни, много бързо се обработват от асистента, идват при нас и няма как, ние не ги бавим по никакъв начин. Рязко усилихме периода, през който се обработват тези документи", коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Юнал Тасим.


По думите на Тасим ведомството ще направи всичко възможно добрите проекти да бъдат финансирани тази година. "Това може да стане с много работа и анализ и работа с ЕК от новия планов период. В момента точно това работим.", твърди той.


Освен това има начин да се намери финансиране, в случай че то недостига, допълва зам. министърът. "Около 90 млн. евро могат да се набавят от нарочените за спиране проекти за "София тех парк" и газовата връзка със Сърбия. Финансиране може да се ползва и от новата оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации", но за целта трябва разрешение от Брюксел", пояснява той.


Всеки месец пък се прави анализ и контрол на вече сключените проекти по енергийна ефективност и ако се установи, че дейностите не се изпълняват, бенефициентите връщат средствата, които се пренасочват към нефинансираните проекти, посочи още Тасим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK