"Топлофикация - София" злоупотребявала с господстващо положение

"Топлофикация - София" злоупотребявала с господстващо положение

© Асен ТоневКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдение за извършено нарушение на "Топлофикация - София" ЕАД, което се изразява в злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от комисията.


Злоупотребата може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в сгради етажна собственост в София и да засегне интересите на потребителите, са мотивите на комисията.


Производството е образувано след получен сигнал от Върховната административна прокуратура. В него са изложени аргументи във връзка с евентуално извършено нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията от страна на топлопреносното дружество и дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия.
В сигнала се предлага КЗК да образува производство, в рамките на което да проучи поведението на предприятията при формиране на цените на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в етажна собственост.


В хода на производството КЗК е извършила проверка в офисите на "Топлофикация - София", "Иста България" ЕООД и "Техем Сървисис" ЕООД. Направеният икономически анализ сочи, че едностранното определяне на еднакви цени за всички фирми за дялово разпределение от страна на "Топлофикация - София" води до премахване на ценовата конкуренция, което пък засяга благосъстоянието на потребителите. "Това води до по-ниско качество на услугата и лишава абонатите от възможността да изберат онзи доставчик на услугата, който би им предложил по-благоприятна цена", показва анализът на антимонополният орган.


Според КЗК "Топлофикация - София" налага необосновани цени на дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия, в резултат на което те са поставени в неравностойно положение по отношение на техните разходи и начисляването на различна норма на възвращаемост.


В срок от 30 дни "Топлофикация" има право да представи писмени възражения по предявените твърдения, право на достъп до материалите по преписката и да поиска да бъде изслушана на открито заседание на КЗК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK