ДКЕВР иска таксата за присъединяване на ВЕИ да се прилага със задна дата

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 950 Весело

  СоциализЪм и комунизЪм в действие!

  Ура другари!

  ОСТАВКА наглеци!

 2. 2 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За каква дискриминация говорят електроразпределителните дружества, ВЕИ-тата вземат толкова много пари, ЕРП-тата са монополи какво още искат?!

 3. 3 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Мога ли да попитам,защо въпреки доста високите цени на задължително изкупуване на тока от ВЕИ,не е било предвидено да плащат за достъп до разпределителната мрежа и за балансиращи мощности? Значи не стига,че имат гарантирано изкупуване на тока с дългосрочни договори,но и ние потребителите трябва да плащаме за разходите които се правят заради ВЕИ? Не може някой да има гарантирани огромни печалби за сметка на все по-скъп ток за хората и бизнеса.Щом може да се въведат такива такси в Чехия,Испания,Германия и т.н.,значи може и в България.

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 950 Весело

  [quote#3:"moloko_"]Мога ли да попитам,защо въпреки доста високите цени на задължително изкупуване на тока от ВЕИ,не е било предвидено да плащат за достъп до разпределителната мрежа и за балансиращи мощности?[/quote]Защото средствата за балансиране на мрежата са били предварително извадени от изкупната цена на електроенергията от ФЕЦ, ВяЕЦ и руслови ВЕЦ.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Като обжалват ще падне таксата със задна дата.Еленко Божков беше внедрен в СДС през 1990г .и заедно с Петко Симеонов препродаваха помощите за бедните по Луканово време.

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 950 Весело

  [quote#3:"moloko_"] ние потребителите трябва да плащаме за разходите които се правят заради ВЕИ? [/quote]Вие и сега плащате за работата на ПАВЕЦ Чаира и др. които БАЛАНСИРАТ мощностите на "евтината" електроенергия на АЕЦ Козлодуй.

  По вашата логика АЕЦ трябва да плащат за балансиране на 2 гигавата мощности. Но те (държавата) НЕ го правят.

 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До Nr.3
  Писна ми да обяснявам: цената на която се изкупува тока от ВЕИ е определена от ДКЕВР, като са отчетени всички разходи за производството на този ток. Ще рече, че ако сега ДКЕВР или скапания парламент решат да добавят нови разходи ще е просто една измама на инвеститорите. По-зле и от договор със ситен шрифт в банка, щото и ситния шрифт не го е имало през 2011 година например. Инвеститорите в ВЕИ са направили две грешки - сбъркали са страната и след това са повярвали на правителството.

 8. 8 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#4:"BlueWater"]Защото средствата за балансиране на мрежата са били предварително извадени от изкупната цена на електроенергията от ФЕЦ, ВяЕЦ и руслови ВЕЦ. [/quote]
  Сериозно и как така са извадени,като има ФЕЦ които са подписали 20 годишни договори за задължително изкупуване на цени над 70 стотинки за киловат?

 9. 9 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#6:"BlueWater"]Вие и сега плащате за работата на ПАВЕЦ Чаира и др. които БАЛАНСИРАТ мощностите на "евтината" електроенергия на АЕЦ Козлодуй. [/quote]
  Само,че има голяма разлика между АЕЦ,който произвежда голямо количество евтина енергия,който е предвидим и ВЕИ,които никой не може да предвиди кога и колко енергия ще произведат.АЕЦ могат когато си искат да изнасят енергия и никой не е длъжен да им я изкупува задължително за разлика от ВЕИ.

 10. 10 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Приятели, просто си изяснете нещата и тогава коментирайте! ЕРП-тата не са собственици на "зелените" енергии.Те са задължени да ги изкупуват на посочени от държавата цени.Когато последните са високи - плащаме ги всички ние - ползвателите...

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#8] от "moloko_":
  Да така е! Има и по-високи цени. Само че тогава цената на 1W инсталирана мощност от ФтЕЦ беше над 4 Euro. Ако си грамотен сметни си сам колко струва ток от такава централа при средногодишен добив около 1.2kWh от 1 W мощност.
  И ако ти си извадил тия пари преди 4-5 години, как точно ще реагираш сега.

 12. 12 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#7:"mrx10354190"]Писна ми да обяснявам: цената на която се изкупува тока от ВЕИ е определена от ДКЕВР, като са отчетени всички разходи за производството на този ток. Ще рече, че ако сега ДКЕВР или скапания парламент решат да добавят нови разходи ще е просто една измама на инвеститорите.[/quote]
  И както ДКЕВР е определил едни фантастични цени при които разни тарикати са се уредили със сладък бизнес при който си избиват инвестицията за няколко години и после само прибират едни гарантирани печалби.Ние трябва да си мълчим и само да плащаме като попове,така ли? Къде ги видя тези инвеститори? Това са спекуланти,които искат гарантирани печалби от държавата,инвестирането включва и риск.

 13. 13 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#11:"mrx10354190"]Да така е! Има и по-високи цени. Само че тогава цената на 1W инсталирана мощност от ФтЕЦ беше над 4 Euro. Ако си грамотен сметни си сам колко струва ток от такава централа при средногодишен добив около 1.2kWh от 1 W мощност.[/quote]
  Нищо не искам да смятам.Никой не е казал,че трябва да постигнем целта за ВЕИ,която е до 2020 още сега.Цените на технологиите постоянно падат,който е подписвал на тези цени,нека си смята и да си го изкупува този ток със собствени средства.

 14. 14 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Изобщо някой направи ли някакво обществено обсъждане как да се постигне целта за зелена енергия или на тъмно реши набързо да уреди бизнес на разни наши хора? Много по-добре идея щеше да бъде вместо да създаваме изкуствен бизнес за някой да се стимулират само домашните ВЕИ.Така освен че щяха да намалеят сметките на хората щяха да станат и по-независими от ЕРП-тата.

 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#9] от "moloko_":
  Да, ама не! АЕЦ могат да изнасят енергия само ако има кой да я купи. Това разбира се не става мигновено, а на база предварителна договорка. По тази причина разликите в товара се компенсират с ПАВЕЦ. Това е едно нещо, дето нощем работи като помпа и смуче евтин ток, а през деня се маскира на ВЕЦ. Е има кофти КПД, ама нали тока от АЕЦ е евтин. И понеже ревете за неща които не разбирате, ще ви светна, че точно в този момент товара на страната е 4245MW и от тях 2068MW се осигуряват от АЕЦ.
  Просто си представете реакцията на системата ако, да не дава Господ, по някаква причина АЕЦ излезе от паралел. Понеже на болшинството от вас това нищо не говори ще ви кажа, че тогава оставаме на тъмно за доста време, въпреки всичките 14 000 МW инсталирани мощности, защото студения резерв на ЕСО e доста под 2000MW. Цирк! Когато червени икономисти управляват енергетиката е така.

 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#13] от "moloko_":
  "който е подписвал на тези цени,нека си смята и да си го изкупува този ток със собствени средства. "

  Само че този дето е подписал тези договори, т.е. правителството от твое име, се прави на дребен шмекер. И се чувства прецакан и налита на бой.

 17. 17 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Тоест парите, които събраха ЕРП-тата за такса достъп вместо да бъдат върнати, ще бъдат преведени на ЕСО и то в скоро време. Целта е ясна - да се помогне на ЕСО да оцелее до следващите избори. А докато се признесе съда, други ще управляват. Вместо да си признаят че сбъркаха с намалението на цената на тока, управляващите продължават с натиска върху "независимата комисия". Независима в смисъл че от нея нищо не зависи - решенията се налагат от партийната централа. За жалост така беше и при ГЕРБ.

 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 950 Весело

  [quote#9:"moloko_"]Само,че има голяма разлика между АЕЦ,който произвежда голямо количество евтина енергия,който е предвидим [/quote]Предвидим?!

  Чакам да напишете график с точните ДАТИ и ЧАСОВЕ на аварийните изключвания на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй до края на 2014г. и цялата 2015г.

 19. 19 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#18] от "BlueWater":
  И аз! И искам да чуя какви разходи са предвидени за оправяне на небаланса тогава. Виж мнението ми по-горе.

 20. 20 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 950 Весело

  [quote#12:"moloko_"]И както ДКЕВР е определил едни фантастични цени при които разни тарикати са се уредили със сладък бизнес при който си избиват инвестицията за няколко години и после само прибират едни гарантирани печалби.[/quote]Тези цени се определят по ЗАКОН, гласуван от тройната коалиция, според който цените за изкупуване се определят само един или два пъти в годината. За сравнение в Германия това става всеки месец.

 21. 21 Профил на Бисер Златанов
  Бисер Златанов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "hinin37": Не е съвсем вярно - някои от тях не само ги изкупуват, но и ги произвеждат. "ЧЕЗ" имат соларен парк.


 22. 22 Профил на Malinka Nikolova
  Malinka Nikolova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#14] от "moloko_":

  За пореден път Ви предлагам да Ви направим и на Вас централа, за да се уверите, че всеки може да го извърши тази инвестиция. Явно не четете останалите коментари, а си коментирате всеки път едно и също - ВЕИ е за свои хора, те само избрани имат централи и т.н. Само заявете интерес, дайте документ за вещни права върху имот от 1 дка или върху покрив от 400 м2, осигурете си финансиране и заповядайте.
  Гледам сте пределно убеден в бързата възвращаемост на инвестицията и в големите пари, които валят от този бизнес. Заповядайте, специално за Вас консултантските услуги и проектирането ще са безплатни, в случай, че след изграждането на централата се отречете от всяка Ваша дума за връзкарство и свои хора.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK