Производителят на офлайн детство

Производителят на офлайн детство

© Красимир Юскеселиев"Следвай ги" е нова поредица на "Дневник", в която ще ви запознаем с хора, за които си заслужава да научите. Повечето от тях са много млади и вече с успехи в своите области - изкуство, спорт, бизнес или в професиите, които са избрали. Други без значение от възрастта с дебют в мечтата си да създават нещо и с първи големи постижения. Приятни срещи.


За повечето хора може би е напълно загубена кауза да се опитваш да откъснеш днешните деца и тийнейджъри от света на електронните игри и други виртуални забавления. Има обаче един човек, който се опитва да намери баланса между двата свята и да открадне офлайн време за децата.


Казва се Христо Алексиев. С неговия приятел от дълги години и съдружник Илиан Милинов са създали няколко детски площадки, изпълнени с клатушки, които...произвеждат ток.
Христо описва двамата


като тандем от луди


по свой начин, които взаимно се допълват. Илиан е индустриален дизайнер. Печелил е някои от най-престижните награди за дизайн като RedDot. "Илиан е признат гений", казва за колегата си Христо.


Лудостта на двамата в момента е обвързана в проекта Playground Energy, който печели финансиране от 50 хил. евро от фонда за дялови инвестиции Eleven.


"Аз нямам висше образование", казва Христо почти в началото на нашия разговор. Учи две години в Лесотехническия университет, но постъпва за седмица стаж при баща си, който по това време прави мебели. "Като се върнах в университета, установих колко неща съм научил за малко време в практиката, които са наистина основни и които моите колеги не знаеха". С други думи – "установих, че КПД-то на образованието ни е много малко".


Той е сред основателите на успешната българска компания за производство на стени за катерене "Уолтопия", където доскоро има дялове, минал е през създаването на интернет портал за гражданското общество отново с Илиан. "Като сайт успя, но не и като бизнес. Доста читатели имахме предимно от чужбина. Надявам се сме си научили урока", обобщава кратко този опит.


"Скачам от едно на друго", описва бизнес опита си Христо. Не знае защо се получава така, подозира, че е заради непрекъснатата му нужда от нови предизвикателства. Те включват работа осем години за ИКЕА, в звеното, което купува продукти. "Научих много. Лесно е да продадеш скъпо нещо, което си купил евтино, но да купиш евтино е друга работа." Търгувал е със сегуей, детски играчки, мебели.


Така се стига до лятото на 2012 г., когато с дългогодишния му приятел и партньор в различните бизнес начинания Илиан седят в кафене, където има люлеещи се столове. Телефонът на Илиан е с изтощена батерия и той си казва, че би било хубаво,


ако можеше да го зареди от енергията, произведена от клатенето на стола


"Има хляб в тази работа", казват си тогава. Но решават, че реализацията трябва да е върху открито пространство и така постепенно достигат до детските площадки. "Искахме да мотивираме децата да играят повече", обяснява Христо. "Защото в крайна сметка ние не сме в енергийния бизнес, няма да правим конкуренция на АЕЦ "Козлодуй". Искахме да предложим иновативно, но и нормално преживяване на децата..." И така се ражда проектът Playground energy.


В силната конкуренция на електронните забавления децата все по-малко играят нормални игри. В същото време затлъстяването е факт не само в САЩ и Англия, обяснява Христо. Не че електронните забавления са нещо лошо, просто офлайнът е много малко, а ние искаме да възстановим баланса, допълва той. "Не се борим с онлайн света. Всичко трябва да е балансирано, няма отровни вещества, има отровни количества."


Клатушките светват, когато децата са върху тях, но целта не е с произведения ток да се захранват околните блокове. "Хващаме част от кинетичната енергия и я превръщаме в забавление за тях", казва Христо, но допълва, че при "надграждането" е напълно възможно токът да се използва и за нещо отвъд забавлението – като например да захранва безжична интернет мрежа. Авторите на проекта обмислят да обвържат


играенето на площадката и с преминаването от едно на друго ниво в електронна игра


Това може да стане като устройството, на което се играе играта, се свърже с клатушката. Така се интегрират онлайн и офлайн играта.


Успехът на двете площадки – в Кърджали и Пазарджик, които са платили частни компании, е такъв, че засега помощта на онлайна явно не се налага. Децата се редят на опашка и нямат търпение да се изчакват, за да се качат пак. Като видяхме това, щяхме да се разплачем с Илиан, спомня си Христо.

Производителят на офлайн детство

© Playground energy


В момента такава площадка се подготвя за британския град Милтън кийс, след като е одобрена да бъде част от Умния град (Smart city), финансиран от британското правителство. Това забавление ще бъде достъпно и в бъдещия детски музей в София - "Музейко".


Никой не вярваше, че за толкова късо време – няколко месеца - ще успеем да реализираме проекта си, като се има предвид, че само някои от процедурите траят месеци – като например тестването на клатушките, за да получат сертификат за безопасност, казва Христо. За бързия напредък е помогнало и това, че с много малко изключения всеки елемент, използван в съоръженията, е произведен тук. Някои казват, че няма индустрия у нас, но това не е така. Ако я нямаше, щяхме да похарчим парите за проекта само, за да купим машини за производството. "Просто трябва да си не просто активен, а направо агресивен в търсенето."


Докато се търсят нови клиенти за детски площадки, Христо и Илиан разработват продукти и за други възрасти -


интерактивен батут, люлка, пейка


"Не е лесно да се намерят постоянни клиенти, което би дало тласък на бизнеса, защото не може да се разчита дълго на първоначалното финансиране от 50 хил. евро", обяснява Христо.


Според него констатацията на много българи, че няма пари за бизнес проекти, е "вече досадна". Посочва няколкото работещи в България акселератори (подобно на Eleven), които разглеждат много проекти, но малко се одобряват, защото повечето от тях не са достатъчно добри. Сочи за пример проекти от съседни държави, които са получили финансиране тук. "Защо ли? Защото немалко хора у нас нямат все още предприемаческо мислене, а просто фантазьорско. Или искат да отворят кафене. Има и други, които имат иновативна идея, но пък не успяват да се справят с бизнес частта. Но не е да няма пари в България."


Така че има индустрия, пари и пазар, ако някой се оплаква, е повече мрънкач. "Не казвам, че е лесно", обяснява Христо. И се застрахова, че парите много помагат за един бизнес проект, но не са всичко. Дава пример с много срещи, на които е представял проекта при изискване това да е много кратко. Докато обясняваш и идеите да го развиеш изкристализират, споделя личния си опит той. Благодарение на подобно представяне проектът е харесан от втори акселератор – в Кембридж, получава и наградата на "Гардиън" за стартъпи (стартиращи компании).


Немалкият напредък и популярност само в рамките на няколко месеца не правят самодоволни Христо и Илиан. Първият е научил от създателя на ИКЕА Ингвар Кампрад, че една фирма, за да е жива, трябва да се чувства като на два дни от фалита. "А не като а-ха да успеем. Това трябва да ни държи."


Според Христо в днешно време сериозен проблем имат хората, които правят бизнес, основан изцяло на европейско финансиране или на връзки в държавни учреждения, защото почива на конюнктурни условия. Твърдо убеден е и, че има нужда от реиндустриализация. Но от аргументите му се вижда, че не става дума за онази, която се пропагандира от управляващите напоследък. "Не съм убеден, че трябва да се възражда "Кремиковци", но в селското стопанство, в туризма има много потенциал, за да се извлече максимална принадена стойност. Не в тежките индустрии."


Той посочва, че и в момента, макар и не афиширащи се, има нишови производства, които са стабилни и изнасят продукцията си – като се почне от такива в машиностроенето, мине се през интернет сайтове, велосипеди, дори производството на автомобили.


В нишовите производства имаме примери убийци


казва Христо.


Трябва да спрем да се мачкаме физически, психически и политически и да се борим с несъществуващи проблеми, а да решаваме истинските, е неговият поглед към актуалната ситуацията в България


В семейството си е известен с това, че гледа средно по три документални филма на ден от различни области, макар че физиката му е страст. В свободното време се занимава и с ремонта на стар мотор и с това да се наслаждава на дизайнерски неща – не да ги притежава, а просто да ги гледа.


През уикенда е време и за разходки из природата. На Витоша често заседава "бордът на директорите" на Playground energy - с Илиан се качват на колата и докато обсъждат някой растителен вид пред очите им, дискутират и проекти за един куп пари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1774 Весело

  "Научих много. Лесно е да продадеш скъпо нещо, което си купил евтино, но да купиш евтино е друга работа"
  _______________
  Ако не работиш за международен, колонизатор или силов топ мафиот което е почти едно и също е невъзможно да постигнеш такъв резултат!


  Колкото до "офлайн" игрите аз лично имам големи резерви,не виждам нищо полезно в това децата да играят на "безопасни" площадки , за да нямат развито чувство за самосъхранение и да се пребиват когато се качат на обикновено дърво и ниска скала.
  Децата които играят само на такива площадки видимо нещо не им достига.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  С успех би се прилагало в детските градини,но за парковете е по-добре свободната игра

 3. 3 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Идеята да се произвежда електричество от детската енергия, и най-вече приложението й, е страхотна.
  Дано двамата изобретатели успеят да разпространят площадките.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 4. 4 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  [quote#1:"comandante"]Децата които играят само на такива площадки видимо нещо не им достига. [/quote]

  Лигави спомени от твоето собствено детство не ни интересуват.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Прекрасна идея на "Дневник" с рубриката "Следвай ги"!Какво по добро за самочувствието ни на българи .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 6. 6 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante":

  Нали искат и да се продадат все пак - как да стане ако не докажат, че са безопасни?
  И все пак по-адекватни биха били деца играли на безопасни площадки от деца играли на компютър.
  Катеренето по дървета ... с изненада и съжаление забелязвам, че е по-интересно за мен (на 40 съм) отколкото на децата - уви.

 7. 7 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Много хубава идея, пожелавам успех на тези предприемачи! Поздравления и за статията, обичам да чета за креативни и предприемчиви българи, нека има по-често такива добри примери.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 8. 8 Профил на aliceofoz
  aliceofoz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  не случайно у дома като гледаме как децата лудуват си казваме, че ако можехме да впрегнем тази енергия за мирни цели, щяхме да вземем нобелова награда. ето едно добро начало в тази посока!

 9. 9 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  супер идея, това дето не стана ясно е с произведения ток какво правят

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1712 Весело

  Малките и без това са като ракети, доста енергия ще произведат

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 395 Гневно

  Това за ускорителите (каквато е българската дума) и липсата на предприемаческо мислене е абсолютно повъхностно исказване. 11 и Лаунч хъб инвестират парите на ЕС за стартиращи бизнеси на 100% в бизнеси, които искат малко инвестиции, но могат да се скалират и пласират глобално. Тези изисквания ги покриват САМО И ЕДИНСТВЕНО интернет базираните бизнес модели. Обаче е логично, че не на всеки предприемач това му е целта. Затова одобряват вече и чужденци. Естествено че като изпращат една камара офери от цялата Източна Европа ще одобряват все по-малко българи.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#6] от "idianata":
  Едно дете ако е расло в саксия и играе на само на такива "безопасни" площадки в реалността става пълно дебилче но пък по лесно се интегрира в мол и чалга културата!


  Има и други начини примерно с естествени материали дърво,подови настилки и от кори на иглолистни и т.н.!

  ...абе не ми се говори защото ще излезе като анти реклама за фирмата която дърпа пари от общини и спомосъществуватели за синтетични материали !

  Ама майките от партията на блондинките обичат да ги облъчват колко са хубави европейските изисквания!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Antonia Ivanova
  Antonia Ivanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добра идея, а и е похвално, че хората са намерили начин да я реализират, вместо да се оплакват, че не могат да успеят, защото нямат пари. Ясно е, че човек, когато има идеи и желание, в комбинация с опит, винаги ще намери начин да успее.
  Децата все пак имат нужда и от общуване с връстниците си лице в лице, а не само през клавиатурата, така че това е идеален вариант да се върнат на детските площадки. Така че им пожелавам успех и още повече хора да последват техния пример и да създадат нещо.

 14. 14 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 395 Неутрално
 15. 15 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#1] от "comandante":

  Бедни ми бедни, Команданте...
  Хич не ги вдяваш нещата, но с марксистката икономика няма и как да ги научиш..
  А за децата, викаш да оставяме нещата на естествения подбор, пък който оцелее, оцелее, други ще си направим.
  Привърженик си на ония метални кубчета от соц.врмето, а?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 16. 16 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Поздравления за добрата идея! Успех!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  [quote#15:"Кирето"]Бедни ми бедни, Команданте...
  Хич не ги вдяваш нещата,[/quote]
  Нито съм беден нито не доразбрал !
  На ясно съм и се възхищавам ,че имаме поне една българска фирма която изкарва пари от балъци !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#17] от "comandante":

  Бедността, приятелю, не е само материална.
  Имах предвид, онази другата, интелектуалната и мисловната...
  Ето, сега вече си и не доразбрал..
  А ако не знаеш, пояснявам - всяка компания/фирма е създадена с една единствена цел : да генерира печалба.
  Нима това е лошо?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  [quote#18:"Кирето"]Бедността, приятелю, не е само материална.
  Имах предвид, онази другата, интелектуалната и мисловната... [/quote]
  Това исках да кажа още с първия си пост !
  Безопасните игри насърчават децата да не могат да се пазят а природата не прощава на тези които не развиват инстинктите си за самосъхранение !
  Разбирай го както искаш .

  Да откриеш разликите е лесно наблюдавай 15 мин. децата в една такава "безопасна градинка" и в една опасна в парка!
  Не става въпрос за пари а за интелекта на майките и възможността им да отглеждат деца които да могат да мислят извън синтетичните пластмаси създадени за игра от една така успешна компания за тяхната сигурност!

  Ако мислите ,че това вреди на тази PR статия нямам нищо на против постовете ми да бъдат изтрити !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1525 Любопитно

  Истински съм впечатлена от иновативните идеи на Христо и Илиан!
  Това, за детските площадки е супер!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#20] от "Jessika":

  Идеята не е нова енергия може да се произвежда най-лесно от стълбите на голям човеко поток, например от метростанциите.
  Но за какво ли ще се ползва?...

 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Сега с целфоните изглеждаме, че си говорим сами, остава и да се клатим преднамерено за да ги заредим. Не е ли малко прекалено "особено" изглеждащо отстрани?...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK