Обща компания между Азербайджан и България ще изгражда газова инфраструктура

Посрещането на правителствената делегация в Баку.

© Правителствена информационна служба

Посрещането на правителствената делегация в Баку.Ще бъде създадена обща компания, която да изгражда газова инфраструктура към България. Задачата й засега ще бъде "разширяване на нашата газова инфраструктура, както за промишлеността, така и за бита".


Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата на българската делегация с президента Илхам Алиев. Министърът обяви още, цитиран от БНР, че Азербайджан потвърждава интереса си да инвестира в разширяването на газохранилището в Чирен.


"След 2019 година, когато е възможно азербайджански газ да стига до България, компанията СОКАР може да се увеличи и количеството на доставките", допълни той. "Самият факт, че президентът Алиев спомена с конкретни цифри и обеми желанието на СОКАР да инвестира в България, говорим за увеличаване на газовите доставки към България, говорим за повече от 1 млрд. куб. м. Зависи и от капацитета или от нуждите, но този един милиард може да бъде умножен по три".
Президентът Алиев е поканил български фирми да участват в изграждането на мащабни инфраструктурни обекти в Азербайджан.


Вчера премиерът Пламен Орешарски замина на официално посещение в Азербайджан, придружаван от министрите на финансите Петър Чобанов, на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, на земеделието и храните Димитър Греков и на транспорта Данаил Папазов, на околната среда Искра Михайлова и представители на четирите национално представени работодателски организации.


Това е второ посещение на министър Стойнев в Азербайджан в рамките на седмица. Той беше на посещение в Баку на 11 и 12 този месец. 


Орешарски разговарял с българи, живеещи в Баку, за задълбочаването на бизнес контактите между България и Азербайджан. 


Според министъра на околната среда и водите Искра Михайлова "за Азербайджан е изключително важно да научат от България как управляваме отпадъците си. Можем да обясним, че не трябва да се планира само изграждането на депа, а трябва да се инвестира и в съоръжения за третиране на отпадъците". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK