Земеделци са недоволни от готвеното преразпределение на помощите за тях

Земеделци са недоволни от готвеното преразпределение на помощите за тях

© Цветелина Белутова, КапиталАсоциацията на земеделските производители в България спешно изготвя анализ за това каква и за кои от фермерите ще е ползата от "преразпределителните плащания" от директните плащания за 2014 г., съобщиха от асоциацията. Документът до две седмици ще бъде готов и ще бъде предоставен на обществеността и Министерството на земеделието и храните.


Целта на анализа е да подпомогне експертите при аргументацията им за избор на този вид плащания.


Реакцията на организацията идва, след като през миналата седмица Министерството на земеделието и храните публикува  промени в наредба, свързана с директните плащания. Това е станало, без документът да се съгласува с браншовите организации, казват от асоциацията.  Обещание за това политическото ръководство на ведомството дало по време на Втората национална среща на земеделските производители в България.
Една от предвижданите промени предвижда от тази година да бъдат предоставени допълнителни субсидии по схемата за директни плащания за единица площ на стопанствата с до 300 декара (30 хектара) обработваема земя. Целта е да се насърчат малките и средните стопанства.


Министерството аргументира промените и с регламент на Европейския съюз, според който страната "може да допълни директните си плащания за 2014 г. след одобрение от ЕК по отношение на отделните сектори, но не повече от 100%".


Аграрното ведомство предлага да се запази режима от миналата година в няколко области, за да се гарантира стабилност и предсказуемост в сектора. Това се отнася за схемата за национални доплащания на хектар земеделска земя; схемата за национални доплащания за тютюн, необвързана с производството; схемата за национални доплащания за говеда, необвързана с производството и схемата за национални доплащания за овце майки и кози майки, обвързана с производството.


Предвижда се още да отпадне изискването подпомаганите животновъди да отглеждат поне 100 дни декларираните животни.


Единственият аргумент, посочен в проектодокумента е, че това се прави "с оглед необходимостта от подпомагане на малките и средните стопанства от 2014 г. , които да могат да кандидатстват и по
схемата за преразпределително плащане", уточняват от асоциацията.


Подпомагането на сектори като зеленчукопроизводство, животновъдство, овощарство, които са всъщност малките и средни производители, са съществена част от позициите на Асоциацията за следващия програмен период. Затова от асоциацията смятат, че готвеният от тях анализ ще покаже дали "преразпределителното плащане" ще има ефект върху тях.


Междувременно от аграрното ведомство съобщиха, че с публикуването на предлаганите промени всъщност се слага началото на обществото им обсъждане и "всички заинтересувани земеделски производители, асоциации и браншови организации имат възможност да дадат своите предложения по новостите в директните плащания за следващия програмен период". 


От ведомството допълват, че при прилагането на старата система на подпомагане на стопаните се е получило несправедливо разпределение на подпомагането. То се изразява основно в свръхсубсидиране на земеделски стопанства, обработващи големи площи и недофинансиране на уязвими стопанства, обработващи малки площи в секторите животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство.
"Основен приоритет в Новата обща селскостопанска политика е развитието на фамилното фермерство. Такъв е и приоритетът на правителството и на Министерството на земеделието и храните за специално подпомагане на малките и средните стопанства", аргументират предлаганите промени от ведомството. 


Така за да има по-справедливо разпределение на европейските субсидии и за да се намалят различията в подпомагането между отделните сектори в земеделието, Министерството смята да приеме мерки за увеличаване на подпомагането на дребните и средни земеделски стопанства чрез прилагане на преразпределителната схема.


В резултат на това се предвижда малките и средните стопанства с площ до 300 декара да получават по-високо ниво на подпомагане от средното. Стопанствата с площ над 10 000 декара ще получават по-малко подпомагане от средното. Конкретните стойности и параметри ще бъдат уточнени по време на обществено обсъждане.


Всички предвидени промени са публикувани на интернет страницата на министерството.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 569 Любопитно

  Отдавна е ясно,че малките и средни фермери трябва,трябва да бъдат много по-сериозно подпомагани,а не по-голямата част от парите да отиват в малко едри.Освен това трябва да се подпомагат много повече животновъдите и фермерите които произвеждат плодове и зеленчуци,защото сега парите отиват основно в джобовете на едрите зърнопроизводители.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 808 Неутрално

  На големите изобщо нищо не трябва да им дават!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1601 Любопитно

  Има ли от какво изобщо да са доволни земеделците в България ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Тя такава е целта на европейските субсидии.Не да дава пари на милионери-зърнопроизводители,а да подпомага семейните стопанства.В Европа няма такива,които обработват милиони декари и вземат милиони субсидии.

 5. 5 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  основните спонсори на ГЕРБ ореваха орталъка

  и най-умният си е малко прост....
 6. 6 Профил на paulus
  paulus
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Добре ще бъде , ако субсидиите наистина отиват при малките стопанства. Много по лесно е да се засее пшеница и да се вземат едни пари , за боб или леща никой не иска и да чуе. Отглеждат ги малките фермери. Така е и с животните. Но и на това ще му се намери цаката. Познавам едър фермер с много декари , но се водят на сина, снахата, зетя, дъщерята, майката (баба на 85г.), по-големите внуци. Така разбито всички се водят малки стопанства.

 7. 7 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  България има нужда от нова агро стратегия. Ясно разписана и дългосрочна. Не може да има приоритет само земеделието и в частност - зърнарите. Останалите земеделци, подобно на животновъдите се блъскат като вода в бряг. С всяка следваща година изхранването ще е приоритет и ние нямаме право да съсипваме, или да не развиваме нашите производства! А, точно това правим! Съсипано е толкова много, че сега трябва само да се изгражда!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK