Търговци на печатни издания във Варна: "Lafka" налага нов феодализъм

Търговци на печатни издания във Варна: "Lafka" налага нов феодализъм

© Велко АнгеловВеригата "Lafka", свързвана с депутата ДПС Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, е само на крачка от пълен монопол на пазара за разпространение на печата във Варна. Това каза Младен Енчев, един от собствениците на последните оцелели малки дружества за търговия с печатни издания в града. Компанията му "Младен Енчев-ЕМ Е" е една от първите, появили се във Варна с либерализацията на търговията с вестници и списания след 1989 г.


Сред последните оцелели са едноличните търговци "Росица Игнатова", "Мария Десислава 55 Радка Динкова", компанията "Прес" ООД и това на Енчев.


Изкупуването
Монополът на пазара за разпространение на вестници и списания във Варна бе установен на практика още през 2010 и 2011 г. от компанията за търговия с...месни произведения "Карне М". Това стана чрез изкупуване на дружествата "Десислава 90-2002", "Ди прес", "Фактор плюс", "Би прес" и половината от дяловете на "Варна прес - Аврамова и фамилия", "Одесос М" и "Александров прес". До този момент всички те поделяха пазара на печатни издания във Варна. Три от споменатите компании - "Одесос М", "Ди прес" и "Фактор плюс", бяха и концесионери на спирките по линиите на градския транспорт. Междувременно още на 21 август 2010 г. бе регистрирана смяна на собствеността в "Карне М". Дяловете в компанията, принадлежали до този момент на физическото лице Васил Шуманов, бяха прехвърлени на акционерното дружество "Карне М 1".


На едно от последните си заседания преди местните избори през 2011 г. по предложение на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов общинските съветници във Варна гласуваха важна промяна в договорите на концесионерите, стопанисващи 450 автобусни спирки. В тях текстът "...съоръжения за продажба на печатни изделия в автобусните спирки" бе подменен със "...съоръжения за продажба на печатни, тютюневи изделия и дребни пакетирани хранителни стоки и напитки в автобусните спирки". 


Всички са "за"


По това време вносителят на предложението Кирил Йорданов вече е номиниран от ГЕРБ като кандидат за четвърти мандат в предстоящите през октомври с.г. местни избори. Предложението минава без каквито и да било проблеми през общински съвет във Варна доминиран пак от ГЕРБ. С поименно гласуване промяната е приета с подкрепата на 34 съветници, без гласове нито един глас против. Въздържалите се са двама, а 15 отсъстват. Само няколко месеца по-късно става ясно, че с промените, направени по предложение на местната комисия "Собственост и стопанство", е дадена зелена светлина за заобикалянето и на регламентите за разполагане на "преместваеми търговски обекти" във Варна. Така пътят за монопола на "Lafka" върху търговията с печатни издания, цигари и алкохол в в града е открит.
"Битката беше тежка и прогнозите за изход от нея не са оптимистични, казва Младен Енчев. До 2006, когато спирките във Варна бяха отдадени на концесия дружествата за разпространение на печата в града бяха 19, обединени в Сдружението на варненските фирми за разпространение на печата. То се разпадна скоро след влизане в сила на концесионните договори".


Писмо без отговор


След като става ясно, че и Варна е овладян от "Lafka", на 17 септември м.г. част от оцелелите дребни търговци изпращат  до кмет на града Иван Портних писмо с въпроси, целящи да изяснят какво се случва на пазара с печатни издания. "И до този момент – шест месеца по-късно, нямаме отговор", казва Енчев.


Конкретният въпрос в писмото, касаещ собствениците и операторите на павилионите, които са отдадени на концесия през 2006г. е "дали "обектите, предмет на концесията, са преотдадени, което е недопустимо по концесионен договор".


Отговор на това писмо според Енчев не е получен и до днес.


Проверка на "Капитал", извършена в края на м.г. показа, че в архива на администрацията, ръководена от новия варненски кмет Иван Портних липсват документи за смяна на концесионерите, стопанисващи спирките на градския транспорт във Варна.


Според Евгени Орманлиев, главен експерт "Концесии", в дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" концесионерите спазват стриктно клаузите на договорите, които са подписали ( в първоначалния и коригирания им вариант), а извършваните периодично проверки са показали, че "не е променян предмета и предназначението" на концесионираните обекти.


В писмения отговор на поставените въпроси Орманов твърди също, че "нито един обект по цитираните концесии не е продаден или прехвърлен на трети лица. Независимо от това обаче фискалните бонове, издавани от лавките по спирките на градския транспорт във Варна показват, че техен оператор е дружеството "Табак маркет". За връзките му с "Корпоративна търговска банка", Цветан Василев и Делян Певски говори историята на фирмата.


До средата на миналата година "Табак маркет" е носила името "Булгартабак трейдинг". Собственик на над 78% от капитала й е бил "Булгартабак холдинг". Според Евгени Орманлиев обаче влизането на нов оператор в търговските обекти, разположени по автобусните спирки във Варна не е нарушение на сключените през 2006г. концесионни договори.


До стената


Сега Младен Енчев твърди, че от страна на националните дистрибутори на вестници и списания в страната, контролирани също от кръгове близки до Корпоративна търговска банка и Делян Пеевски се прилага следната тактика:


"От октомври м.г. всички разпространители бяха принудени да приемат нова схема на разплащане с доставчиците на печатни издания. Дотогава за всички списания то ставаше "на падеж" или с други думи при получаване на следващия брой. Така търговците имаха около месец, за да генерират средства за разплащането, а непродадените броеве бяха връщани. Това правило не важеше за ежедневниците. С новите правила вече сме задължени да плащаме всичко седмица след получаването на стоката. Непродадените бройки се приспадат от следващото зареждане", обяснява Енчев


Според него обаче тази система предполага наличието на оборотни средства, с които последните оцелели търговци на печатни издания не разполагат. Така пътищата пред тях са само два – присъединяване към "Lafka" или бърз фалит, твърди Енчев.


В сряда с публикация в пресата изпълнителният директор на "Табак маркет" Борис Захариев покани средния и дребен бизнес в бранша на среща за представяне на проекта "Lafka". Според него основната идея за развитието му е франчайз, който ще бъде в помощ на средния и дребен бизнес.


"Нищо подобно, казва Младен Енчев. Предлаганата схема прикрива нов тип феодални бизнес отношения".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK