Стив Ханке съветва Украйна да въведе валутен борд като България

Стив Ханке съветва Украйна да въведе валутен борд като България

© Красимир ЮскеселиевУкрайна можеше да избегне финансовия хаос, ако беше въвела строга финансова дисциплина по подобие на валутния борд в България, твърди икономистът проф. Стив Ханке в статия, публикувана в канадското бизнес издание "Файненшъл пост", цитирано от БТА.


В статията, озаглавена "Валутният борд в България срещу украинския хаос", Ханке, който беше един от международните експерти при установяването на валутния борд в България през 1997 г., пише: "Когато гледаме как Украйна отново се разпада, виждаме какво можеше да стане (и какво би било в момента), ако
украинците бяха приели една дисциплинираща система, както направи България през 1997 г."


Ханке припомня, че в края на 90-те години българската икономика, както и икономиките на останалите бивши комунистически държави, включително Украйна, колабира, но след въвеждането на строгата дисциплина на валутния борд се стабилизира и е стабилна до момента.


"България все още не е пазарна икономика. Годишният доклад за икономическа свобода за 2013 г., публикуван от института "Катон" го демонстрира. От 152 наблюдавани страни България е класирана на 49-то място. Това не е добре, но е много по-напред от Украйна, която е 126-та. Икономическата свобода, която съпътства една пазарна икономика, е двигателят на икономическия напредък. Режимът на валутния борд осигурява само дисциплината", пише Стив Ханке.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK