НЕК поиска да се повиши таксата за доставка на ток

НЕК поиска да се повиши таксата за доставка на ток

© Юлия ЛазароваНационалната електрическа компания иска цената за услугата й "обществена доставка" да се повиши от 1 юли от 1.32 лв. за мегаватчас в момента на 3.31 лв. Това се вижда от съобщение на компанията на интернет страницата й.


"Цената на електрическата енергия, по която дружеството в качеството му на обществен доставчик, продава на крайните снабдители и електроразпределителните дружества, е функция от количествата разполагаемост за производство на електрическа енергия от производителите за регулирания пазар (т.нар. квоти) и техните регулирани цени, определяни от ДКЕВР", се посочва още в съобщението.


Тази услуга се заплаща от крайните снабдители на ток и от тези предприятия, които работят на високо напрежение и не си купуват енергията от свободния пазар, съобщава "Медиапул".
Така услугата, която се отнася за целия регулиран пазар на ток, се плаща от електроразпределителните дружества. Засега не е известно дали такова покачване ще се отрази на крайната цена на доставка на тока. Причината е, че енергийният регулатор при последните си решения разпределя тарифите преди доставката. Това е и причината ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" да се оплакват, че намалението в цената на тока за бита е за сметка на техните приходи.


През миналата седмица електроразпределителните дружества поискаха повишение на цените, като ЕВН предложи поскъпването средно да е със 7.9 на сто. Мотивът за това е, че дружествата искат да си покриват разходите за поддръжка на мрежите.


В момента цената на миксираната от различни източници електроенергия, по която НЕК продава на крайните снабдители, е 100.43 лв./МВтч, в която влиза и въпросната цена за "обществена доставка".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK