Три банки ще пласират български държавен дълг за 3 млрд. лв.

Три банки ще пласират български държавен дълг за 3 млрд. лв.

© Цветелина НиколаеваМинистерството на финансите е избрало американските банки JP Morgan и Citibank и британската HSBC да пласират облигации за 3 млрд. лв. на международните пазари. Със средствата ще се погаси външен дълг за 800 млн. долара в началото на 2015 г. и ще се финансира част от дефицита в бюджета, който се очаква да достигне 1.5 млрд. лв. през тази година.


Това е най-голямата държавна емисия на дълг от години насам.


Консорциумът от трите банки предстои да проведе консултации, в резултат на които ще се определи валутата, в която ще бъде емисията, матуритетът й и най-подходящият момент за пускането й на пазара, съобщава "Капитал daily".
Финансисти коментират, че България има възможност да получи заема при ниска доходност - около 2.1% при петгодишен матуритет и 3-3.5% при 10-годишен.


Емитираните през 2012 г. облигации за 950 млн. евро бяха в единната валута с 5-годишен матуритет, а постигнатата доходност - 4.436% (лихва 4.25%).


Изборът на тези банки е добър, защото те могат да осигурят международна дистрибуция на книжата, смятат още експертите.


HSBC участваше в подготовката на български облигации през 2012 г., когато се пласира обем за 950 млн. евро. Опит с български дълг има и JP Morgan - през 2002 г. по времето на Милен Велчев тя обслужи замяната на част от брейди дълга в доларовата облигационна емисия, която ще се погасява догодина. Citibank пък е активен участник на дълговия пазар в региона като първичен дилър и освен това има представителство в България, което би дало възможност за достъп до новата емисия на местни инвеститори.


Тъй като страната рядко се появява на международните пазари, може да се очаква, че облигациите й ще са търсен инструмент за диверсификация, още повече че макроикономическите показатели остават стабилни. Освен това те ще са и първият по-сериозен тест за оценката на риска, който чуждите портфейл инвеститори дават на България при кабинета "Орешарски".

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Гневно

  Баси бясното харчене и емитиране на нови дългове! Такова чудо не е било никога или поне аз не си спомням. Дълг след дълг а нещата отиват на все по зле!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Весело

  "Освен това те ще са и първият по-сериозен тест за оценката на риска"

  Риска няма да е много голям, понеже г-да Другарите Управляващи така са стересирани, че отвсякъде ги гледат, протестират им, крещят им и т.н., че не смеят да направят някоя голяма простотия

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на Пламен Павлов
  Пламен Павлов
  Рейтинг: 395 Гневно

  Знаят, че няма още дълго да са на власт и гледат да се наламтят колкото се може повече!

  Те си папкат, ние си траем....
 4. 4 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  800 милиона стар дълг,1,5 милиарда бюджетния дефицит.А за какво са останалите до 3 милиарда? Иначе ако е вярно,че 2012 доходността е била 4,4%,а сега може да бъде 2,1% това е много добре и не е лошо да се помисли целево да се вземат пари които да се изразходва за така нужната ни инфраструктура за която не стигат европейските пари,като магистрала Хемус например.

 5. 5 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Значи по груби сметки над 1.8 млрд. лева ще бъдат изпапкани предизборно!!! Не е ли малко скъпо за едни избори, за държава с икономиката на Бълагрия, господа управляващи? Какво финансирате с този дефицит, който ние ще плащаме?

 6. 6 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Неутрално

  сега е момента да си купим държавата
  любопитно ми е ако се появи един купувач за 3 млрд. лв. какво се случва, каква част от държавата напрактика става негова

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 7. 7 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 624 Гневно

  Така, така, да има за бонуси за който трябва, че избори идват...
  ОСТАВКА, ИДИОТИ!!!

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 8. 8 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#4] от "purple_rain":

  Мечтай си! То е написано за какво ще се харчат. За една година от как тия дойдоха на власт нищо не е помръднало, нищо не се е построило! Всичко е в застой освен захлебването на лични сметки и фирми. Такова чудо не е било!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  Комунистите пардон социалисти са големи "специалисти" в харченето ПРЕДИЗБОРНО, а не влагането, на ЧУЖДИ ПАРИ които НЕ те ще връщат!

  ОСТАВКА олигарски!
  ОСТАВКА наглеци!

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1001 Весело

  [quote#4:"purple_rain"]да се вземат пари които да се изразходва за така нужната ни инфраструктура за която не стигат европейските пари,като магистрала Хемус например. [/quote]

  Сакън! Ние асфалт не ядем. Къде-къде по-перспективно е тези пари да отидат за еднократен Великденски бонус към пенсията и кебапчета за Бузлуджа!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  И що трябва да се използува тарикатската фразеология на Орешко??Що просто не се каже:Правителството отново стовари върху българите дълг от три милиарда лв.?

 12. 12 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Бясно харчене, задлъжняване, апокалипсис и прочее. ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! Не е достатъчно да ненавиждаш комунетата, за да си позволяваш да лееш простотия. И аз не ги понасям, и аз получавам обрив като видя съсела, и аз не издържам да гледам тъпите им игри и задкулисие, повдига ми се като гледам, че ни насочват на изток - НО! Да емитираш дълг, и то когато става въпрос за рефинансиране и покриване на дефицит, който не е по-висок от минали години и е на светлинни години от дефицитите, които имат други държави е нещо НАПЪЛНО НОРМАЛНО!!! И не само, за да се вдигне отново икономиката на крака и при все, че инвестиционния интерес към България е доста нисък, трябва да се теглят доста по-големи суми, което нещо никое от правителствата няма топки да направи. В противен случай си оставаме на нивото, на което сме и се примиряваме, че нещата ще си останат такива за дълго време....

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  За глупостта си сме наказани . Как можахме пак да изберем БСП/ДПС, това е просто безумие.

  Кой ще ги връща тия заеми бе, няма да сте вие, следващите да му мислят. Сега вие ще подхвърлите по 30 лева на беднотията и по две кебапчета на циганите за да гласуват пак за вас. Анормалните българи пак погнусени няма да гласуват. И така до безкрай. Или по-точно до фаталния край.

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#9:"BlueWater"]Комунистите пардон социалисти са големи "специалисти" в харченето ПРЕДИЗБОРНО, а не влагането, на ЧУЖДИ ПАРИ които НЕ те ще връщат! [/quote]Вече има внесен законопроект от БСП и Д(П)С за промени в сметната палата, единствения все още професионален държавен орган, който контролира харченето на пари!

  Законопроекта е внесен от данчо ментата и румен гечев бивш вицепремиер по времето на Жан Виденов и секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним „Економов“!

 15. 15 Профил на sv3tli0
  sv3tli0
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Заем 1-2-3-4-5-6-7... .

  Толкова сме бедни, че освен да крадат от заеми, няма от какво друго...

 16. 16 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#15] от "sv3tli0":

  Ами то не остана от какво друго да крадат.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 17. 17 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#12:"hinhril"]И не само, за да се вдигне отново икономиката на крака и при все, че инвестиционния интерес към България е доста нисък, трябва да се теглят доста по-големи суми, което нещо никое от правителствата няма топки да направи. [/quote]Да не сте завършили Висшия икономически институт „Карл Маркс“, днес Университет за национално и световно стопанство (УНСС)?

  Съдя по "компетентното" ви писание и липса на всякакви числа и доказателства.

 18. 18 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  [quote#6:"Øϰϰå Çҩßё"]един купувач за 3 млрд. лв. какво се случва, [/quote]
  По-добре си купи избори. По- доходно е

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#13:"Daniel Defoe - БСП капут, Хитлер гиби"]За глупостта си сме наказани . Как можахме пак да изберем БСП/ДПС, това е просто безумие.[/quote]Можете да "благодарите" за това на цацаратурата, смъртно уплашения бюрек, говорителката на гражданското общество Мая Костинбродска и много други знайнй и незнайни другари от БСП и Д(П)С!

 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Брей, много разбирачи, много заклинатели, ей!
  Ма поне да бяха прочели статията.

  Но всъщност, и да бяха я прочели все тая, чукча/гадател/-не читател, чукча - папагал

 21. 21 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#12:"hinhril"] Да емитираш дълг, и то когато става въпрос за рефинансиране и покриване на дефицит, който не е по-висок от минали години и е на светлинни години от дефицитите, които имат други държави е нещо НАПЪЛНО НОРМАЛНО!!![/quote]

  Пич, без да се обиждаш но си икономически наивник! Да плащаш дълг със дълг не е решение на проблемите. Ако не вярваш погледни гърците - как мислиш живяха 20 години? Пълни глупости са приказките че, не се товари държавата. Ако беше толкова лесно, живота щеше да е песен. Страната ни имаше сравнително малък външен дълг - тия бързат да наваксат, защото не остана вече нищо за крадене от тук. С еврофондовете е трудно, защото ОЛАФ ги следи, има шум в пресата и т.н. Със заемите е по-лесно. Кажи едно нещо което тия да са видимо да са построили или направили с общесвена значимост?

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 22. 22 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#12] от "hinhril":

  [quote#12:"hinhril"]че инвестиционния интерес към България е доста нисък, трябва да се теглят доста по-големи суми,[/quote]

  Така, така заеми му е майката, колкото повече толкова по-добре, като дойде време за плащане и настъпи пак Виденова зима и хипперинфлация,а заплатите станат по 10 долара, обвиняваме соросоидите и Костов, че си искат парите па дрОгарете ги изпили и матряла трябва да плаща.

  Кат' се стигне до тоя момент почваме да обясняваме на матр'яла за колконизаторите и империалистите и колко лоши са МВФ, ама кой е докарал страната до портите на МВФ ще го пропуснем.

  През 2013г 6 милиарда лева заеми за 6 месеца, за 2014г сме Март, а вече са планирани 3 милиарда плюс бюджетен дефицит, с тези темпове не ми се мисли за 2015-16, но със сигурност през 2017г българинът ще яде марули и ще псува империализЪма...
  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 23. 23 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Предното правителство бе първото от последните пет правителства, което не само не намали външния дълг дори с един долар / евро, но и го увеличи значително- с 4 милиарда . Погасяваше само чрез нови краткосрочни заеми , падежите по които излизат сега, заедно с планирани падежи по стари заеми. След като предното правителство пак бе първото ,което не уреличаваше резарва, а изхарчи свободните 4 милиарда от него, с какви средства сегашното може да извърши увеличените плащания по дълга? Само с нови заеми, взети при възможно най-добри условия.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 24. 24 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Финансисти коментират, че България има възможност да получи заема при ниска доходност - около 2.1% при петгодишен матуритет и 3-3.5% при 10-годишен."

  Дано наистина да излезе така и разните политически събития да не доведат до промяна на обстановката.

 25. 25 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#12] от "hinhril":

  Щеше да бъдеш прав, ако парите е инвестират РАЗУМНО, а се "усвояват" от управляващите, не се използуват за предизборна агитация, за купуване на депутати, за създаване на нови партии-патерици и т.н. Правителството дави Бг в дългове, след това прави фалшиви отчети, като прехвърля плащанията за следващата година, това пък трупа лихви... Време е да му се отнеме на Орешарски дипломата.

 26. 26 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#24] от "ijj":

  Когато не се казва КОЙ коментира, аз се досещам, че е прах в очите. Накрая може да се окаже и по-зле от преди.

 27. 27 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#15] от "sv3tli0":

  Само че после всички ние плащаме чуждите сметки!

 28. 28 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#26] от "hotentot":

  То че имаше напоследък някакво понижение на лихвите (доходността) при този вид облигации - имаше. Въпросът е, дали няма да настъпят промени във връзка с текущите събития.

 29. 29 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#22] от "toffeetwr":

  Хайде гледай нето колко задлъжняваме първо, а не колко заеми се взимат. Второ, погледни гърците каква им беше виденовата зима и прецени след като вече сме в ЕС дали може да си позволят държавите от съюза да фалираме. Трето като гледам, колко пари дължат САЩ, Франция, Германия, Испания, Италия, Япония и още куп държави, и то не само като сума, а дори като % от БВП, то си мисля, че не проблема е колко заеми взимаш, а как ги използваш. Ако имаш стабилна и растяща икономика, няма значение колко заеми взимаш. Не може под предтекст, че сме имали финансов крах, повече никога да не се възползваме от най-използвания инструмент, който предлага капиталистическия свят. В противен случай не сме за тоя тип управление и в тези съюзи. Всички големи икономики са фалирали някога, да не би сега да не ползват заеми - погледни САЩ, погледни Германия - ярки примери.

 30. 30 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#25] от "hotentot":

  По-спокойно с трупането на дългове...и взимането на дипломи. А иначе - да, не се използват максимално добре взетите заеми, като следва да изключа всички заеми теглени от това продажно правителство до момента, защото те бяха(провери) само за рефинансиране на дългове. Сега интересно ми е след като емитират 3 млрд., платят 2.3 млрд. за рефинанс и дефицит, останалите 700 милиона за какво са??? Това ме притеснява, а не че рефинансираме и това следва да ги питаме - аджеба какво ще правите с тея пари? Ще поощряват пенсионерите или ще правим бизнес - ако е за второто - как? Ако е добре структурирано - няма проблем, ако ще е пак крадене - ОСТАВКА!!! и марш към Крим....

 31. 31 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#17] от "BlueWater":

  Не, не съм. Ако се имате за по-голям финансит от мен и можете толкова лесно да прецените експертността ми, следва да знаете много добре къде и какви са числата, за които питате. Западен възпитаник съм, вярвам в демокрацията и в либерализма, както и в чистата форма на капитализма. Вие драги, къде сте се дипломирали, че смятате себе си за по-добре образован?

 32. 32 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#30:"hinhril"]Сега интересно ми е след като емитират 3 млрд., платят 2.3 млрд. за рефинанс и дефицит, останалите 700 милиона за какво са?[/quote]"Ама че си глупава" както се казваше в сериала "Ало, ало".

  За предизборна агитация!

  ОСТАВКА наглеци!

 33. 33 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#21] от "tom_sawyer":

  Не коментирам, обясних, колко експертно ще използват средства това правителство. До момента всичко е за рефинансиране. Нямам вяра на нито една от партиите в парламенто, а особено на БСП. Наивно е да смяташ, че без заеми може да развием икономика. Ако не смяташ така и всички, които искренно са възмутени от моите коментари - дайте пример - как, при условие за бърз разтеж, защото сме много, ама много зле на база държавите от ЕС.

 34. 34 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 804 Весело

  [quote#12:"hinhril"]за да се вдигне отново икономиката на крака и при все, че инвестиционния интерес към България е доста нисък, трябва да се теглят доста по-големи суми, което нещо никое от правителствата няма топки да направи. В противен случай си оставаме на нивото, на което сме и се примиряваме, че нещата ще си останат такива за дълго време.... [/quote]
  Уважаема, а интересували ли сте се колко е фискалният разходен мултипликатор на България? Изчисляван е два пъти - от БНБ и от МВФ. И познайте какъв е резултатът - според МВФ, за периода 2003-2011 разходният мултипликатор е 0,31, а според БНБ е 0,4. Интерпретацията няма да ви представлява трудност при вашето ниво на образованост.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 35. 35 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#33:"hinhril"]Не коментирам, обясних, колко експертно ще използват средства това правителство. До момента всичко е за рефинансиране. [/quote]Отново ГОЛОСЛОВНИ твърдения.
  [quote#33:"hinhril"]Наивно е да смяташ, че без заеми може да развием икономика. [/quote]Още по-наивно е да смяташ, че тези заеми трябва да са държавни и за икономика, а не държавни за инфраструктура.
  [quote#33:"hinhril"]Ако не смяташ така и всички, които искренно са възмутени от моите коментари - дайте пример[/quote]Ето ви пример:
  Окончателните данни на БНБ и Българската агенция за инвестиции показват, че между 2001 и 2010 чуждите инвестиции в България са достигнали 35.7 млрд. евро. Може ли дори теоретично някое българско правителство да получи в заем такива пари?!
  [quote#29:"hinhril"]Ако имаш стабилна и растяща икономика, няма значение колко заеми взимаш. [/quote]Това е "гениална" мисъл.
  Ще ви предложа за нобелова награда по икономика, въпреки че Алфред нобел не е предвидил такава.

 36. 36 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#34] от "Яна":

  Скъпа, първо съм скъпи
  Второ не мислиш ли, че е прекалено дълъг периода, за който се изчислява? Каква икономика имахме в периода от 2003 до 2007 и колко е бил тогава разходния мултипликатор, каква от 2007 до 2010 и какво се е случило след 2011? Какъв е показателят за периода 2011-2013? Каква информация ти дава на теб и наистина, дали можеш да направиш сносен анализ само от този показател и то за такъв период?

 37. 37 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#30:"hinhril"]да, не се използват максимално добре взетите заеми, като следва да изключа всички заеми теглени от това продажно правителство до момента, защото те бяха(провери) само за рефинансиране на дългове. [/quote]
  Интересно откъде ги "проверявате" тези данни?
  Защото тези на МФ друго казват:

  Емитиран дълг:
  13.05.2013 до 16.12.13: 1 001 400 000 лв.
  януари 2014: 900 000 000 лв.
  2014 (до 10.02.): 448 895 750 лв.

  Общо емисии от 13.05 2013 до 10.02.2014:
  2 350 295 750 лева

  ПЛАЩАНИЯТА по дълга
  от юни до януари вкл. са 268,973 млн. лева.

  Платените 800 млн. 6-месечни бонове през август 2013 са евросубсидия от ЕС, а не от нов дълг. Лихвите по тях са
  16,8 млн. лв.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 38. 38 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#35] от "BlueWater":

  Преди всичко г-н Синя вода, надявам се да ми отговорите на въпроса, къде вие сте получил образованието си и по каква дисциплина.
  Ако държите на твърдението, че аз правя голословни твърдения - докажете го с данни и факти. Аз своите черпя от анализите и данните на БНБ.
  Второ - инфраструктурата е част от инвестициите за икономика, но не единствения подход за подпомагане на бизнеса, а вашето твърдение, че държавни инвестиции трябва да се правят само за инфраструктура Ви нарежда до мислителите на 21 век и не само - ще си позволя да ви цитирам "Ще ви предложа за нобелова награда по икономика, въпреки че Алфред нобел не е предвидил такава"
  Относно дали българско правителство може емитира заем в размер на 35.7млрд. - да, но няма да им позволим, защото такава сума може да служи само за дългосрочни проекти, като да речем 10 години и то инвестицията да е диверсифицирана многократно. Като гледаш данните, погледни и нето колко заеми е теглила България през този период. Също погледни и каква част от инвестицията е в България и каква част от печалбата остава в страната...
  Чакам за дипломата!!!

 39. 39 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Пардон, драги
  [quote#36:"hinhril"]Второ не мислиш ли, че е прекалено дълъг периода, за който се изчислява?[/quote]
  Драги, всеки второкурсник, учил малко иконометрия, ще ти каже, че каквото и да оценяваш, трябва да имаш достатъчно дълъг динамичен ред. А всеки първокурсник, учил макроикономика, ще ти каже, че мултипликацията се "проточва" в продължение на няколко години, но същественият ефект се оценява след първия период. Резултатите са именно за след първата година от съответния фискален стимул.

  [quote#36:"hinhril"]Каква информация ти дава на теб и наистина, дали можеш да направиш сносен анализ само от този показател и то за такъв период? [/quote]
  Достатъчна информация ми дава, за да ти кажа, че похарчените от бюджета пари за "стимулиране" на българската икономика изтичат към "останалия свят" за вноса и към банките - скътани пари за черни дни в депозити, тоест са си чиста загуба.

  Между другото, вносните храни през 2004 са 40%, а сега са 75% от потреблението. Нехранителните са си все между 63 и 67%. Как ти се струва, че се движи мултипликатора при тази динамика на дела на вноса? Ако виждаш връзката, де.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 40. 40 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#37] от "Яна":

  http://www.minfin.bg/bg/statistics/1

  Държавен дълг към 06.2013 - 7 373.4 млн. евро - 18% от БВП
  Държавен дълг към 01.2014 - 7 686.0 млн. евро - 18.4% от БВП

  Това как ще го обясниш?

 41. 41 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#39] от "Яна":

  И какво извеждаш от всичко това - че не бива и не е добре една държава като България да емитира дълг или че имаме крадливи и нескопосани държавници и експерти? Това ми бе първоначалната идея и няколко пъти се опитах да го кажа...

 42. 42 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#39] от "Яна":

  И знаеш ли какво, така както си пишем тук, излиза че едва ли не защитавам политиката, която се води. Не, не е така. Но на черното бяло няма как да кажа. За момента не е емитиран дълг или поне не в значителен размер, че да дестабилизира държавата или някой сектор. Започнахме да се обиждаме тук, ти да ми обясняваш второкурсниците какво знаели и какво - не е сериозно и далеч избягахме от темата....приятно ми е да водим диалог, но ще го оставя за друг път...

 43. 43 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#38:"hinhril"]Преди всичко г-н Синя вода[/quote]Зле сте с английския.
  Bluewater or Blue Water may refer to:
  Blue water, the global deep oceans
  [quote#38:"hinhril"]Ако държите на твърдението, че аз правя голословни твърдения - докажете го с данни и факти. [/quote]Аз да докажа, че Вие правите голословни твърдения. Ами прочетете си коментарите и потърсете в тях има ли числа и цитати които да ги доказват или показват от къде сте ги взели.
  [quote#38:"hinhril"]а вашето твърдение, че държавни инвестиции трябва да се правят само за инфраструктура [/quote]Можете ли да цитирате, в кой коментар Аз съм написал "САМО за инфраструктура"?
  [quote#38:"hinhril"]Относно дали българско правителство може емитира заем в размер на 35.7млрд. - да[/quote]Нима!
  [quote#38:"hinhril"]Чакам за дипломата!!![/quote]Дайте пример и си покажете си първо вашата.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Орешарски съвсем се побърка.Пак затъваме в дългове.Ще взема заеми да финансира дефицита.

 45. 45 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Първо ти да обясниш как с твоя висок ценз повтаряш опорки, вместо да видиш числата. Не се плащат стари дългове с новите заеми, поне не досега. Друго се плаща, но какво е, сам ще си го откриеш.
  0,4% от БВП ръст на дълга за 6 месеца сигурно ти изглежда малко, но има в най-новата история доста светли примери около нас как "малко по малко" се затъва в блатото и то в доста кратки срокове. Не е лошо да видиш и колко е фискалният резерв през декември 2013, как се движи изпълнението на приходите в ДБ и други някои дреболии. Нови дългове ще ни натресат комунягите, това е ясно, както е ясно и че няма да са само за плащане на старите.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 46. 46 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#41:"hinhril"]И какво извеждаш от всичко това - че не бива и не е добре една държава като България да емитира дълг или че имаме крадливи и нескопосани държавници и експерти? Това ми бе първоначалната идея и няколко пъти се опитах да го кажа... [/quote]
  Да, държава като България колкото по-малко дълг емитира и колкото по-малко "фискални стимули" прилага, толкова по-добре за всички (без крадливата шайка на власт).
  Помогнах ти с малко факти да се ориентираш в потенциалната полза от горните две "стимулиращи" мерки. Само в полза на реалността, нищо лично.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 47. 47 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#45] от "Яна":

  Нищо не каза и не се опитвай да ми слагаш етикети и да ми говориш за опорки, защото се включваш и ти в играта на едни и същи муцуни пишещи се за опоненти, а реално едни и същи хора с еднакви интереси.
  Хубаво е да видиш и как се е движил дълга през предходните години, както и държавния резерв, добре е да видиш и как са се движили държавните плащания по задължения към местния бизнес - ДДС, обществени поръчки и т.н., колко са те в момента и колко са били. Добре ще бъде да ми кажеш и колко погашения ще се направят до следващо емитиране на дълг, а задължително искам да ми кажеш с колко следва да нараства дългът при текущия дефицит.
  Разбира се, че по-хубаво от това да няма дефицит, но ми кажи как следва да се развива икономиката без дефицити в първите 10 години.

 48. 48 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#47:"hinhril"]Хубаво е да видиш и как се е движил дълга през предходните години, както и държавния резерв, добре е да видиш и как са се движили държавните плащания по задължения към местния бизнес - ДДС, обществени поръчки и т.н., колко са те в момента и колко са били. [/quote]
  Тутакси ги виждам

  Дълг (% от БВП):
  1991 – мораториум (фалит)
  2000 - 74.1
  2002 – 49,7
  2005 – 25,1
  2013 – 18
  и вървим нагоре... накъде? към 1991?

  „Държавния резерв” е едно, фискалният е друго... За кой от двата питаш?

  Фискален резерв от 2005 до 2013:
  12. 2005 - 4 511.6 млн лв.
  12.2006 - 5 845.7 млн лв.
  12.2007 - 7 453.2 млн.лв.
  12.2008 - 8 382.2 млн лв.
  12. 2009 - 7 672.9 млн лв.
  12. 2010 – 6 000.0 млн лв.
  12. 2011 - 4 998.8 млн лв.
  12. 2012 – 6 100.0 млн лв.
  12.2013 - 4 418. 7 млн лв

  Просрочени задължения на държавата (хил. лв.)
  06.2012 - 286 549,4
  12.2012 - 284 710,4
  03. 2013 - 263 688,7
  06.2013 - 306 881,3
  09.2013 - 314 296.2

  [quote#47:"hinhril"]Добре ще бъде да ми кажеш и колко погашения ще се направят до следващо емитиране на дълг[/quote]
  Това го пише по календарите на БНБ, виж си го сам.

  [quote#47:"hinhril"]а задължително искам да ми кажеш с колко следва да нараства дългът при текущия дефицит. [/quote]
  Това, за да го кажа, искам пари.


  [quote#47:"hinhril"]Разбира се, че по-хубаво от това да няма дефицит, но ми кажи как следва да се развива икономиката без дефицити в първите 10 години[/quote]
  За това също.
  Освен ако не обменим виждания. Първо си ти.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 49. 49 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#47] от "hinhril":
  Сега, след като "видях", каквото искаше да видя, от теб очаквам да анализираш видяното, че нещо не ми е ясна тезата ти.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 50. 50 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Честито, братя българи!

  Още еднин чувал с брашно на гърба!

  JP Morgan - дето самоуби 2-3 ма банкера от нейните си, и накара един ай-ти специалист в 30-те да получи инфаркт.

  HSBC - банката, дето пере пари на нарко босовете.

  Консорциумът от трите банки предстои да проведе консултации, в резултат на които ще се определи валутата, в която ще бъде емисията, матуритетът й и най-подходящият момент за пускането й на пазара, съобщава "Капитал daily".

  На бас, че няма да е в долари или евро, а в някоя валута, за която те предварително знаят, че ще се покачи супер много! Вервайте ми!

  Гласувайте!
 51. 51 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  "... да пласират облигации за 3 млрд. лв. на международните пазари. Със средствата ще се погаси външен дълг за 800 млн. долара в началото на 2015 г. и ще се финансира част от дефицита в бюджета, който се очаква да достигне 1.5 млрд. лв. през тази година."
  При много груби сметки, при курс 1,50 лв/$, 800 млн. $ са 1,2 млрд лева, И ЦЕЛИЯТ планиран дефицит още 1,5 млрд лева - общо 2,7 млрд лева. Къде отиват 300 милиона лева?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK