Български студенти и специалисти ще се срещнат с български работодатели... в Лондон

Български студенти и специалисти ще се срещнат с български работодатели... в Лондон

© stock.xchngДнес и утре в Лондон и Единбург българите, учещи или работещи във Великобритания ще имат възможността да се срещнат с български работодатели на кариерното изложение BG Careers UK.


Инициативата се организира за втора година от обществата на български студенти в престижни английски университети като London School of Economics, University of Dundee, Warwick, Newcastle, съвместно с неправителствените организации "Тук-Там" и "Обединени идеи за България".


Възможности за реализацията им в родината ще покажат 17 български и международни компании и неправителствени организации. Изложителите ще подберат и кандидати, с които директно ще проведат интервю по време на изложението.
До момента за събитието са се регистрирали над 300 млади специалисти и студенти, учещи или работещи във Великобритания, които имат интерес да получат информация за възможностите и намирането на подходяща реализация в България. Една от регистриралите се кандидати, Нели Станева, споделя, че участва, защото "иска да приложи и сподели опита и знанията, натрупани зад граница, в България".


Екипът зад форума са 12 млади българи с образование и опит в чужбина, които се намират на различни краища на Европа - Англия, Германия и България. Те вече няколко месеца работят доброволно за създаването на форума. Това, което мотивира Димитър Ненчев, един от основателите на изложението, е "желанието да създадем платформа за обмен и директен контакт между водещи български работодатели и висококвалифицирани български студенти и млади професионалисти зад граница като така се надяваме да успеем да развием, върнем обратно и дано задържим висококачествен човешки ресурс в България".

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1041 Весело

  Браво и благодаря на Ангел Игнатов, Александра Стаменова, Дани Георгиева, Димитър Ненчев, Живко Желязков, Ели Лефтерова, Нели Станева, Гаврил Петров и Мила Натудова за полезния доброволен труд за колегите им и България!

  http://bgcareersfair.com/%D0%B7%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B0/team/

  http://bgcareersfair.com/

 2. 2 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Похвално начинание. Най голоямото богатство за една държава са хората, колкото повече интелигентни, добре възпитани и образовани хора живеят в една държаеа толкова по добре за нейното бъдещо развитие. Ред правителства прогониха много способни Българи и сега гражданите се опитват да поправят грешките им.

 3. 3 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ако сега настане масово връщане на българи, те ще бъдат загубени завинаги! България е стигнала до дъното на своето европейско падение и тук те ще видят само престъпници, които отдавна трябва да са топло, да управляват, корумпират и разграбват страната. Нека да останат на Запад нашите студенти! Не е време сега да се разочароват напълно! Ще дойде време и България ще е свободна - може би след още 15 години - 25 вече минаха от Мойсеевите 40 години плач в пустинята....

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1041 Весело

  [quote#3:"richardnixon"]Ще дойде време и България ще е свободна - може би след още 15 години [/quote]Интересно ми е, кой смятате
  че ще я "освободи", някой друг цар, друг "Дядо Иван" или някой друг "освободител" за който не се сещам в момента?

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4346 Весело

  Ха-хааааааа.....
  Българските момчета и момичета учещи във Великобритания биха искали да се срещнат със ЗАПЛАТОДАТЕЛИ.
  С РАБОТОДАТЕЛИ могат да се срещнат и в СЕВЕРОКОРЕЙСКИ ТРУДОВ ЛАГЕР.
  Със "заплати",в ПЪТИ ПО-МАЛКИ от порциона на улично животно в Лондон,никого няма да върнат ДА РАБОТИ АНГАРИЯ в България.
  БЕЗ МАСЛАРОВА ПО МАСЛАРОВСКИ
  Ха-хаааааа....

 6. 6 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 966 Любопитно

  Начинанието е интересно, но от тожа, което чета, повечето представени компании работят най-вече в сферата на информационните технологии. Ясно е, че един програмист винаги може да си намери работа и по света и в България. Друг е въпросът как ще се привлече един добър програмист в България, при условие, че в чужбина заплатите и останалите екстри, които се предлагат от работодателите на запад от Калотина, както и самото качество на живот, са в пъти по-добри от българските. Трябва наистина много хъс и патриотизъм за подобна стъпка от който и да е български ИТ специалист завършил в чужбина. Но, любопитно е и друго, какво могат да предложат подобни форуми на хора с други специалности?! Почти нищо струва ми се. Ето моят най-добър приятел с докторат по биотехнологии и жена му с докторат по генетика завършиха и работят в Германия. Какво биха им предложили на този форум, да станат учители по биология за 200-300 евро на месец или да работят в БАН за 400 евро?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 7. 7 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Или трябва да ги принудят,или просто няма с какво да ги убедят да си дойдат.Грозно,но според мен е факт. Съвременният човек е материалист,за съжаление,идеалистите май свършиха.

  Дневник-токсичният сайт
 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1041 Весело

  [quote#7:"kashpirovska"]Съвременният човек е материалист,за съжаление,идеалистите май свършиха.[/quote]Умирам от смях, когато хора правят генерални изводи и обобщения, засягащи всички хора, само от собствения си опит.

 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1145 Любопитно

  До коментар [#8] от "BlueWater":
  Просто ми е любопитно, ако сте запознати кои са работодателите различни от област информационни технологии представени на изложението. Просто разполагам с каталози за част от изброените училища и там за разлика от нашите има средна годишна заплата на завършилите. Така че, наистина ми е любопитно какво се предлага.

 10. 10 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "BlueWater":За генералните изводи си много прав
  Но наблюденията ми сочат,че по-голямата част от умните и способни хора,които са си намерили мястото в чужбина,малко вероятно е и почти невъзможно да ги върнем тук.
  Един пример от личния ми живот:седем съученици от Английска гимназия завършиха различни университети в Англия,Ирландия ,Уелс и Холандия...едно от децата се завърна,а другите не искат и да чуят,за съжаление.От това най-много ме боли,обаче действителността е такава.

  Дневник-токсичният сайт
 11. 11 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1173 Любопитно

  [quote#6:"andreas_hofer"]Трябва наистина много хъс и патриотизъм за подобна стъпка от който и да е български ИТ специалист завършил в чужбина. [/quote]
  Както казва една позната българка: "Трябва МНОГО, ама наистина много да обичаш България, за да решиш да се преместиш там!"

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1041 Весело

  [quote#10:"kashpirovska"]Но наблюденията ми сочат,че по-голямата част от умните и способни хора,които са си намерили мястото в чужбина,малко вероятно е и почти невъзможно да ги върнем тук.[/quote]Ако в България се промени Конституцията и следствие и прокуратура станат част от изпълнителната власт, като това е в САЩ, то само за няколко години всичко ще си дойде на мястото. Това ще стане, защото ще започне разследване престъпленията на всички водещи политици, държавни служители и бизнесмени от горе на долу. По-малките престъпници веднага ще си налегнат парцалите и държавната машина най-после ще заработи в интерес на гражданите. Тогава много умни българи ще се завърнат в България, защото възможностите за бизнес и кариерно развитие ще станат много по-големи от тези в чужбина.

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1145 Любопитно

  До коментар [#12] от "BlueWater":
  Как точно ще стане този фокус, ако се премести към изпълнителната власт прокуратурата ще работи, а като е независима не иска да работи. Поне според мен, трябва постепенно да се промени манталитета на хората и тяхната търпимост към безобразия и тогава нещата ще започнат да се подреждат. Между другото и сега сме доста по-добре от примерно 90-те, но човешкия живот е много кратък от историческа гледна точка и хората искат нещата да се променят много по-бързо. И в тази връзка е бягството на запад, отиваш в "уредената" държава, защото тука битовизмите те изморяват. За тези с дипломи наистина има бъдеще, но тези без образование заменят една мизерия с друга, но такъв е живота, социалните благини намаляват по целия свят.

 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1041 Весело

  [quote#13:"stoiank"]Как точно ще стане този фокус, ако се премести към изпълнителната власт прокуратурата ще работи, а като е независима не иска да работи.[/quote]Елементарно Уотсън.

  Когато прокуратурата стане част от изпълнителната власт, тя ще подлежи на КОНТРОЛ влкючително и Парлементарен и ще се наложи да отговаря конкретно за действието или бездействието си. Сега следствие и прокуратура са независими от НИКОГО и над главния прокурор е само бог, както казваше Татарчев. Тоест сега НИКОЙ не може да им търси отговорност за нищо. Освен това прокуратурата е СТРАНА по делата в които участва и няма нищо общо със съдебната власт, която трябва да е НЕЗАВИСИМ АРБИТЪР в съдебните дела!

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#14] от "BlueWater":
  Не съм убеден, че в момента Изпълнителната власт си върши по-добре работата от Прокуратурата. Независимо че подлежи на Парламентарен контрол и т.н. В момента е тотално сбъркана системата на издигане на ръководни постове във всички звена на Държавната власт и от там се предават едни зависимости, които спъват целият процес на управление и прилагането на законите. Тези системи са силно иерхачни и от това кой е начело се определя как върви целия процес. Ако се въведат правилата за пълна публичност при избора на тези ръководни постове, върховни съдилища, ВСС и т.н. ще е значително по-ефективно от промяна на Конституцията.

 16. 16 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1041 Весело

  [quote#15:"stoiank"]Ако се въведат правилата за пълна публичност при избора на тези ръководни постове, върховни съдилища, ВСС и т.н. ще е значително по-ефективно от промяна на Конституцията.[/quote]Докато членовете на ВСС се избират от политици, а не САМО от съдии, в България няма да има ПРАВОСЪДИЕ!

 17. 17 Профил на gkr
  gkr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От текста на статията става ясно, че инициативата е на неправителствена организация. Така ли е? Питам, защото нали Министерството на труда и социалната политика води подобна кампания - да убеди българи, които учат за висше образование в други страни от ЕС. Бих се съгласил с коментара, че в условията на интернет общуване има и по-евтини начини за разпространяване на информация за възможностите за професионална реализация.

 18. 18 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 508 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK