Синдикатите предлагат плавно повишаване на осигуровките за справяне с дефицита в системата

Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа"

© Надежда Чипева, Капитал

Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа"Дългосрочен план за плавно повишаване на осигурителните вноски, предлагат от синдикалната организация КТ "Подкрепа". Според разчетите им, ако още от 2015 г. вноските за фонд "Пенсии" и за фонд "Безработица" се вдигнат съответно с 1.2 и 1 процентни пункта, ще започне да се преодолява дефицита в Държавното обществено осигуряване.


Това и още много предложения за промени в законодателството, трудовото право и социалното осигуряване са записани в писмо на синдикатите до министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, което беше изпратено и до медиите. Искането за повишаване на осигуровките дойде миналата седмица от КНСБ. Тогава социалният министър коментира, че на този етап то е невъзможно.  


Освен по-високи осигуровки от КТ "Подкрепа" предлагат също да се занули вноската за универсалните пенсионни фондове на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (втори стълб) и да се върне правилото отпреди 2005 г., при което тя се определя всяка година със закона за бюджета на ДОО. Да се върне и вноската за фонда "Гарантиране на вземанията на работниците и служителите", от който се изплащат обезщетения, в случай на фалит на фирмата, при това в максималния й размер от 0.5 на сто. 
Друга идея е и да се създаде нов солидарен пенсионен фонд в НОИ за работещите при тежки условия. Той ще се пълни с осигурителни вноски от работниците в първа и втора категория труд - съответно с 15 и с 10 на сто от месечните им възнаграждения. Заедно с това държавата трябва да участва в общото пенсионно осигуряване с вноски от 12%, а максималният осигурителен праг, който сега е 2400 лв., трябва да се премахне, настояват синдикатите. 


Трябва да се преустанови практиката да се изплащат еднократни и периодични социални помощи, например коледни, великденски и др., чрез и за сметка на осигурителната система. Необходимо е и да се криминализира умишленото укриване на осигуровки, както и държавата да поема разноските по всички плащания чрез ДОО, които имат характер на социално подпомагане, а също и да покрива разликата между действителния размер на пенсиите и минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, пише още в писмото.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8685 Неутрално

  сега ако е не възможно , то в скоро време ще трябва малко поне да вдигнат осигуровките -плавно , както предлагат синдикатите .

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1117 Гневно

  И тия защитавали работниците пълни олигофрени !!!


  (поне имат една добра идея "преустанови практиката да се изплащат еднократни и периодични"

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Лихви върху забавена заплата КОГА ???

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И на какво отгоре ... нещо да се е променило в системата, че да сме сигурни, че повечето пари ще доведат до по-добър резултат ?
  Първо добре планирана и подготвена промяна на пенсионна и здравна система - после захранване на промяната със средства.

  Led Zeppelin Forever !!!
 5. 5 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Защо пък вместо това не премахнат синдикатите като един типичен пример на мафиотско-рекетьорски организации?

  Някой да се сеща за читава фирма със синдикат?

 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Трудът е най-таксуваното нещо в тая държава.

 7. 7 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Решение по милиционерски... Аз от синдикатите освен вдигане на минимална работна заплата и вдигане на осигуровки нищо различно не съм чул и видял... Няма пари .. От къде ще вземем .. Ами от малкото работещи... А като няма пари защо реваха да се замразявала пенсионната възраст? Защо реват за запазване на привилегии на сульо и пульо, връщане на данъци и т.н.? Аман от акълии...

 8. 8 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#1] от "peni_nikol.53.":

  А не е ли по-добре да минем изцяло на персонални партиди за здраве и пенсии? Който иска да получава, да си внася и да си знае, че парите са си негови.... и автоматично ще се реши проблема с ниската събираемост

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 9. 9 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 442 Весело

  синдикатите са тоалетната хартия на "новото" правителство

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8685 Неутрално

  До коментар [#8] от "FvH":

  при стаж 42 год. и аз съм внасяла осигуровки , така че годините се навъртат - е по добре е да си млад и да си работиш ......

 11. 11 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Синдикат, това е диагноза!

  911,959,964,993
 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  филмът "дайте да дадем" още го прожектират по тея места.

 13. 13 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#10] от "peni_nikol.53.":

  Естествено, че за хора като вас, които са с дълъг трудов стаж и са близо до пенсия, това което предлагам е неприложимо. Това е дълга тема и не може да се изчисти в 5 реда коментар във форумите. Но системата трябва да реформира из основи. Трябва да си стимулират хората да внасят, а не да се увеличава тежестта, за да се разпредели недостига върху изрядните.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 14. 14 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Синдикатите предлагат плавно повишаване на осигуровките за справяне с дефицита в системата"

  А това за всички ли ще важи или за циганите не? Понеже те са правоимащи все пак?

  О, извинете ама разбира се,че важи! То и повишението на тока и водата важи за тях, ама кой го интересува като така и така никога не ги е плащал и не възнамерява!

 15. 15 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#6:"Индиана"]Трудът е най-таксуваното нещо в тая държава.
  [/quote]
  Явно е най-вредоносно и следва да се ограничи, подобно на тютюна и алкохола.

 16. 16 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#8:"FvH"]А не е ли по-добре да минем изцяло на персонални партиди за здраве и пенсии?[/quote]
  Не, защото Айше няма да получава нищо. А Айше е ценен избирател.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8685 Неутрално

  До коментар [#13] от "FvH":

  от 3 мес. съм в пенсия , но трябва да има реформи в пенсионната система , от сърце желая всеки за има работа и да стигне до този момент - пенсиониране.

 18. 18 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добре де, аз съм млад, но за няколко години от стажа си нямам осигуровки по ред причини. И сега какво? Никога няма да взема пенсия, това е ясно. Тогав акакъв е интереса ми да се осигурявам?

 19. 19 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#18] от "Харис":

  така е май по добре после помощи за социално слаби, енергийни помощи, коледн,и великденски и накрая повече от част от осигурявалаите се балъци

 20. 20 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Синдикатите няма ли да "отплават" някъде?
  А по темата:
  Осигуряването да стане по желание.
  Това са авансово внесени пари,които НОИ трябва да съхранява и управлява.Като не може да се справи,има хора,които сами могат да управляват парите си.
  А за здравното - лични партиди.За недостига - 4,1 % от БВП./поне толкова е сега/.Не знам дали се внася обаче.

 21. 21 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "FvH":

  Хич няма да е автоматично,защото има много хора които работят за минимална заплата,дори ако по документи не е.Едвам свързват двата края и очакват от работодателя да си изпълни задълженията и да внесе съответните вноски,които закона го задължава да внася.Ако той не го направи,което не е рядко срещано,никой от тези хора не може да отдели от доходите си за вноски,защото буквално ще умре от глад.А и не е негово задължение.
  От тая гледна точка аз съм за криминализирането на невнасянето на осигъровки.
  Отпадането на осигурителния праг също е добра идея.

 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2316 Любопитно

  До коментар [#2] от "mititu":

  Тази идея сигурно е подсказана на моя мъдър колега д-р Тренчев от др.Бареков и ще се осъществи,когато последният /Дудука/ поеме в свои ръце управлението на ИЗСТРАДАЛОТО ни от такива"универсални спасители с Чисти ръце" Отечество!Тежко ни и горко ако го допуснем!!!

 23. 23 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#21] от "alvell":

  Ами аз лично, не съм срещал случай един работник да получава реално минимална заплата, а по документи да получава повече. Не казвам, че няма... но не виждам логика. Далеч по-чести са обратните случаи, които източват НОИ. Ако говорите за мин. осигурителни прагове, това е друго и пак е следствие от цялата сбърканост на системата. А относно отпадането на макс. праг като минимум трябва първо да отпадне здравната осигуровка от микса.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Синдикатите предлагат плавно повишаване на осигуровките за справяне с дефицита в системата-заглавие

  -Неизбежно е.

 25. 25 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "FvH":

  Да,извинявам се!
  Неправилно съм се изразил.Имах в предвид случаите в които в които се назначава някой на минимална заплата,но реално получава на ръка много по-малко.Има широко разпространена такава практика,особено в провинцията.
  Съществува и обратния проблем,назначаване по-документи на ниска заплата,при реално по-висока такава.
  Може би едно от възможните разрешения е задължителното изплащане на заплатите по банков път.

 26. 26 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 404 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK