Основен акционер в "Южен поток" се усъмни в реализирането му

Основен акционер в "Южен поток" се усъмни в реализирането му

© GazpromБъдещето на газопреносната мрежа "Южен поток", който се планира за премине през България, е мъгляво и вероятно проектът няма да се реализира скоро. 


Това заяви в четвъртък на изслушване в италианския парламент Паоло Скарони, главен изпълнителен директор на италианската компания "Ени" (Eni). Тя е ключов акционер (20%) в "Южен поток", чиято първоначална цел бе да доставя природен газ до Северна Италия.


"Виждам едно доста неясно бъдеще за "Южен поток", понеже руският проблем може да постави пос съмнение получаването на разрешенията от ЕС", каза ръководителят на най-голямата по пазарна оценка италианска компания и един от най-големите купувачи на газ от "Газпром".
"Не знам дали "Южен поток" ще бъде построен", допълни той пред депутатите. Другите ключови акционери с по 15% в проекта също са компании от ЕС - френската "Електрисите дьо Франс" (EDF) и германската "Винтерсхал".


Миналата седмица еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер каза, че заради руската агресия в Крим се замразяват преговорите на високо ниво относно бъдещето на газопровода на европейска територия. "Газпром" обаче заяви, че проектът си върви по неговия график и трябва да бъде завършен до 2018г. с потенциал да осигурява до 15% от нуждите от природен газ на Европа.


На изслушването Скарони каза още, че Италия може да оцелее без руски газови доставки, тъй като получава достатъчно от Алжир, Либия, Норвегия и Холандия. Инфраструктурата, с която разполагаме, ни позволява да внасяме два пъти повече от потреблението в страната, каза още той. Но ако и тези източници бъдат блокирани, ще имаме проблеми, допълни Скарони.


"Винтерсхал" е оптимистично настроена за реализирането му. На годишната конференция на тази дъщерна компания на гиганта BASF в Касел изпълнителният директор Райнер Зеле не веднъж повтори, че "бизнесът в Русия е много важен за нас". "Южен поток" ще позволи да внасяме в Европа обем, равен на годишното потребление на Германия", добави Зеле.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK