Делян Добрев: Не знаех, че става въпрос за Карадере (обновена)

Делян Добрев: Не знаех, че става въпрос за Карадере (обновена)

© Георги КожухаровБившият министър на икономиката от кабинета на ГЕРБ Делян Добрев заяви, че писмото, в което пише, че ръководеното от него министерство подкрепя проект край Бяла е свързано не със самия проект, а с въпроси за придобиване на българско гражданство, ако бъдат вложени големи инвестиции. Той каза, че не е знаел, че става въпрос за Карадаре. 


По-рано днес сегашният икономически министър Драгомир Стойнев показа писмо от април 2012, според което тогавашният министър е подкрепил инвестиционните намерения на Madara Bulgarian Property Fund за строеж на ваканционен комплекс края Бяла. В писмото министърът на ГЕРБ уверява, че акционерите от дружеството ще получат статут за постоянно пребиваване в България, както и ще бъдат натурализирани за особени заслуги в икономическата сфера на страната. "Министерството на икономиката, енергетиката и туризма подкрепя инвестиционните намерения на компанията, която представлявате за строителство на ваканционен комплекс Бляк Сий Градънс на територията на община Бяла, Варна", гласи писмото. 


Пред "Дневник" Добрев заяви, че това е стандартен текст и писмото не е свързано с развитието на проекта. "По време на управлението на ГЕРБ няма внесено инвестиционно намерение за строеж там и правителството никога не се е занимавало с Карадере. Това не е наша тема, а на настоящото управление", каза още той. 
Добрев потвърди, че е подписал писмото, в което инвеститорите уведомяват за намерението си да вложат 600 милиона лева в община Бяла и молят за съдействие за получаване на гражданство, но то не им дава никакво право да започнат строителство там. 


"Отговорът съответно от мое име е, че ако са спазени всички условия на закона, министерството ще съдейства. В това писмо никъде не се споменава Карадере, никъде не се говори за хиляди къщи или комплекси или хотели, или не знам какво още, така че Драгомир Стойнев да бъде така добър да покаже всички документи. Като е казал А, да каже и Б" - това заяви Добрев, цитиран от БНР.


Той призова още "Драгомир Стойнев да бъде така добър да не прехвърля вината на някой друг, а да покаже всички документи, да покаже инвестиционното намерение. Защото от него ще се види, че то е внесено и разгледано по времето на управление на това правителство. ГЕРБ е нямал никаква представа, че става въпрос за тази местност, когато се е подписвало това писмо."  


Бившият министър заяви, че това е "поредния опит на управляващите да прехвърлят вината за собствените си неудачи на някой друг".


Бел.ред. - Материалът е обновен на 22 март с допълнителен коментар на министър Добрев. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK