Президентът призова за реформи в енергетиката и независим регулатор

Президентът призова за реформи в енергетиката и независим регулатор

© Юлия ЛазароваПрезидентът Росен Плевнелиев призова за завръщане към постигнатия по време на служебното правителство през 2013 г. консенсус за провеждането на реформи в сектор "Енергетика", които да гарантират независимост на енергийния регулатор, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Той се срещна с Управителния съвет на Германско-българската индустриално-търговска камара и с Френско-българската търговска камара.


Помолен за коментар на заплахите за отнемане на лицензите на електроразпределителните предприятия, президентът критикува прехвърлянето на отговорността за "дупките" в сектор "Енергетика" върху дружествата.


"ЕРП-тата формират едва 8 процента от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът", попита Росен Плевнелиев, който отново упрекна административно-командния подход за намаляване на цените на електроенергията.
Според президента една година след събитията от февруари и март 2013 г. ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора.


Плевнелиев очаква да чуе дискусия в парламента по подготвяните законови промени, които се отнасят до търговските вериги в България. Такъв проект подготвяше правителството, но в крайна сметка бе предложен на депутатите от група народни представители от БСП и ДПС. Текстовете се отнасят до Закона за защита на конкуренцията и въвеждат понятието "значителна пазарна сила", злоупотребата с което се предвижда да бъде санкционирана.


Правилата на конкуренцията в бранша трябва да бъдат гарантирани, а начинът да бъдат защитени правата на малките производители е да бъдат създадени условия за производство на конкурентни продукти, смята Плевнелиев. По време на срещата от бизнеса са обявили готовност да предложат различни механизми за подпомагане на малките производители.


Германският и френският бизнес в България откроиха като основни предизвикателства пред доверието на инвеститорите у нас върховенството на закона, борбата с корупцията и сигурността на инвестиционната среда, прозрачността и ефективността на администрацията при изпълнение на правителствените политики, както и забавянето на редица структурни реформи, посочват от прессекретариата. В него се цитира и допитване на Германско-българската индустриална търговска камара, според което 82% от германските фирми биха инвестирали отново в България.


Политиката "от ден за ден" не решава проблеми, а политиците трябва да спазват обещанията си, каза още президентът пред бизнеса и се ангажира в рамките на конституционните си правомощия да продължи да работи за по-добра бизнес среда у нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK