Анексирането на Крим може да струва на Русия спад на икономиката с 1.8%

Анексирането на Крим може да струва на Русия спад на икономиката с 1.8%

© ReutersАко геополитическата ситуация се влоши още след анексирането на Крим от Русия, руската икономика тази година може да се свие с 1.8 на сто. Това показват данните от "лошия" сценарий, който разглежда Световната банка в редовния си доклад за страната.


В анализа се посочва още, че независимо от развитието на ситуацията глобалните рискове остават значителни и се наслагват върху продължаващата пазарна волатилност. При този сценарий на банката все пак за 2015 г. се прогнозира растеж от 2.1 на руската икономика.


Според по-оптимистичния втори сценарий, който също предвижда проблеми с ръста на БВП на страната, негативният ефект от кризата с Крим ще е краткосрочен и ще доведе до по-малък растеж през тази година - от 1.1 на сто и 1.3 на сто през 2015 г., коментира Биргит Ханзл, координатор за Русия в Световната банка.
Кой от сценариите ще се окаже реалният в голяма степен зависи от възстановяването на доверието у бизнеса и потребителите и как геополитическите рискове ще повлияят, се посочва в доклада.


В доклада се посочва още, че икономиката на Русия продължава да отслабва, което се вижда от постигнатия растеж през 2013 г. от 1.3 процента при 3.4 на сто за 2012 г.


Липсата на по-смели реформи доведе до ерозия в доверието на бизнеса и потребителите, което се превърна в решаващ фактор за промяна в очакванията на Световната банка за Русия.


В миналото липсата на значими реформи беше компенсирана от растеж, подхранван от инвестиционни проекти, непрекъснат растеж на заплатите в публичния сектор и приходите от износа на петрол.


Събитията, свързани с Крим обаче, превърнаха проблема с доверието в криза на доверието и по-очевидно показаха слабостта на досегашния модел, на който се базира растежът.


През 2013 г. крехкото вътрешно търсене беше стимул за икономиката. След това обаче очакването, че частните инвеститори ще започнат през втората половина на годината да инвестират, не се сбъдна. Липсата на подкрепящи растежа реформи и намаляващите печалби на компаниите навредиха на доверието на бизнеса и тласнаха надолу индустриалната и инвестиционната активност, пише в документа. потреблението остана основният двигател на растежа, подкрепено от бързия растеж на заплатите и кредитирането, но темпът му нарастване намаля над два пъти в сравнение с 2012 г.


"Структурните реформи трябва да бъдат възобновени, за да се преодолее настоящата криза на доверието и да се постигне стабилен растеж в дългосрочен план. За да се привлекат по-големи частни инвестиции, трябва да се реши проблемът с неефктивността, характерна за местната икономика", коментира Михал Рутковски, директор на Световната банка в Русия. Според него е необходимо също да се насърчават иновативните бизнеси, като се подобри качеството на регулаторната рамка, която да гарантира еднакво приложение на правилата за всички.


Според анализаторите на Световната банка е много вероятно Русия да продължи да прилага краткосрочни мерки за решаването на икономическите си проблеми.


Специална част от доклада е посветена на намаляването на бедността и формирането на средна класа в страната. Анализът на банката показва, че и по двата показателя има подобрение, което се обяснява с големия ръст на средните доходи и съответно на потреблението в периода 2000-2010 г. Така в този период средната класа в Русия е нараснала от 30 до 60 на сто от населението на страната. Въпреки това очакванията за слаб растеж и стабилизиране на потреблението на настоящите му равнища отслабва прогнозите за икономиката. В настоящата ситуация  на бавен растеж и ограничени фискални ресурси създаването на работни места ще бъде важно условие за растежа на икономиката, се посочва в доклада.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Това е само началото.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Ще им пратим правителство от "експерти" (направо са си таковали таковатата от експертност), начело с Орешарски и за нула време ще са на + 5%.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не знам до кога ще се хрантути цялата държава на една-две фирми. Все пак Газпром не е бездънна каца...а тогава става лошо друзя!

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#3] от "Соколов":
  +++++++++++++++++++
  Путин много разчита на "Газпром" да пълни държавната хазна и с тези пари да финансира пенсиите ,военните и т.н.!Руската икономика е прекалено зависима от газовия гигант,а той е зависими от външните си пазари,т.е. ЕС!

 5. 5 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ще поискат май референдум за отсъединяване скоро кримските другари.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#3:"Соколов"]Не знам до кога ще се хрантути цялата държава на една-две фирми.[/quote]
  Вероятно доста дълго време.Щом и няколко европейски добре развити държави са в такова положение.Държави-фирми им викат,защото БВП им се формира главно от една голяма компания.
  По-интересен е въпросът със средната класа.В Русия се отчитат добри резултати.Изненадан съм.Но щом така казват от Световната банка,сигурно е така.

 7. 7 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 569 Весело

  Само? Епа браво, ако устискат само с толкова.

  "Я з москалями не балакаю!"
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  Тук един се хвалеше, че народ, който през войната е ял дървени стърготини и плъхове, не може да го уплашиш с недоимък, несгоди и мизерия.

  Хм, ще видим, ще видим...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "Дори и търпеливият руски народ, ако сте забелязали, прави от време-на време по някоя революцийка, когато му дойде до гуша да го мачкат и да търпи прищявките на своя кремълски господар.

  Една международно изолирана Русия, зависеща напълно от природните си суровини, чиито цени се определят от международната конюнктура, се е устремила към подобно минало и едва ли ще благодари нежно на капитана на потъващия кораб."

  от ivo.bg

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1286 Весело

  На присъединилите се към Русия - с любов!

 11. 11 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отново демонстрация на престорена загриженост като повторящ се момент в редакционната политика. Като читател вече ми е интересно какво става в Украйна. Там е истинския театър с втръсналия ни вече сюжет - на сцената уж демокрация, а публиката се изнася от залата, за да поеме гурбетчийската си съдба.

 12. 12 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Кримските им сънародници струват 1.8 - не всичко е пари!

 13. 13 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Всичко е изчислено. Обедняването ще на прави руснакът още по-кротък...

 14. 14 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3232 Весело

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Еми нека организирано ги върнат към тия времена на ненатрапчив лукс по стахановски.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  нЕма сЕ плашите руснаците, Дянкоффф е при вас и това е по-страшно.

 16. 16 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 402 Весело

  Бавно и славно надолу благодарение на др. Путиннн.Велик обединител на САЩ и ЕС.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#4:"bat_plamen"]Руската икономика е прекалено зависима от газовия гигант,а той е зависими от външните си пазари,т.е. ЕС![/quote]

  В момента съм в Карлови Вари и с очите си виждам как парите на Газпром изтичат обратно към Европа във вид на луксозни почивки по хотелите, апартаменти по милион евро, вили по 10 милиона, бутици с лъскави дрънкулки (между другото, една собственичка на магазин за порцелан ми се оплака, че откакто руснаците били налазили Европа, реномирани фирми като Уеджууд или Вилерой & Бох се пренастроили на долнопробен кич, за да им угодят на вкуса).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#3] от "Соколов":

  Що бе Саудитите да не се хранят от нещо друго? А и там всичко е 100% внос, ако не броим камилите и формите

 19. 19 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Спад на икономиката на Русия не означава това което означава на Запад. Тя няма висок външен дълг.

 20. 20 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  "Що бе Саудитите да не се хранят от нещо друго?"


  Ако си подочул, Саудитите никога не са претендирали за това , за което претендира Русия

 21. 21 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Руските пари не миришат, Западът знае това. Ще има известно медийно оттегляне от Русия, няколко отхвърлени срещи (от двете страни), но всичко ще спре до там. По-скоро да се обърне поглед към Украйна - след като омразните руснаци са вън от властта, дали държавата ще просперира? Едва ли? На власт в момента в Украйна са напълно нелегитимни управници, някои от които фашисти и нацисти...но щом са със Запада, значи е ок...И двете страни имат своите вина и отговорност. За съжаление единственият потърпевш е народа на Украйна, за този на Русия, не съм сигурен, че ще усети кой знае какво.

 22. 22 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  ЕС консумира 3 пъти повече газ от Китай. Щели да подпишат сделка с Китай и нямало да им пука много от ЕС и това, че държавите членки наблягали на други източници.

  Хубаво ама Китай мисли напред и работи (от 2 години много ударно) да е независим от външни фактори а не зависим! Това, че могат да подпишат договор за газ (евентуално) изобщо не означава, че ще компенсира европейското потребление, а пък най-малко да позволи на Путя и компания да ги изнудва с цените.

  Не могат да си продават ресурсите на Марс. Още по лошо е, че скоро онези баламите отвъд океана ще почнат да доставят газ в Европа. Тях фракинг ги не плаши!

  Тоест Русия след 5 години много трудно ще се издържа, да не кажа невъзможно с този икономически модел...

 23. 23 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 507 Любопитно

  За настоящата година прогнозата на Световната банка е 2.2%, а прогнозата на Русия е 2.5%. На самия ЕС развитието е много по-ниско!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union

  Всичко си е в рамките на нормалното!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#18:"ръмжо"]Що бе Саудитите да не се хранят от нещо друго?[/quote]

  Абе, другарчета, все със Саудитска Арабия сравнявате вашата "велика" Русия бе!

  Пуси Райът в Саудитска Арабия не знам си кво щели да ги направят, бюджетът на Саудитска Арабия се формирал не знам си от кво, саудитците ядели незнам си що...

  Айде последно, за "велика сила" ли говорим или за Саудитска Арабия, в която се пие водка?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#20] от "Петър Иванов":

  Не знам ти какво си подочул, ама саудитите са виновни и за Ирак и за Афганистан, и за Египет, и за Либия, и за Сирия - та айде да не си говорим празни приказки.

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#9] от "goshe55": "Една международно изолирана Русия, зависеща напълно от природните си суровини, чиито цени се определят от международната конюнктура"
  Това бакалско счетоводство доказано НЕ важи за големи системи. За Империи пък въобще ... За Русия пък хич. Изхвърлете си любимите учебници пи икономика - вредят на вас и на другите около вас. За това моите прогнози за геополитика се сбъдват редовно, а вие системно не познавате.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#19:"chushko"]Спад на икономиката на Русия не означава това което означава на Запад. Тя няма висок външен дълг. [/quote]
  Ми нямат, защото не могат да си го позволят.
  И без това едвам кратат от 100 години близо, особено последните 25 се люшкат между фалит и бавна агония. Оставаше да плащат и 100% дълг, с тоя кредитен рейтинг щеше да им излезе през ...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 28. 28 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално
 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  ''При този сценарий на банката все пак за 2015 г. се прогнозира растеж от 2.1 на руската икономика.''

  Императора си е направил сметките.Безпрецедентната в съвременната история на запада липса на лидери (с изключение на Меркел), дава на Путин много място за.....''one man show'' на световната политическа сцена !
  Той ли е виновен ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#22] от "Соколов":
  От години ЕС се стреми да намали своята зависимост от Русия/"Газпром"/ и с течение на времето Обединена Европа ще е все по-малко зависима от Русия!

 31. 31 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#28:"bawarec"]-1,8% е само началото.[/quote]
  Като за начало е доста сериозно. Айде сполай да им е. В бъдеще - нови висоти!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 32. 32 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не е проблем Путин е богат може да си го позволи.
  Как може да се сравнява 1.8% от БВП с огромна по площ и значение нова територия.
  БВП се изкарва, Територия не се продава

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  ами да струва , така им се пада .

 34. 34 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#18] от "ръмжо":

  Саудитите имат абсолютно същия проблем. Но при тях има два плюса, единия е че са 29 милиона а колхозниците 150, другия е че петрол и газ са доста различни от гледна точка на потребление, износ и тн.

  Не на последно място, саудитите влагат много, ама много пари в инфраструктура и подготовка за когато спре кранчето. В Русия парите отиват само за да се издържа бюджета...

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Кримляните голям късмет извадиха с Путин ... двойни заплати и пенсии от раз !
  Може и други области от Украйна да искат !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално
 37. 37 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Весело

  Както е казал народа "не може ем да сърби, ем да боли" хихихи

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#35:"comandante"]Кримляните голям късмет извадиха с Путин ... двойни заплати и пенсии от раз ![/quote]

  Би ли подкрепил фантасмагориите си с линк към авторитетен източник? Не, разбира се - такъв няма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#36] от "Раковски":
  И какво предлагаш на украинците - за да не им нараснат сметките за газ да се гушнат в гащите на Путин ли? що за идиотско робомислие??

 40. 40 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#18] от "ръмжо":

  явно не знаеш, но Саудитска Арабия е нетен вносител на камили - 100% факт.

  Толерирането на Саудитите е адски лицемерно наистина, спор няма, но не виждам това защо трябва да ни кара да се обвързваме с още по-големият поробител.

 41. 41 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#26:"dark'star"]Изхвърлете си любимите учебници пи икономика - вредят на вас и на другите около вас[/quote]
  Ето благодарение на такива титанично Ентелектуални изказвания пълзим на дъното на класацията - щото и тея, които избирате да ни управляват са същите самонадеяни предтелевизорни "политици" - люпячи на семки (слънчогледови)

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 42. 42 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  За да се привлекат по-големи частни инвестиции, трябва да се реши проблемът с неефктивността, характерна за местната икономика", коментира Михал Рутковски, директор на Световната банка в Русия
  Кой пък ще дойде на инвестира в страна, която заплашва Европа и света - нали утре ще трябва да рови, за да открие инвестициите си между Томахавките на Чичо Сам....Щом изхарчи петродоларите Путлер е капут! А те се харчат удивително бързо в корумпираните и средновековни страни...

 43. 43 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#35:"comandante"]Кримляните голям късмет извадиха с Путин ... двойни заплати и пенсии от раз ! [/quote]

  Пенсиите само са преизчислени в рубли (не всички са изплатени) по курс 3,8 (официалният днес е около 3,3). Няма "двойни" пенсии, сори!

  http://glavnoe.ua/news/n170992

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#34:"Соколов"]В Русия парите отиват само за да се издържа бюджета...[/quote]

  В Русия 80% от парите изтичат обратно към източника, понеже руснакът иска ЗАПАДНИ стоки, ЗАПАДНА кола, ЗАПАДНО образование за децата си и - по възможност - дом някъде на ЗАПАД.

  Мечтата на средния руснак е са спечели толкова пари, че да се махне от Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  [quote#32:"ivt26316017"]БВП с огромна по площ и значение нова територия.
  БВП се изкарва, Територия не се продава [/quote]
  БВП е манипулация когато се представя като растеж в нови колонии защото метните нищо не виждат от това ,че богатството им се изнася!
  Украинците ще го втасват все повече заради бандеровците които предизвикаха демократично разцепление , ще има и още референдуми ...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Обещаха им руски пенсии - тук-там ги плащат, при това преизчислени в рубли същият размер пенсии. Обещаха на кримските татари достойно зачитане на етническите им права - изключиха тяхната телевизия, която е предавала на ТРИ езика - украински, руски и собствения им (не запомних как го наричат).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#36:"Раковски"]Dear Ukrainians, Your Gas Bill Goes Up By 50% On May 1, Have A Nice Day [/quote]
  На това ще отковоря с цитат:
  "Those Who Sacrifice Liberty For Security Deserve Neither."
  -Б.Ф.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ааа, и понеже РоСССия е мноооого голяма и силна, за една гривна се купуват три рубли

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1228 Весело

  [quote#45:"comandante"]БВП е манипулация когато се представя като растеж в нови колонии защото метните нищо не виждат от това ,че богатството им се изнася! [/quote]

  По-голямо изнасяне на богатство от това организирано от Пусин и неговата "команда" не е документирано в човешката история... оценките са за около $90 000 000 000 годишно
  В допълнение, всеки трезво мислещ руснак гледа да изнесе парите си от матушката, дори това да е под формата на апартамент на Съни Бич...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#45:"comandante"]БВП е манипулация когато се представя като растеж в нови колонии защото метните нищо не виждат от това ,че богатството им се изнася![/quote]

  За Русия ли говориш? Можеш ли да ми обясниш какво вижда типичният руснак с 400 долара заплата от газовите, петролни и пр. постъпления? Можеш ли да ми обясниш защо в Русия все още има - в 21 век! - комуналки, села без електричество и болници без канализация?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#49:"#оставка"]В допълнение, всеки трезво мислещ руснак гледа да изнесе парите си от матушката, дори това да е под формата на апартамент на Съни Бич...[/quote]

  Факт. Никой руснак, който има възможност да се махне по-далеч от Русия, не е останал там доброволно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Крим няма нищо, освен туризъм, а никой не иска да отива по плажовете на непризната анексирана територия, която е кръстосвана от въоръжени до зъби маскирани солдати.
  Така че Матушката ще трябва да налива в бездънната дупка, наречена Крим.

  Пазете се от доносника vesolr
 53. 53 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 507 Весело

  На едните перите изтичат на Запад, на другите към Китай! Ето тук как се развива икономиката на ответната страна САЩ. Показано и с графики (цветни) за не владеещите английски!

  http://www.wtfnoway.com/

  Тук за сверяване на часовника? Тик-так...

  http://www.usdebtclock.org/

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 54. 54 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 659 Неутрално

  руската икономика тази година може да се свие с 1.8 на сто. При този сценарий на банката все пак за 2015 г. се прогнозира растеж от 2.1 на руската икономика.

  Това е песимистичната прогноза , Нашата оптимистична е за 0,8 растеж !

 55. 55 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#40] от "ungeheuer":

  Аз не коментирам обвързването, просто казвам че има пример за страни дотирани само от едно "производство" което не е някаква кой знае каква новина.
  Запада да си прецени дали иска наистина да изолира Русия след тоя акт а не само да подмятат разни пропагандни глупости.

 56. 56 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Весело

  Хаха! Обама е казал, че САЩ вече са в състояние да доставят природен газ за Европа в обеми, които надхвърлят потреблението й! Продажбата ще е по пазарни цени. Айде сега някой да погледне колко струва газът в САЩ..., а, и петролът...

  Край със сметките на Путлер! Технологичните нации намериха решение за седмици. Да видим Путлер как ще си пренасочи гЪзОт към Китай и Северна Корея за съответното време. И какво ще получи срещу това завъртане!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 57. 57 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#6:"vjacho"]По-интересен е въпросът със средната класа.В Русия се отчитат добри резултати.Изненадан съм.Но щом така казват от Световната банка,сигурно е така.[/quote]
  Световната банка анализира показатели, които за Русия не са определящи. Спад в икономиката на Русия има и без Крим, но той има много ясна причина - влизането на Русия в СТО.
  Самите руснаци предполагаха даже по голям спад, но разчитаха на подобрение на други показатели.
  Ако Русия поради санкцийте отвърне със санкции, много е вероятно ефекта да е даже положителен за Русия. Като например по производството на пилешко, свинско, риба, и т.н.
  Просто руските производители ще живнат от субсидираните стоки на ЕС и САЩ.

 58. 58 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#52] от "GreenEyes":
  По време на визитата си за Кримската конференция през 1945 г Чърчил нарича Крим "Ривиерата на ада". А сега се превръща в Ада на Путин..

 59. 59 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#55] от "ръмжо":А какво да направи Западът с московското хитлерче - да му купи за близалка Украйна и Грузия ли - или Путя да му гризне близалката?

 60. 60 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#56:"Музар"]Край със сметките на Путлер! Технологичните нации намериха решение за седмици. Да видим Путлер как ще си пренасочи гЪзОт към Китай и Северна Корея за съответното време. И какво ще получи срещу това завъртане! [/quote]
  Май САЩ и ЕС упорито вървят към възкачване на върха на друга световна валута като юана или друга. След което следва бързо повяхване на САЩ до регионална сила в Северна Америка.

 61. 61 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#56] от "Музар":

  И доставката ще е с: кораби, самолети, подводници, и... балони. Де да видим ако Венесуела, Иран и Русия да вземат заедно да си спретнат нещо, пък после ще си останат само балоните хахахах. Примерно да продават петрол не за долари а за .. юани да речем.

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#60:"."]Май САЩ и ЕС упорито вървят към възкачване на върха на друга световна валута като юана или друга. [/quote]

  Например - рублата?

  Ей, не знам как ви действа тая русофилия, ама определено се забавлявам с фантасмагориите ви...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Руския спад - най големия спад в света

  The best way to predict the future is to invent it.
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  Тавариши, къде се изсули Ел Команданте - тъкмо го помолих за доказателство, че за един ден заРплатите и пенсиите в Крим се били УДВОИЛИ, и той изчезна от радара...


  Сигурно прави справка в Енциклопедия Британика - този класически соросоиден модел за промиване на детски мозъци (вижте ми подписа)?!?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#56] от "Музар":

  То и Ford Mustang от 305 коня е само 22 000 долара, а в Европата 25 000 евро. Горе долу едни и също... нали? Във Венецуела бензина е 4 ст за литър, ама и това не сме го видяли!

  Първо трябва договор за обмен между САЩ и ЕС (28 държави искат по нещо) и който няма да е само за газ. После решение на Конгреса за износ на стратегически продукти, одобрение от президента. Само не се знае кой президент.

  Някъде в бъдещето! Както ЕС каза на Украйна за членството им!  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 66. 66 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 754 Неутрално

  60% средна класа (цитирам доклада).
  А колко процента е нашата?

 67. 67 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#8:"Norman Granz"] през войната е ял дървени стърготини и плъхове[/quote]

  Сега ще папкат вкусни танкчета Добър апетит!

  The best way to predict the future is to invent it.
 68. 68 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":
  [quote#17:"Norman Granz"]В момента съм в Карлови Вари[/quote]

  Бутилката -будка Бехеровка още стои ли Беше притегателен център за русляците

  The best way to predict the future is to invent it.
 69. 69 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#18:"ръмжо"]Що бе Саудитите да не се хранят от нещо друго[/quote]

  Саудитите инвестират в туризъм другарю. Готвят се за момента, когато себестойността на добивания петрол стане твърде висока. Диверсифицират. Нещо непознато за Матушка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 70. 70 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#23:"Müller"]Световната банка е 2.2%, а прогнозата на Русия е 2.5%[/quote]

  А за 2013 беше 4% пък докараха на мускули 1.3%

  The best way to predict the future is to invent it.
 71. 71 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#62:"Norman Granz"]Ей, не знам как ви действа тая русофилия, ама определено се забавлявам с фантасмагориите ви... [/quote]
  Шистовият газ е балон, който може да се надува само чрез скрито субсидиране, и съответно печатане долари.
  Затова ще последва реакция за бягство от долара, даже и без Русия. В случая обаче, Русия активно ще съдейства и ще бори срещу долара, не срещу щистовият газ.

 72. 72 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#66] от "dokoro":

  Имаше ги при Тодор Велики, ама сега май се премести през Терминал 2 в далечните земи ( да се подразбира на Запад)!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#68:"Бензинколонка с ракети"]Бутилката -будка Бехеровка още стои ли[/quote]

  Не съм забелязал, но магазините по главната улица са пълни н непоносим кич - всичко е златно, всичко блести, кристали Сваровски, барок, рококо... И руснаците грабят като невидели, обзавеждат "квартирите", купени с газодолари...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#71:"."]Шистовият газ е балон[/quote]

  Ахам, само дето е с много по-ниска себестойност и съответно цената в САЩ е 100$, не 400% като на Газпром наш дом.

  The best way to predict the future is to invent it.
 75. 75 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#73:"Norman Granz"]И руснаците грабят като невидели, обзавеждат "квартирите", купени с газодолари...[/quote]

  Парвенющината и кича бяха поразяващи и преди две години. Представям си какво е сега. Надявам се чехите да са им построили тоалетни с по две чинии.

  The best way to predict the future is to invent it.
 76. 76 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#74] от "Бензинколонка с ракети":

  Много си прав за себестойността на газа. Само дето едната цена местна, а другата за износ от хиляди километри. Не ми се търси в Нета каква цената на газта в самата Русия. Може някой Колега тук да знае!?

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 77. 77 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 767 Весело

  Ало, седеругите, нали сте отворени като куфар на митница?
  Пратете им Драгалевският, и след 48 часа ще има световна война.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 78. 78 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":Истинско удоволствие за мен е да чета Вашите коментари.
  До толкова покриват моите разбирания, че се отказвам да коментирам защото не мога да се изразявам така добре като вас.
  Но накрая ще кажа че сте прав на 100% само безмозъчните червени човечета не могат да го разберат.

 79. 79 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#57:"."]Ако Русия поради санкцийте отвърне със санкции, много е вероятно ефекта да е даже положителен за Русия. Като например по производството на пилешко, свинско, риба, и т.н. [/quote]


  Свинско? Пишешко?

  Та на руския пазар 70% от стоките са внос, защото нямат собствено производство. Освен нефт и газ. Ааа, и танкИ . Представям си сандвич от тях.

  За по-сложните технически военни машини - заводите и инженерите са в Украйна. Сега ще се пробват да изнесат някои произвоства в Арженина .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#78:"pomnesht"]Истинско удоволствие за мен е да чета Вашите коментари. [/quote]

  Еех, чак се изчервих...

  Колега, аз пиша това, което знам и мисля. Развам се, че и други хора мислят като мен. Това означава, че пропагандата на руската пета колона в България е ялова и не хваща дикиш. Има надежда за нацията, демек.

  Вашето име "Помнещ" е многозначително. Докато има помнещи, няма да ни излъжат лесно, че при бае Тодар е бил златният век, че откакто сме влезли в ЕС, сме осиромашали и пр. дебелашки червени лъжи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 767 Весело

  До коментар [#79] от "Музар":

  А Ние в Булгаристан какво произвеждаме? Кренвирши от месо?
  Или свинско?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 82. 82 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 735 Весело

  Много точни и сигурни предвиждания . На мастити , гениални експерти . Как само звучи - В това дере или има вода , или няма . Точно .

 83. 83 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#80:"Norman Granz"]Това означава, че пропагандата на руската пета колона в България е ялова и не хваща дикиш. [/quote]

  Съветската пропаганда в България никога няма да бъде успешна. Причината е елементарна - народа ни все още не е толкова прост, въпреки полаганите усилия. България е една от държавите с най-високо одобрение на ЕС. Нормално, при 2 милиона прогонени от комунистите емигранти, всеки българин има поне един член от семейството в цивилизована и демократична държава. А личните впечатления говорят много повече от пропагандата от Масква.

  The best way to predict the future is to invent it.
 84. 84 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#81:"Белият Негър"]А Ние в Булгаристан какво произвеждаме? Кренвирши от месо?
  Или свинско?[/quote]

  България е нетен износител на храна, за разлиак от матушката ви в която всичко е внос. За 2013 имаме над 5 милиарда лева износ на храни, а вноса е за 3.6 милиарда. До 2007 почи нямаше разлика във вноса и износа. За домашно - защо от 2008 имаме такъв огромен ръст на износа?

  The best way to predict the future is to invent it.
 85. 85 Профил на Ким Чангун
  Ким Чангун
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Стига с това "анексиране", кримчани по собствено желание минаха към Русия.

 86. 86 Профил на Ким Чангун
  Ким Чангун
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#84] от "Бензинколонка с ракети":
  [quote#84:"Бензинколонка с ракети"]защо от 2008 имаме такъв огромен ръст на износа?[/quote]
  Огромен? ахаха... ало волана в дясно...

 87. 87 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Берлин: Тимошенко прекрачи границата http://www.segabg.com/article.php?id=691805

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 88. 88 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#86] от "We will keeping the TRUTH":

  Отиваш в сайта на НСИ и гледкаш.

  The best way to predict the future is to invent it.
 89. 89 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#21:"kamenpavlov"]На власт в момента в Украйна са напълно нелегитимни управници, някои от които фашисти и нацисти...но щом са със Запада, значи е ок...[/quote]

  И коя според теб е легитимната власт в Украйна? Когато издадеш заповед да се стреля срещу народа си - автоматично губиш легитминост.

 90. 90 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#67] от "Бензинколонка с ракети":И то не германски а костеливи руски.

 91. 91 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#75] от "Бензинколонка с ракети":За вас тези тоалетни не с две а аз съм виждал с четириточки разделени с по една малка странична преграда в един руски завод в Москва- Биково може би са нещо измислено и екзотично но са факт. И не може да си представите какво представляват с пълнежа,. Истински ужас за човека който трябва да ги използва.

 92. 92 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Значи, все пак, икономическите санкции дават резултат.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 93. 93 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Любопитно

  [quote#56:"Музар"]Технологичните нации намериха решение за седмици. [/quote]
  Ми да го чакаме тоя газ и тука другата седмица. Ти ще си посрещача. Като дойде свиркай. Ние ще чакаме. Кога каза че ще дойде, та да готвим бутилките?

 94. 94 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#80] от "Norman Granz":Но то не се иска нищо повче от това да се знае и да се мисли но за червените мисленето е нещо немислимо и не зависи от възрастта.
  Има голяма вероятност да съм много по възрастен от вас сега съм на 65 и целият златен век на тодор съм го изпитал на гърба си. То не бяха купонни режими аз помня от края на 50-те, то не бяха режими на тока от 60-те 80-те и последните 90-та година. Най жестоки бяха 85 година когато работеха и четире-ите атомни реактора.
  Всичко при тошо беше голяма простотия. Само едно му признавам че по негово време 1972г беше издадена "Стрители на съвременна България"( Симеон Радев) и публицистиката на Захари Стоянов (1984г), които преди това бяха забранени.


 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#85] от "We will keeping the TRUTH":По собствено желание с високо развети бюлетини след гласуването да се види какво са отбелязали, защото в противен случай вън ги чакат местни отрядите за защита на Крим и жална им майка.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Дядя Вова ще оправи работата....

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK