Министерството на инвестиционното проектиране разреши ремонта на Централна гара София

Министерството на инвестиционното проектиране разреши ремонта на Централна гара София

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на инвестиционното проектиране одобри проекта за ремонт на Централна гара София, съобщиха от ведомството. Той е на стойност 55.9 млн. лв., като 20 млн. евро идват по линия на оперативна програма "Транспорт". Това е и причината министерството да трябва да го одобри. След като то бе създадено с промени в Закона за устройство на територията, беше определено, че ще одобрява всички проекти за над 10 млн. лв., които са финансирани с европейски средства.


Победителят в конкурса за ремонт на гарата ще трябва за 26 месеца (след проектирането) да модернизира сградата, пешеходния подлез, да постави нови перонни покрития и настилки, да изгради външен и вътрешен подземен паркинг, да повиши енергийната ефективност на сградата. Конкурсът беше спечелен от обединение между "Главболгарстрой", "Водстрой 98" и "Промишлено строителство холдинг" с оферта за 56 млн. лв. без ДДС.


Ведомството разреши и изграждането на "Регионално депо за битови отпадъци в регион Видин, намиращо се в  землището на с. Жеглица"  (на стойност 14.4 млн. лв.) както и проекта за "Събиране на отпадъчни води от агломерация Несебър - Слънчев бряг – Равда и довеждането им до пречиствателна станция за отпадни води Равда, община Несебър" (12.9 млн. лв.). 
Така до момента от създаването му министерството е издало общо девет разрешителни за строеж.


През миналата година бяха одобрени проектите на община Несебър за реконструкция на Пречиствателна станция за отпадни води (ПОСВ) Равда, гр. Ахелой за 48 млн. лв., на община Стамболийски за инженеринг на ПСОВ Община Стамболийски" на стойност 14.4 млн. лв., на община Варна за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Варна (34.4 млн. лв.), на община Кърджали - ПСОВ за 25.5 млн. лв. и на община Бяла, област Варна – "Изграждане и реконструкция на ВиК инфраструктура на гр. Бяла, местност Глико и Чайка" на стойност 12 млн. лв.


Интегрираният воден проект на град Казанлък – Реконструкция на ГПСОВ, също получи разрешение за строеж (17.7 млн. лв.).


С новите разрешения за строеж общата сума на одобрените от МИП общински проекти става 235.2 млн. лв., посочиха от ведомството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK