До края на юни ДКЕВР ще измисли как да компенсира зелената енергия (допълнена)

До края на юни ДКЕВР ще измисли как да компенсира зелената енергия (допълнена)

© Юлия ЛазароваДо 30 юни 2014 г. трябва да сме готови с изработването на механизъм за компенсиране на разходите за зелена енергия, заяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Боян Боев и допълни, че такива разходи имат не само електроразпределителните дружества, но и НЕК, съобщи БТА.


Боев не пожела да прогнозира как това ще се отрази върху крайната цена на електроенергията и с колко би могла да се увеличи тя от 1 юли, а само заяви, че ДКЕВР ще спазва закона и ще изпълнява задълженията си.


Боев уточни, че изработването на механизма и плащането на дължимите суми от страна на ЕРП са два
отделни процеса и не са свързани помежду си.
Фактът, че днес от ЕВН България Електроснабдяване заявиха, че няма да преведат към НЕК исканите суми и че изпълняват законовата уредба на страната, Боев коментира с думите, че това ще се дискутира на откритото заседание по темата на 7 април.


Вчера и от ЧЕЗ Електро България изразиха становище, че всичките им действия са водени от закона.
На въпрос дали е възможен диалог за решаване на казуса, Боев заяви, че такъв диалог вече е започнал.


На 7 април ще има открито заседание на регулатора, посветено на задълженията на електроразпределителните дружества Енерго-Про, ЧЕЗ и ЕВН България, на което ще бъдат поканени представители на НЕК, съобщи още Боев, цитиран от агенция "Фокус".


Според Боев, спорът за неиздължените средства е търговски и трябва да се реши в диалог между ЕРП-тата и НЕК, в който ДКЕВР ще участва, ако бъде поканена. По закон няма определен срок за преговори – разрешаване на такъв проблем.


На въпрос дали е възможен диалог за решаване на казуса, Боев заяви, че такъв диалог вече е започнал.
Той отказа да даде краен срок за вземане на решение от страна на регулатора за лицензиите на трите електроснабдителни дружества и подчерта, че в закона такъв срок не е фиксиран.


В случай на отнемане на лицензиите на крайните снабдители и назначаване на тяхно място на така наречените "особени управители", както е предвидено по закон, според Боев, няма да има проблеми. Има решение на тази ситуация, коментира той.


Законът за енергетиката и наредбата не дават конкретика по казуса със собствеността, но тук не се касае за собственост, тъй като крайните снабдители в случая са търговски дружества, които имат много малка собственост, коментира Боев. Той добави, че особеният управител е по своята същност оперативен директор, който няма право да се разпорежда с активите на дружеството и работи извън управителните съвети на съответното дружество. Управителните и надзорни съвети пък в този случай могат да се
разпореждат с активите си само след одобрение от ДКЕВР, разясни още Боев.


По закон държавната електрическа компания трябва да плаща на разпределителните фирми за цялото количество електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ), които те са закупили от производителите в собствените си мрежи. НЕК обаче няма пари и според методика за компенсиране на тези разходи, одобрена от ДКЕВР през юли 2012 г., компанията може да плаща само за прогнозираните от ЕРП-тата мощности, които впоследствие се оказаха много по-малко от реално инсталираните. Тази методика е отменена окончателно от Върховния административен съд (ВАС) през ноември 2013 г. и така де факто се връща старата схема, по която ЕРП-тата трябва да получават пари за пълните си разходи за екоенергия. Това според тях им развързва ръцете да правят насрещни прихващания. Те пък станаха причина енергийният регулатор да започне процедура по отнемането на лицензите им.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тези пък от кога придобиха свойството да мислят?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Очевидно до сега си се занимавал само със скубане на веждите си Бояне.

 3. 3 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 503 Любопитно

  А някой ще ни осведоми ли за какви суми става въпрос? Защото за миналата година се въртяха из медиите някакви числа от порядъка на 800 милиона лева които всички ние плащаме за зелена енергия годишно.И при положение,че има и нови ВЕИ мощности които влизат в експлоатация ще става все по-голям проблем за потребителите и бизнеса да плащат скъпия ВЕИ ток и отсега трябва да се търси някакво решение.

 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 443 Весело

  Хахахаха, тук само подписът ми е достатъчен, за да кажа, какво мисля по темата. Явно си трябва много време, юни е след 3 месеца... Колеги, дайте по-тихо, да не пречим на процеса

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За какво изобщо плащаме за зелена енергия, от ВЕИ-тата се облагодетелстват само определени хора, а всички ние плащаме за това.

 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Елегантният начин да се излезе от положението е да се въведе механизъм за търгуеми зелени сертификати, които могат да се продават и в други страни от ЕС. За да не е промяна със задна дата - това би могло да стане поне за бъдещите инсталации, като за тях бъде заменен сега действащият насърчителен механизъм - т.е. преференциалните цени да се заменят с търгуеми зелени сертификати.

  Разбира се, като се продаде зелен сертификат в чужбина, съответната енергия вече не се отчита като потребена зелена енергия у нас. Но при всички положения този механизъм дава възможност да се определи предварително точно колко да е националното ни потребление на зелена електроенергия през определена година (защото механизмът включва определяне на годишни квоти за зелена електроенергия, за чието покриване се купуват зелените сертификати). Освен това, при механизмът има конкуренция между различните видове ВЕИ технологии (т.е. по-евтините от тях имат получават пазарно предимство).

 7. 7 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Токът за бита ще поскъпне драстично от 1 юли,за това се прави този цирк още от сега.Дано да не съм прав,ама надали.

 8. 8 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Демек да минат изборите пък тогава ще му мислим...

 9. 9 Профил на texco
  texco
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не ви ли прави впечатление, че откакто този човек с
  очилцата оглави ДКЕВР
  хаоса стана
  пълен ? Защото едно е
  да си президент на ФК Берое, а друго е да управляваш най-важният орган в енергетиката. Стигна се до там, да си иска
  закриване на ДКЕВР и въвеждане на поредния борд от Запада,
  т.е. ние сме некадърни да се оправяме сами. СРАМ .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK