Хотелиерите по морето се затрудняват да намерят персонал за началото на сезона

Хотелиерите по морето се затрудняват да намерят персонал за началото на сезона

© Красимир ЮскеселиевХотелиерите по морето нямат готовност за началото на туристическия сезон. Голяма част от тях се затрудняват да намерят обслужващ персонал и са прибягнали до това да поканят хора от българските диаспори в Украйна, Молдова, Македония и Сърбия. Причината е, че работниците в тази сфера в България масово заминават за Германия и Англия.


За това алармира вчера Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг, цитиран от в. "Труд". "Положението е сериозно, има хотели които дори може да не отворят", казва той.


Готвачите в чужбина взимат по 2 000 евро, а тук месечната им заплата е 2 000 лева. Пиколото пък получава 700 лева, а навън също 700, но евро, дават примери от организацията. "България ще си остане само с едната природа. Всеки казва "курортите ни са по-красиви, като натрупам пари и ще се върна", но като се върне, кой знае и от природата какво ще е останало", коментират от бранша.
Други собственици на хотели и заведения обаче, отчитат и още един фактор. "Много са обектите, това е проблемът, а не толкова, че персоналът "изтича", казва един от тях.


За проблема с работната ръка предупреди председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин още преди около два месеца. Тогава организацията поиска от социалния министър България да издава зелени карти за привличане на работна ръка от съседните ни страни, но все още няма развитие по въпроса.


Крайбрежието е почти готово да посрещне тазгодишната вълна от туристи. Пясъчната ивица в Ахтопол е почти напълно възстановена, след като през зимата морето беше "заграбило" близо половината плаж. Проблемът с плажната ивица в Приморско обаче продължава да е сериозен. Преди година Северният плаж изчезна и общината потърси помощ от БАН за възстановяването му. Брегът бе укрепен, но сега е тръгнало свлачище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK