Европейските банки имат да събират в Русия кредити за близо $200 млрд.

RBI e oтпуснала кредити за над 20 милиарда евро в Русия

© Associated Press

RBI e oтпуснала кредити за над 20 милиарда евро в РусияВъз основа на данни от третото тримесечие на 2013 г., рейтингова агенция "Фич" е изчислила риска за международните банки, които работят в Русия, на 242 милиарда долара, съобщи "Ведомости". Три четвърти (76%) от средствата са на европейски банки, 16% - на американски, а 7% - на азиатски.


Под риск "Фич" имат предвид задълженията на руски контрагенти към чужденци – кредити, участие в руски фирми, както чрез дъщерни фирми така и с пряко участие. Около 60% от средствата, дължими на европейските банки, са кредити, отпуснали от дъщерни банки. Международното финансиране чрез пряко участие в руски фирми пък е едва 4.3%, или 8 милиарда долара.


Тези кредити носят както икономически, така и политически риск, смятат експертите от "Фич". Според тях има вероятност от забавяне на икономическия растеж и девалвация на рублата.
Най-много капиталов риск са поели австрийските банки. Задълженията на руските клиенти към Raiffeisen Bank International (RBI) са за 27 милиарда долара, което надхвърля 2.2 пъти основния капитал на банката. RBI увеличи своята дейност в Русия, понеже работата там беше много доходоносна – от Русия идват 21% от оперативните приходи и 74% (по данни на банката – 46%) от приходи за 2013 г. преди облагането.


През 2014 г. според "Фич" дейността тук ще е по-малко доходна, което ще направи други пазари от Централна и Източна Европа по-привлекателни за банката. RBI оставя Русия в списъка на шестте най-привлекателни страни в региона. Причина за това е липсата на голям брой банки на пазара, устойчивият бизнес с корпоративни клиенти и растящото потребление. Централната банка на Русия все още не е излязла с оценка на щетите от налагането на санкции. За това допринася и обстоятелството, че през 2013 г. RBI e бил особено печеливша в Русия – възвращаемостта на собствения капитал е била 30%


Unicredit Bank Austria също е поела значителен риск в Русия. Италианската група Unicredit е собственик на Уникредит банк чрез австрийския си клон. Кредитният портфейл на банката в страната е 30 милиарда долара, което надхвърля капитала ѝ с 20%, ако не се има предвид финансирането от основната структура майка. При това положение рискът се носи от италианската централа на Unicredit, а основната част от задълженията са от кредити, отпускани от руската Уникредит банк.


Френските банки са отпуснали кредити за 50 милиарда долара, като 60% от тях са от руски дъщерни банки, а останалите представляват пряко кредитиране на руски фирми. Societe General е отпуснала над 19 милиарда долара чрез Росбанк и други структури, или 43% от капитала на банката. BNP Paribas и Credit Agricole нямат особен бизнес в Русия.


За сметка на това американските банки са отпуснали кредити за едва 37 милиарда долара. Citygroup има дъщерна банка в Русия, но задълженията към нея са едва 10% от общия капитал на банката. Тези данни обаче не включват дериватите и гаранциите, които могат да носят значително по-голям риск за американските инвестиционни банки. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Разстроено

  ай ай ай ай


  Най-много капиталов риск с апоели австрийските банки. Задълженията на руските клиенти към Raiffeisen Bank International (RBI) са за 27 милиарда долара, което надхвърля 2.2 пъти основния капитал на банката. RBI увеличи своята дейност в Русия, понеже работата там беше много доходоносна – от Русия идват 21% от оперативните приходи и 74% (по данни на банката – 46%) от приходи за 2013 г. преди облагането.

 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  1/2-та от годишния ни стокооборот. Все едно е бог знае колко. Политиката не е само пари , ама в еврократския задник дде толкоз акъл

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 660 Весело

  С други думи - никакви икономически санкции срещу Русия няма да има

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 4. 4 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Кой каквото иска да казва Путин избра блестящо времето и начина на действие. Шах имат.....Блицкриг......Запада може да направи много лоши неща на Русия. Но сами разбират ,че няма смисъл.....Пък и Крим си е руски.......

 5. 5 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ами сега аналитиците и преките директори отпуснали тия да се подведът под отговорност и толкоз ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Абе разправям и аз на баронесата че някой пак ще яде връзки пред телевизора, тя: "Не, та не, аз", казва," връзки не нося!"
  Ще ме кара да й подяра една за Великден.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма да ги СЪБИРА, ами това са заеми който са дали на Русия и Русия си плаща и лихвите и главниците навреме и по план.

 8. 8 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Колко ни е стокооборотът?

 9. 9 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#0:"Граматиката"] Европейските банки имат да събират в Русия кредити за близо $200 млрд. [/quote]

  за тези Кредити граматиката има точно глаголно време:

  "Бъдеще време в бъдещето"

  това са ответните санкции за неразумно поведение

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 10. 10 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Горива, кредити - ето защо Европа си трае. Едни санкции ще я засегнат много тежко (особено в тази криза), пък насреща няма какво, толкоз ценно да получи.
  САЩ нищо не губят икономически, дори ще спечелят, ако започнат да продават газ на континента. Отделно си получават плацдарм срещу Русия, заради което и започнаха всичко.

 11. 11 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Весело

  Не думайте... А кой беше с трилиони дълг и кой и кога щял бил да го събира ?

 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  "...че през 2013 г. RBI e бил особено печеливша в Русия – възвращаемостта на собствения капитал е била 30%"

  !!!
  Ротшилд ряпа да ядат! Те за туй, на руснаците не им пука, а ЕСЩ ще теглят последиците от Кримската война.

 13. 13 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivt26316017":

  Заемите не са към Русия, а към фирми, действащи на руския пазар.

 14. 14 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 651 Любопитно

  [quote#2:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]Политиката не е само пари[/quote]

  Ти май живееш в паралелна вселена? В политиката става дума САМО ЗА ПАРИ прозиводните власт и влияние. Примери безброй...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 15. 15 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Весело

  Тая ситуация ме подсеща за един виц.
  Един човек дължал голяма сума пари на комшията. По цяла нощ не спял и се чудил как ще ги връща. А кредитора един такъв весел, спокоен, почнал да пуска намеци, че трябва да почнат да му се издължават. На жена му обаче й писнало сериозно от тая работа и една вечер както си били легнали, станала, отворила прозореца и завикала с пълно гърло:
  - Иване, да знаеш, че няма да ти върнем парите. Нямаме и толкова, точка. Айде сега да видиш к'во ни беше на нас с мъжа ми.

  Та и на Европата работата й същата. Уж Европейски Съюз, помпозна работа, иначе името е в женски род, въпреки че много иска да е важен и значим световен играч, а изглежда нелепо точно като мъж с пола, само че не шотландска.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Ето това се нарича ИЗКУСТВО, тва да имаш цялата Менделеева таблица в двора си и да си 200 000 000 000 назад си е голямо постижение. Да ги впишат в книгата за рекорди на Гинес.

 17. 17 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#16:"442"]Ето това се нарича ИЗКУСТВО, тва да имаш цялата Менделеева таблица в двора си и да си 200 000 000 000 назад си е голямо постижение. Да ги впишат в книгата за рекорди на Гинес.[/quote]

  Хе хе хе че САЩ като имат 13 трилион дълг да не са зле
  Пак не си разбрал пари се взимат за инвестиции, взимаш на заем 2 инвестираш и искарваш 10 така се прави Яцек

 18. 18 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  [quote#16:"442"]тва да имаш цялата Менделеева таблица в двора[/quote]
  Ти остъй тва, ами знам ени, дет цела Аляска им подарили със злато, па са 20 000 милиарда назаде, начи са точно 100 пъти по зле от руснацити..некадълници смотляви, с некадълницити..

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  "...Най-много капиталов риск са поели австрийските банки. Задълженията на руските клиенти към Raiffeisen Bank International (RBI) са за 27 милиарда долара, което надхвърля 2.2 пъти основния капитал на банката...".

  Открай време австрийските банки са перачници за червени крадени капитали! Примпомнете си нашето близко минало, Андрей Луканов и Огнян Дойнов... Няма, какво да ги съжаляваме Райфайзен! Дали на заем пари на комунисти, дето преди това едни други комунисти ги откраднали от първите! Откъдето дошло, там и отишло!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Поизлезе информация и някои надъхани /но неинформирани/ радетели на твърдите мерки позамлъкнаха.

  Та да отчитаме глобализацията, колеги. Тя е по всички направления. ВСИЧКИ!

 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2797 Весело

  До коментар [#18] от "Култура ми Бойко":

  Хахахахаха.......много точно казано ! +++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  [quote#12:"batzdravo"]"...че през 2013 г. RBI e бил особено печеливша в Русия – възвращаемостта на собствения капитал е била 30%"

  !!!
  Ротшилд ряпа да ядат! Те за туй, на руснаците не им пука[/quote]
  Ми баш тук е заровено и кучето, ама будалкат мат'ряла с броене на някакви си заеми. Които дори и льошият, льош чичко Сталин си е плащал и в най-натопорчените времена.

 23. 23 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Американците преди втората световна война отпуснаха огромни кредити, както на Германия, така и на СССР. Ликвидирането на безработицата в Германия при Хитлер и милитаризирането на германската икономика беше осъществено с пари от Америка. Затова може би се говори, че евреите са виновни за хитлеризма, косвено и за холокоста. С пари от Америка и технологии от Америка беше извършена индустриалната революция в СССР. Втората световна война възстанови хилядократно раздадените кредити и на Германия и на СССР. Потоци от злато течаха към Америка по времето на цялата война. Понастоящем Америка е най- големият световен длъжник, най- бедната държава в света. Към кого са задълженията на Америка и кой и на кого раздава кредите днес. Той вероятно ще има изгода от една нова война, защото кредити най- често, както и преди се използват нерационално, най- често за превъоръжаване.

 24. 24 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Даа , отново Путин се оказа голям стратег и удари когато трябваше и си прибра Крим и спести по 100 долара за 1000 м3 газ от отстъпките за Украйна за Черноморския флот а Русия в Крим .
  Разбира си работата човека Путин -а форумните вашаги продалжават да чернят великия стратег на 21 век Владимир Путин , но напрасно си хабят "мастилото" за това .
  Путин е политика на десетилетието на 21 век .

  Както е тръгнала работата ще излезне и политика на двадестилетието на 21 век .

  pacta sunt servanda
 25. 25 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "simo87":
  7-8 трилиона
  То детето не е от най-умните...

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 26. 26 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Всички тези пари са само някакви виртуални активи. Как Райфайзен ще даде два пъти повече заеми от собствения си капитал (и това само заеми към руски фирми)? Всичко е някаква гигантска машинация.

 27. 27 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#26] от "redguy":
  Aлчност, бъдещи обещания, съчетани с минали изпълнени такива.
  Класическа схема им спретнаха руснаците-станаха толкова големи кредитополучатели, че чак ги поканиха да са съдружници.
  Русия е съвсем умишлено набълбукана с кредити, които в даден момент ще спре да изплаща и ще фалира кредиторите и техните правителства. Тази схема е стара разработка на КГБ, още от 50-те години на миналия век. Да не говорим, че с голяма част от тези пари са купувани злато, инвестирани са в ценни книжа на западни компании....капана е сложен.
  Интересни времена ни чакат, заради безумните идеи на путичо и алчността на западните шефчета.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#27] от "clutch":

  Той Ленин се опита да спретне такава схема през 1921 г., в резултат на което до 1974 г. СССР изплащаше царски дългове.
  Путин се опитва да продаде на краставичар краставици...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#26:"redguy"]Как Райфайзен ще даде два пъти повече заеми от собствения си капитал (и това само заеми към руски фирми)? Всичко е някаква гигантска машинация. [/quote]

  Мне, те банките така си функционират. За разлика от класическия лихвар, те не раздават собствени пари (въпреки че по принцип и това могат). Земат назаем пари от едни на лихва и ги дават на други на по- дебела лихва. Собственият капитал е само гаранция, че ако вторите не им върнат парите, ше има от какво да платят на първите.
  Туй матряла не го стопля и се се диви, що му искали лихва при предсрочно връщане на кредита, вместо да се радват и черпят.

 30. 30 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Весело

  Оппаляя, къде бил ключът от палатката!

  Мълчанието на аганетата или защо Западът сякаш е лапнал дедовия ми.
  Биютифул!

  Има ли живот след демокрацията ?
 31. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Хем тия милярди къде ги пишат са само вересиите. Башка има още колко са се набъбали с имоти. Например при едни санкции и калифорнийските пенции ше гризнат дървото щото ше им се капичне мола - http://www.themoscowtimes.com/business/article/morgan-stanley-sells-half-of-metropolis-mall/483473.html

 32. 32 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами ще пият по една студена вода и ще си чакат парите. Тя и съветска Русия отказа да плаща дълговете на царска Русия, но накрая ги плати. Да можеш да чакаш!

 33. 33 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А ако западните банки си изгубят парите, десетки години никой няма да заема пари на Русия. Няма лошо.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  Така става,когато приемаш Русия за нормална държава.

 35. 35 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 497 Любопитно

  По интересното е, че през последните 2 седмици Южна Корея заедно с Австралия и Индонезия направиха valutaswap с цел да се избягне разплащането с USD помеждуси. Въз основа на това депозитите в Южна Корея от Китайски Yuan са скочили с 2 300% от 310 милиона, на 7.6 милиарда изчислено в USD.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 36. 36 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да си ги пишат " несъбираеми"!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK