Създателите на плана "Ран-Ът": На България й попречи токсичната политическа среда

Създателите на плана "Ран-Ът": На България й попречи токсичната политическа среда

© КапиталПланът "Ран-Ът" е икономическа разработка за прехода на България към пазарна икономика. Нейни автори са американските икономисти Ричард Ран и Роналд Ът, а разработката е направена  по поръчка на правителството на Андрей Луканов. През 1990 година е представен и гласуван от Народното събрание. Планът предвижда валутна реформа, приватизация и освобождаване на цените.


Според някои конспиративни теории в "Ран-Ът" е заложено стопяването чрез бедност и емиграция на населението на България до 5 млн. души. Говори се също, че съществува втора, скрита от българите, версия на плана с упътване към избрани бизнесмени и политици.


"Ние предоставихме първоначалния си план през октомври 1990 година. Но по-голямата част от мерките, които препоръчвахме, никога не бяха приложени, а това, което все пак беше приложено, закъсня, каза Ричард Ран пред Би Ти Ви. Той добави, че тогава са обяснявали на българските политици защо се е нужен валутен борд, за да се стабилизира ситуацията, но този съвет е бил игнориран. "Какво се случи? Появи се хиперинфлацията, която ние предсказахме", заяви Рън.
Според него масовото обедняване не се дължи на плана, а е резултат от неговото неприлагане. "Когато ние пристигнахме тук, вие вече се намирахте в икономически колапс. Спомням си дългите опашки за хляб, за мляко и стоки от първа необходимост. Имаше режим на тока, телефонните връзки бяха затруднени, липсваха горива, инфраструктурата беше разсипана. Вие се намирахте в състояние на колапс. Нямам против да бъда обвиняван за нещата, които съм правил, но чуйте - инфлацията вече се покачваше, валутата ви се обезценяваше. Беше страшна бъркотия", каза още Ран.


Роналд Ът разказа, че през 1989 година са дали на Естония същия план, който са предложили и на България. "Но разликата е, че естонците го приложиха много бързо и сега те са сред най-богатите държави от бившия източен блок", коментира доктор Ът. 


По думите му отговорният за провала не е един човек или няколко души. Основният проблем според него е бил в токсичната политическа среда през 90-те в България, където политическите сили така и не са се обединили около компромис или цел. "Така приватизацията, която като план беше развита се превърна бързо в нещо порочно, което започваше по различен начин с всяко следващо правителство. Така се родиха многото фалстарти, с които приватизацията се появяваше и изчезваше преди нещата да станат сериозни в края на 90-те. И все още вие имате толкова много какво да направите в тази посока. Все още имате неефективни държавни предприятия, които трябва да се спасят чрез конкуренцията на частния сектор", заяви Ът.


Ричард Ран признава, че подценил корупционния потенциал в страната.Той каза, че е бил шокиран от корупцията в съдилищата - как по време на приватизацията на някои процеси всичко се е оказало законно, защото някой си плаща. 


Двамата икономисти категорично отричат да са съветвали да се продават български предприятия и заводи по 1 лев, както и да се приватизира за жълти стотинки. "Да, много неща бяха приватизирани, но най-големите сделки бяха подписани след тайни, задкулисни договорки и преговори с богати и потайни хора. Никой не разбра кое колко струва и кой колко е платил. Дори не разбрахме кой всъщност изкупи българските предприятия", обобщи Ът.


Ричард Ран заяви, че много би искал да дебатира с лидера на "Атака" Волен Сидеров, който е един от хората, които виждат демон във плана "Ран-Ът". Ран увери, че няма тайна част на техния план. По думите му причината толкова българи да напуснат родината си в началото на промените е, защото първите седем години от прехода са били години на пропилените възможности.


Ричард Ран заяви, че Иван Костов е бил може би най-добре подготвеният сред всички политици в ранните години на прехода. "Мисля че той искаше да направи нещата както трябва, но политическата ситуация не му позволи", казва той. 


"Живеехте в токсична политическа среда, в която хора с различни виждания не бяха в състояние да се обединят по важните въпроси и да постигнат компромиси за доброто на страната. Те мислят повече за себе си, идеологията и партията си. Те предпочитат да не правят нищо, отколкото да се съгласяват с противниците си. Това е тъжната истина за първото десетилетие на вашия преход, на вашата свобода", допълни Ът.


На въпрос дали съжаляват, че преди 25 г. са се съгласили да направят този доклад, заради който четвърт век са обвинявани, че са съсипали България, Ран и Ът отговориха с "не".


Интервю с американските икономисти Ричард Ран и Роналд Ът можете да прочетете в "Капитал".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK