Създателите на плана "Ран-Ът": На България й попречи токсичната политическа среда

Създателите на плана "Ран-Ът": На България й попречи токсичната политическа среда

© КапиталПланът "Ран-Ът" е икономическа разработка за прехода на България към пазарна икономика. Нейни автори са американските икономисти Ричард Ран и Роналд Ът, а разработката е направена  по поръчка на правителството на Андрей Луканов. През 1990 година е представен и гласуван от Народното събрание. Планът предвижда валутна реформа, приватизация и освобождаване на цените.


Според някои конспиративни теории в "Ран-Ът" е заложено стопяването чрез бедност и емиграция на населението на България до 5 млн. души. Говори се също, че съществува втора, скрита от българите, версия на плана с упътване към избрани бизнесмени и политици.


"Ние предоставихме първоначалния си план през октомври 1990 година. Но по-голямата част от мерките, които препоръчвахме, никога не бяха приложени, а това, което все пак беше приложено, закъсня, каза Ричард Ран пред Би Ти Ви. Той добави, че тогава са обяснявали на българските политици защо се е нужен валутен борд, за да се стабилизира ситуацията, но този съвет е бил игнориран. "Какво се случи? Появи се хиперинфлацията, която ние предсказахме", заяви Рън.
Според него масовото обедняване не се дължи на плана, а е резултат от неговото неприлагане. "Когато ние пристигнахме тук, вие вече се намирахте в икономически колапс. Спомням си дългите опашки за хляб, за мляко и стоки от първа необходимост. Имаше режим на тока, телефонните връзки бяха затруднени, липсваха горива, инфраструктурата беше разсипана. Вие се намирахте в състояние на колапс. Нямам против да бъда обвиняван за нещата, които съм правил, но чуйте - инфлацията вече се покачваше, валутата ви се обезценяваше. Беше страшна бъркотия", каза още Ран.


Роналд Ът разказа, че през 1989 година са дали на Естония същия план, който са предложили и на България. "Но разликата е, че естонците го приложиха много бързо и сега те са сред най-богатите държави от бившия източен блок", коментира доктор Ът. 


По думите му отговорният за провала не е един човек или няколко души. Основният проблем според него е бил в токсичната политическа среда през 90-те в България, където политическите сили така и не са се обединили около компромис или цел. "Така приватизацията, която като план беше развита се превърна бързо в нещо порочно, което започваше по различен начин с всяко следващо правителство. Така се родиха многото фалстарти, с които приватизацията се появяваше и изчезваше преди нещата да станат сериозни в края на 90-те. И все още вие имате толкова много какво да направите в тази посока. Все още имате неефективни държавни предприятия, които трябва да се спасят чрез конкуренцията на частния сектор", заяви Ът.


Ричард Ран признава, че подценил корупционния потенциал в страната.Той каза, че е бил шокиран от корупцията в съдилищата - как по време на приватизацията на някои процеси всичко се е оказало законно, защото някой си плаща. 


Двамата икономисти категорично отричат да са съветвали да се продават български предприятия и заводи по 1 лев, както и да се приватизира за жълти стотинки. "Да, много неща бяха приватизирани, но най-големите сделки бяха подписани след тайни, задкулисни договорки и преговори с богати и потайни хора. Никой не разбра кое колко струва и кой колко е платил. Дори не разбрахме кой всъщност изкупи българските предприятия", обобщи Ът.


Ричард Ран заяви, че много би искал да дебатира с лидера на "Атака" Волен Сидеров, който е един от хората, които виждат демон във плана "Ран-Ът". Ран увери, че няма тайна част на техния план. По думите му причината толкова българи да напуснат родината си в началото на промените е, защото първите седем години от прехода са били години на пропилените възможности.


Ричард Ран заяви, че Иван Костов е бил може би най-добре подготвеният сред всички политици в ранните години на прехода. "Мисля че той искаше да направи нещата както трябва, но политическата ситуация не му позволи", казва той. 


"Живеехте в токсична политическа среда, в която хора с различни виждания не бяха в състояние да се обединят по важните въпроси и да постигнат компромиси за доброто на страната. Те мислят повече за себе си, идеологията и партията си. Те предпочитат да не правят нищо, отколкото да се съгласяват с противниците си. Това е тъжната истина за първото десетилетие на вашия преход, на вашата свобода", допълни Ът.


На въпрос дали съжаляват, че преди 25 г. са се съгласили да направят този доклад, заради който четвърт век са обвинявани, че са съсипали България, Ран и Ът отговориха с "не".


Интервю с американските икономисти Ричард Ран и Роналд Ът можете да прочетете в "Капитал".

Ключови думи към статията:

Коментари (508)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  *** токсична политическа среда***
  ****************************


 2. 2 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "...Но по-голямата част от мерките, които препоръчвахме, никога не бяха приложени, а това, което все пак беше приложено, закъсня..."
  ===============

  Това е ключът към всичко, което се случва у нас.
  Коментара е излишен.
  Къде ли щяхме да сме сега, ако се беше приложило и ако не беше закъсняло?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Интересен план, с интересни изпълняващи.
  А истината...тя винаги е някъде по средата.

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Абе аз не разбрах, тези хора наричат криминална приватизацията на Иван Костов ли? Как смеят!

 5. 5 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е, да де, ама върви го обяснявай на всички българи, че имало таен план за унищожение на БГ. Те, ако искаха да ни унищожат отдавна да са го направили.

  Апропо, я се сетете за плана "Маршал", след ВСВ и погледнете къде са сега западноевропейските страни...

 6. 6 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Весело

  Вместо "демократичен капитализъм", Лукан го преиначи на "демократичен социализъм", та още му ядем...

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кирето":

  Къде щяхме да бъдем, ами гледай естония, територия колкото половин Бг, а население колкото София, та когато станем 3 милиона ще се оправим, както и са го предвидили!

 8. 8 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#3] от "Доби Велков - без мен след 05 април":

  Такива като теб, които сядат на два стола, трябва да си зашият една възглавница, за всеки случай...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 9. 9 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#7] от "ban":

  Ти явно си привърженик на това :
  "...Според някои конспиративни теории в "Ран-Ът" е заложено стопяването чрез бедност и емиграция на населението на България до 5 млн. души..."

  Айде стига глупости и малко по-сериозно.
  Са остава и ХААРП-а да намесиш....

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 10. 10 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 535 Любопитно

  Балканския манталитет е уникален: сто жълтици, сто торби с сол, сто тояги,,,
  NO COMMENT.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Гневно

  [quote#2:"Кирето"]"...Но по-голямата част от мерките, които препоръчвахме, никога не бяха приложени, а това, което все пак беше приложено, закъсня..." [/quote]
  И всичкото това благодарение на БСП/ДПС, които в продължение на 25 години бяха почти перманентно на власт, а нищо не направиха!

  п.п. Което не им пречи постоянно да се бият като маймуни у гърдите и да се дуят, че били много компетентни и най-големи експерти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#5:"rycher"]Апропо, я се сетете за плана "Маршал", след ВСВ и погледнете къде са сега западноевропейските страни...[/quote]
  Ъ-ъ-ъ-ъ, не искам чак много да плюя срещу плана Маршал, но той се е изразявал предимно в това, докато САЩ инвестират 13 милиарда долара във възстановяването на Европа, Европа едновременно с това да изплаща към 48 милиарда долара на САЩ по договорите заем-наем. Сравнете цифрите:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/План_Маршал
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Заем-наем
  Това защо не го знаехме досега?

 13. 13 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Вупще не прочетох статията, но подозирам, че ни готвят кавър-версия на плана...дано, този път успеят...!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#8] от "Captain Shakespeare":
  Не позна. Аз ползвам диван.
  А на трикрако столче не си ли сгъваш коремчето?

 15. 15 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Мехлем за форумната къртица е тая тема.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Любопитно

  [quote#12:"Отнесен"]Това защо не го знаехме досега?[/quote]
  Ти знаеш ли как се допълва Уикипедия?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  Един дебат би бил много полезен...

  Понеже живея в Севлиево и имам възможността да работя в един от американските заводи тук,то мога да кажа,че за приватизацията са много прави....

  Договора с американците в Севлиево е подписан в края на 91-ва.В следващите години е обновен стария завод и са построени още 3 "на зелено"...

  В началото на 90-те,още един завод в Севлиево е трябвало да бъде приватизиран долу-горе на същата цена(или инвестиции) 100-тина милиона долара.В периода,когато са се водели преговори,тогавашния министър на икономиката,Пушкаров,е уволнил директора на завода...Инвеститорите,усещайки политическата намеса,се отказват...И 2-3 години по-късно,купуват завода,който вече е почти фалирал,за.....1,5 млн. марки - завода е АББ/Авангард.Производството му е в сферата на енергетиката...

  Комунистите са сган.Те са на животинското стъпало...

 20. 20 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Напротив, изпълнението на плана върви успешно, беше предвидено населението на България да бъде редуцирано до 4-5 милиона и в момента клоним точно натам.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Много точна оценка и на двамата за политическата ситуация в България.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#17:"Храбър"]Това защо не го знаехме досега?- цитат на коментар #12 от “Отнесен”
  Ти знаеш ли как се допълва Уикипедия?[/quote]
  Ам'че дай и ти някой по-достоверен източник да видим за какво става дума.

 23. 23 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#19] от "popovski31":

  Веднъж отървем ли се от комунистите ще се оправим. Те са ни най-големия проблем.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 24. 24 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  [quote#23:"Нефертити"]Веднъж отървем ли се от комунистите ще се оправим. Те са ни най-големия проблем. [/quote]


  Само трябва да се гласува масово....

 25. 25 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#10] от "Captain Shakespeare":

  Много добре казано и много актуално и за сегашния момент!Само че после накъде???

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен":

  Не си разбрал, щото имаш затруднения с четенето. Мнението им за Иван Костов е казано съвсем ясно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  По-точно от това не може да се каже "токсична политическа среда".Гледах наживо интервюто с Ран и Ъп и се наслаждавах на доброжелателността им,дори Ран предложи да седне в същото студио заедно със Сидеров и да дискутират всичко онова,в което Сидеров го обвинява.
  Толкова сме натровени,та чак ослепяваме и не виждаме простата истина,че ,ако бяхме направили този план още преди 25 год.,сега нямаше да сме на това дередже.Ама за това сме си виновни ние - когато нещо гние,то трябва да се изреже докрай.

  Tony
 28. 28 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  Най-големите простотии, бяха направени от сдс, затова никога няма да се върнат на власт. А за корупцията, и проблемите в икономиката, голяма вина има ЕС, финансирането така изкриви икономиката, и доведе до финансиране на такива безумия, че тук читава икономика няма да поникне скоро! Единственото което е успокоително, че след изграждането на пътя и жп линиите с турция и гърция парите ще намалеят, така че или ще трябва да се прави реална икономика или умираме от глад. С реклами на цифровизацията, и с даване пари на безработни да откриват плод зеленчук икономика не се прави!

 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#20] от "vinetu":
  Е на ройка не гто докарваме сега сме 6.9 милиона, далече от 5-те милиона, но пък се топим с най големи темпове в Света 8-10/1000 на година, така че целта е близко....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  А кой си ги избира - тези със солта,тоягите и всичко останало!
  Защо сме толкова наивни,а уж сме все най-големите бабаити,най-хитрите,най-умните,а за красота да не говорим !Мъчно ми е да призная,но това мога да нарека български,не балкански манталитет!И аз съм от тях Как Сийке ......

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  а, на д-р менгеле какво ли е попречило в тоя род на мисли .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Лелеее Белата Златка го загази ако иде на диспут с този дето прилича на пирата Капитан Спъроу.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 33 Профил на Milen Haralampiev
  Milen Haralampiev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ран-Ът е най-голямото престъпление спрямо Родината в новата ни история. А българите, предизвикали и допуснали тая трагедия един ден ще получат заслужената титла нацинални предатели.

 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#23] от "Нефертити":[quote#23:"Нефертити"]Веднъж отървем ли се от комунистите ще се оправим. Те са ни най-големия проблем. [/quote]
  В коя от партиите няма комунисти? Или работили за ДС?
  ДПС-пълно с доносници и ДС офицери
  ГЕРБ-и Цецка Цачева-бивша партийна секретарка, ЦЦ-работил 90-та в ДС/шофьор или резач н връвчици/ Боко-напуснал пожарната, но не и Партията БКП!
  Кой остава?


  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#34] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  РБ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#19] от "popovski31":

  Още едно потвърждение на думите ми, Пушкаров беше от СДС, та не виждам какво общо имат комунистите.

 37. 37 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#26:"Тони!"]Не си разбрал, щото имаш затруднения с четенето. Мнението им за Иван Костов е казано съвсем ясно.[/quote]
  Така ли? А следното за кого, по дяволите се отнася? Не е за Костов, така ли?

  [quote#0:"Ран-Ът"]Двамата икономисти категорично отричат да са съветвали да се продават български предприятия и заводи по 1 лев, както и да се приватизира за жълти стотинки. "Да, много неща бяха приватизирани, но най-големите сделки бяха подписани след тайни, задкулисни договорки и преговори с богати и потайни хора. Никой не разбра кое колко струва и кой колко е платил. Дори не разбрахме кой всъщност изкупи българските предприятия", обобщи Ът.[/quote]

 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#12] от "Отнесен":

  Е как стигна до тез изводи? Да нямаш проблем с очилата?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тия защо все ги наричат икономисти?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#12] от "Отнесен":

  Добре,че ми припомни точно плана Маршал!Условието е било да няма КОМУНИСТИ!Още тогава американците са знаели какво представлява ЧЕРВЕНАТА ЧУМА!Виждате какво стана с тези страни за 10 години!Не забравяйте,че през 1947 г.13 милиарда долара са горе-долу 130 милиарда днешни!а ние чакаме 1,30 лв.увеличение на пенсията по швейцарското правило!

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#37] от "Отнесен":

  Казах ти, че имаш сериозни затруднения с четенето на текст:

  "Така се родиха многото фалстарти, с които приватизацията се появяваше и изчезваше преди нещата да станат сериозни в края на 90-те."

  Нещата стават сериозни 96-97ма. Което означава, че проблемите с приватизацията, за които иде реч са преди "нещата да станат сериозни".
  За твое сведение, приватизация има много отпреди 97ма година, и ако имаше една идея акъл в наличност, щеше да се сетиш, че имаш ти, или дедо ти милиционер, скътана една бонова книжка нейде из чекмеджетата. Точно за това иде реч тук. Преди "нещата да станат сериозни в края на 90те".

  Аре бегай за нова инструкция, и гледай да е малко по-грамотна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#38:"Цецо"]Е как стигна до тез изводи? Да нямаш проблем с очилата?[/quote]
  Ти какво по-различно видя там?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Роналд Ът разказа, че през 1989 година са дали на Естония същия план, който са предложили и на България. "Но разликата е, че естонците го приложиха много бързо и сега те са сред най-богатите държави от бившия източен блок"
  ...
  Пълна пародия! Естония е почти колкото Варненска област.
  А и там трябваше да се налеят спешно пари за да се направи на витрина за пред руснаците.

  Долу евроатлантическите ценности!
 46. 46 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#42:"Тони!"]Казах ти, че имаш сериозни затруднения с четенето на текст:

  "Така се родиха многото фалстарти, с които приватизацията се появяваше и изчезваше преди нещата да станат сериозни в края на 90-те." [/quote]
  Да, това го прочетох. Но в друга част от интервюто ясно се описва как точно са протекли "сериозните" неща, които имаш предвид - [#37].

 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#37] от "Отнесен":

  Костов постави назначените капиталисти на входа и изхода на държавните гиганти. И той забави приватизацията. Лично организира и контрабандата на петрол и продукти към Сърбия. Защото лично беше назначил главатарите на организираната престъпност.
  И СДС говореше за бавния и постепен преход. За да има време Костов да сътвори горецитираното.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 48. 48 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#43] от "Отнесен":

  Дори не видях нещо да подкрепя тезата ти. Която е изначално сбъркана.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Вместо "икономисти" е по-добре да ги наричат колонизатори, робовладелци чрез "икономически" мерки, манипулатори, идеолози, пазарни фундаменталисти, неолиберали.

  Ама "икономисти" е грешното понятие за тия двамата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#46] от "Отнесен":

  Описва се кога са станали основните далавери - преди да станат сериозни нещата. Достатъчно ясно е казано дори за нискоразрядна фуражка. Ако имаш желанието да продължаваш да се излагаш - твоя воля. Аз само те побутнах надолу по течението.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#13] от "Γαλλα":

  Не вярвам някой да иска да рискува с такива като нас,които 25 г.търпят да ги управляват турски ЧЕНГЕТА и комунистически МЕКЕРЕТА - деца и внуци на "изтъкнати"членове на БКП,ДС и "Черните ангели"!Като пр4и това си ги избираме сами в "честни и демократични"избори!Не усещате ли ,че са ни превърнали на"Орел,рак и щука" от известната басня!Който не я знае може лесно да я намери!

 53. 53 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#45] от "Сова":

  С Естония видимо нещо е пообъркано. Поне с годината.
  И нищо по-различно от нас не са видели. Просто бяха по-умни. Не, че не направиха и те рой глупости.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 54. 54 Профил на tomijonson
  tomijonson
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#48] от "Цецо":

  бе тоя сами я е сбъркан ...ма поне ника му е точен

 55. 55 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#48:"Цецо"]Дори не видях нещо да подкрепя тезата ти. Която е изначално сбъркана.[/quote]
  А въобще погледна ли?

 56. 56 Профил на tomijonson
  tomijonson
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#53] от "Цецо":

  бе не знам кви глупости са правили ....ма наши варненски заварчици от КРЗ ходиха там ....някой не се върбаха парите който в България вземаха в лева там бяха в евро а ....водката по евтина

 57. 57 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#51:"Тони!"]Описва се кога са станали основните далавери - преди да станат сериозни нещата. Достатъчно ясно е казано дори за нискоразрядна фуражка. [/quote]
  Пак питам - [#37].
  Тоест, кого имат предвид, че продава предприятията за жълти стотинки на съмнителни лица по непрозрачен начин?

 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#57] от "Отнесен":

  Масовата приватизация, разбира се. Преди нещата да станат сериозни. Какво толкова неясно има, или нещо, което не се знае още от 96та насам?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#52:"doroteus"]Не усещате ли ,че са ни превърнали на"Орел,рак и щука" от известната басня![/quote]

  Мдаа...в лабораторията България, мишките ги модифицираха в орли, раци и щуки...
  Раците джиткат в страни от определения им път...Щуките се опитват да ги командват, а Орлите си мислят още, че не са изчезващ вид...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 60. 60 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#27] от "Free person":

  Браво!И аз го гледах!Като че ли бяха хора от друга планета!Искали са наистина да помогнат,но не са се съобразили с националните ни "особености" и с това,че сме били най-верния васал на СССР!Нали помните,защо не беше приложен плана веднага??Защото трябваше да се доограби всичко,което беше останало от нашите "другари"настоящи бизнесмени до един ,които на всичкото отгоре ни съветват колко е лош ЕС и колко е прекрасен др.Путин!!!!

 61. 61 Профил на Conservator
  Conservator
  Рейтинг: 528 Разстроено

  Злите гении и кукловоди на прехода - Ран и Ът!

  Trump '16
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#34] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  А Вие бивш комсомолец,член на факултетското бюро на ДКМС и да не издавам още какво!

 64. 64 Профил на tomijonson
  tomijonson
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#58] от "Тони!":

  как е днеска сваляхте ли .....батков

 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#62] от "tomijonson":

  За съжаление, не продаде всичко, а трябваше. Трябваше да засили и кочината БДЖ, докато още беше обща с НКЖИ. И в момента щяхме да имаме релсов транспорт. Ей това е чудесен пример за ползата от приватизацията. Ама с Отнесения такъв спор не трябва, той си е закърмен комунист-фуражка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#56] от "tomijonson":

  Просто по-малко от нас.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 67 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1127 Весело

  Вместо Ран-Ът "Операция Шменти Капели"

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 68. 68 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Весело

  Глупости - я питайте Иванов да ви разясни как тия са еврейски фашисти решили да затрият България!

  А всъщност хората дойдоха да кажат как трябва да се мине към приватизация - бързо , прозрачно , шокова терапия и после възстановяване. Вместо това предприятия умишлено се съсипваха за да се продадат после за 1 лев. Естествено и за това са виновни еврейските хомосексуални фашисти!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 69. 69 Профил на tomijonson
  tomijonson
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#66] от "Цецо":

  явно бая по малко са ги правили .....ма то нас в тва отношение трудно мое някои ни бие де ....даже мисля невъзможно

 70. 70 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 415 Неутрално

  да =най голяма глупост приложиха тези у нас .

  pacta sunt servanda
 71. 71 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#53] от "Цецо":

  И доста по почтени!Не се отнася до Вашия коментар,но просто ми се ще да попитам тези "интелектуалци",които все още вярват на Костов,с какво ги печели все още?Освен егоизъм,който знаете какво включва,друго у него няма !Моля отговорете ми,защото и аз бях един от заблудените,но успях да се опомня навреме!

 72. 72 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#62:"tomijonson"]добре ве кажи едно предприятие дет е било с нулев баланс не на печалба такова няма едно бе едно[/quote]
  Да ве, ама тези горе в статията казват друго. Схващаш ли? Казват, че много предприятия са се продали криминално за жълти стотинки. Да ти показвам ли точно къде го казват или сам ще си го намериш?

 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Весело

  До коментар [#72] от "Отнесен":

  Да, и посочват периода, в който това е станало ясно. Нещо бегаш от темата, фуражке

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#33] от "moskvicho":

  Ами те се знаят,но много от тях избягаха с парите,а други,по-лакоми като Луканов/лека му пръст/ ги убиха
  И ако го няма в ОПОРНИТЕ ТОЧКИ мога да ви кажа с голяма доза сигурност,че той се надцени и се опита да лъже и българската и руската МАФИЯ,забърка се в газови и други съмнителни проекти,но нямаше спиране и насита!Затова си го убиха!

 75. 75 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това комуноидите имат егати и логиката. Това че Луканов фалира държавата с заеми раздадени на свои хора -- няма значение. Това че червената номенклатура изкупи и разпродаде заводите за скрап -- няма значение. Изкуствената хиперинфлация, след която хиляди червени кредитни милионери излязаха чисти като сълза -- пак никакво значение. Но, виж, това че двама американци написали някакъв план -- ей тука е заровено кучето. Американците съсипаха България, чакаме руснаците да я "оправят".

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 76. 76 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пазарната икономика в България се принизи преди всичко до приватизацията на съграденото от плановата икономика през Социализма.

  От 25 години никой не успя да направи нищо ново значимо с частен капитал. Нито в енергетиката, нито в машиностроенето, нито в металургията, нито във фармацията, нито където и да било.

  Оказа се, че някои са си мислили, че гръбнакът на пазарната икономика ще бъдат социалистическите предприятия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#76] от "socialen":

  И що тогава страната е напред във всяко едно отношение в сравнение с кочината от 89та, след като никой нищо не е направил?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#40] от "socialen":

  Ами защото не са тролове!

 79. 79 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#62:"tomijonson"]...продаде пърдящите ,димящи соц кочини дет вие така високопарнонаричате предприятия гъза трябва да му целувате че отърва държавата не да плюете олигофрени прости[/quote]
  Някои от тези соц-кочини работеха до 201- година добре (корабните заводи във Варна и Бургас), други работят и до днес - Нефтохим. Проблема не е в заводите, а в това кой ги стопанисва. Ако са дадени на батко и братко, ще фалират много бързо, ако са дадени на кадърни хора - ще прокопсат. В случая, Костов продаде повечето от предприятията за скрап.

 80. 80 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#78] от "doroteus":

  Със сигурност не са икономисти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 81. 81 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#39] от "Делян":

  България беше окупирана от "братски войски на Съветската армия - освободителка на народите/добре ,че не освободи всички,че кой щеше да е виновен сега/" и се проведоха едни честни,ама ЧЕСТНИ ви казвам избори и си ги избрахме с 99,99 % та до сега!

 82. 82 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#73:"Тони!"]Да, и посочват периода, в който това е станало ясно.[/quote]
  Да, точно така, съвсем ясно го посочват:

  [quote#0:"Ран-ът"]
  Двамата икономисти категорично отричат да са съветвали да се продават български предприятия и заводи по 1 лев, както и да се приватизира за жълти стотинки.
  [/quote]
  Има само един единствен, подчертавам, един единствен период, в който са продавани предприятия за 1 лев и за жълти стотинки. И този период е по времето на управлението на Иван Костов.

 83. 83 Профил на tomijonson
  tomijonson
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#65:"Тони!"]Трябваше да засили и кочината БДЖ, докато още беше обща с НКЖИ.[/quote]
  абе нямаше да е лошо и за 51% от БТК без гсм лиценз да вземе 520 милиона долара май бяха ...при долар по скъп от евро да подчертая

 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#77] от "Тони!":

  Конкретно в кое отношение страната е "напред"?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#50] от "socialen":

  Добре си с терминологията,но знаеш ли значението и или просто пишеш ОПОРНИ ТОЧКИ,макар,че тук виждам и ДЪЛГАТА РЪКА на наш Воленчо!!!

 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Неутрално  Така пишеше във вестник Дума по онова време.
  Резултата - виждаме го днес.
  До коментар [#50] от "socialen":

  klimentm
 87. 87 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#85] от "doroteus":

  Терминологията я знам.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 88. 88 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Сидеров търси причините в Ран-Ът, Ако не беше Пут*инизацията на България такива предатели като Сидеров, Сокола и Станишев (ССС) щяха отдавна да бъдат изритани от политиката. Не западният империализъм доведе страната до разруха а шуробаджанашкия комунизъм и не Костов продаде станата на червените олигарси.

 89. 89 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#71] от "doroteus":

  Както са отбелязали гостите той беше най-доброто. Или по-добре казано най-малко лошото. Което е истинската диагноза за страната и обяснение на жалкото и съществуване.
  Личните му качества са добре известни. И са причина за мизерното състояние на партията му сега. А ако някога научим и защо беше издигнат онзи главен прокурор, а и не само той...

  Covid live matter. Stop the genocide.
 90. 90 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#86] от "klimentm":

  Какво пишеше тогава във вестник "Демокрация"?

  Апропо, съществува ли още?

  Имам предвид вестника.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 91. 91 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#80] от "socialen":

  "едно си баба знае - едно си бае!"

 92. 92 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#76] от "socialen":

  Бе ти на Луната ли живееш?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#82] от "Отнесен":

  В периода на Костов няма такива случаи. Кратко доказателство за това е, че в хазната влязоха почти 3млрд долара.
  За сметка на това, преди това имаше масова приватизация, с която много предприятия отидоха в частни ръце, а срещу това хората получиха едни бонови книжки, които и за тоалетна хартия не стават. Това разбира се, не е никакъв проблем за форумната фуражка. На него услужливо са му изтрили от мозъка частта с боновата книжка и тогава всичко е било наред.

  А двамата икономисти са пределно прави - преди нещата да станат сериозни. Толкова. От тук нататък е въпрос на наличие на поне една брънка под фуружката. Което автоматично означава, че ти не си таргет на поста ми всъщност...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#34] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  [quote#34:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Боко-напуснал пожарната, но не и Партията БКП! [/quote]
  Понякога ме напушва смях като чета подобни...НЕумнотии, понякога ми иде да пЦУЕм как разни...%€§*(*§€%€§* манипулират късата памет на мат'ряла Ама винаги се свършва с лека усмивка, щото това не ме засяга

  Ама 'зе да ми писва, та да почна да опреснявам паметта на четящите. Относно ВСИЧКИ бивши служители на МВР, в това число и Боко:

  По тогавашните правила системата на МВР не можеше да се напуска. Деполитизацията,за която настояваше тогавашната опозиция,помогна на кандидат-бизнесмените с пагони да напуснат безпроблемно,като откажат да напуснат бкп.

  Що се отнася до партийното членство на Борисов - тогава е имало възможност да напуснеш МВР със съответните бонуси, ако откажеш да се деполитизираш. Мнозина са го направили. Прави го и Борисов, за да почне охранителен бизнес.

  Ако Боко беше останал член на БКП, ВЯРВАТЕ ЛИ че досега да не са вадили през ден ПИСМЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за това>!?

  П.С. Да уточня две неща:
  1. Първите два абзаца са копи'пейст от коментар във форума, съжалявам че не копирах и името на автора.
  2. Тази информация я имах и преди този коментар, почти "едно към едно" И от лични познати, служили в МВР и "службите" преди прехода.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 95. 95 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#84] от "socialen":

  Във всички. За да е по-лесно изброяването, единствено в безработицата страната ни е по-зле. Все пак, липсата на безработица в развития социализъм няма как да бъде достигната

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#92] от "Цецо":

  Не.

  Що? Какво искаш да ми кажеш?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 98. 98 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#93:"Тони!"]В периода на Костов няма такива случаи. Кратко доказателство за това е, че в хазната влязоха почти 3млрд долара.[/quote]
  3 милиарда? Да си беше замълчал срамежливо поне, вместо да изтъкваш тая смешна сумичка.

 99. 99 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#95] от "Тони!":

  За безработицата си прав.

  За останалото, не си.

  Гола вода сме. И то пълна!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK