НЕК e представила нови доказателства по неплатените суми от ЕРП-тата (допълнена, видео)

НЕК e представила нови доказателства по неплатените суми от ЕРП-тата (допълнена, видео)

© Анелия НиколоваВ петък Националната електрическа компания (НЕК) е представила нови доказателства и обстоятелства за изясняване на ситуацията с неплатените суми от страна на трите електроразпределителни дружества и това налага свикване на още едно открито заседание на ДКЕВР. Това обяви след днешното заседание  председателят му Боян Боев, цитиран от БТА.


То беше насрочено, за да се разгледат започналите вече процедури за отнемане на лицензите на трите ЕРП - "ЧЕЗ Електро България", "ЕВН България Електроснабдяване" и "Енерго-про Продажби".


Считаме, че е нужно още време на дружествата да се запознаят с новите доказателства и ако трябва да предоставят насрещни доказателства, обясни Боев. Той поиска да бъде раздаден диск с информацията от НЕК на представителите на трите електроразпределителни дружества.
Предвид новите факти ще проведем още едно открито заседание на 28 април 2014 г., за да обсъдим допълнителните обстоятелства, каза Боев.


Според експерти, цитирани от БНР, новите факти са свързани с допълнително натрупани средства към НЕК от енергоснабдителните дружества.


По време на заседанието и от трите ЕРП-та още веднъж потвърдиха позицията си, че енергийният регулатор няма законово основание за процедурата по отнемане на лиценза, тъй като става дума за чисто търговска практика на уреждане на разплащания.  Държавният енергиен регулатор има право да взема становища само при административни нарушения, според експертите от трите дружества.


На откритото заседание в ДКЕВР присъстваха посланиците на Австрия, Чехия и Испания, както и търговски аташета от различни посолства.


Представителите на трите дружества заявиха, че няма законово основание за отнемане на лицензите им и поискаха от ДКЕВР процедурите да бъдат прекратени. От ЧЕЗ, Енерго-про и ЕВН заявиха, че ще се запознаят с допълнителни обстоятелства, дадени от НЕК, и ще внесат допълнително свои становища.


Представители на Българската фотоволтаична асоциация не са допуснати  до заседанието на енергийния регулатор. От асоциацията виждат "лош прецедент за непрозрачност на регулатора" и изтъкват, че над 90% от производителите на електрическа енергия от соларни централи имат сключени договори с трите дружества. Така производителите на зелена енергия са пряко засегнати от процедурата по отнемането на лицензиите на енергодружествата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK