Председателят на съюза на хлебарите смята, че хипермаркетите увеличават безработицата

Председателят на съюза на хлебарите смята, че хипермаркетите увеличават безработицата

© Надежда Чипева, КапиталСивата икономика у нас расте с огромни темпове. Би трябвало държавата да реагира, но тя не го прави и затова бизнесът се изправя срещу партньорите си", каза по "Нова телевизия" днес председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея заради липсващи нормативни рамки доставната цена не само на хляба, а на всеки продукт в търговските вериги, не е защитена.


"Доставчикът не получава парите, които очаква за доставката на своята стока. От една страна, потребителят печели. Но доставчикът минава в несъстоятелност, закрива работни места и пак потребителят плаща за това – неговите доходи не се увеличават", каза Кукушева.


Според нея политиката на веригите изкривява пазара и от 2300 фирми в сектора преди три години сега са останали 683, а безработицата се увеличава. В последните две години няма отворено ново предприятия за производство на хляб и сладкарски изделия, допълни Кукушева.
"Този процес в икономиката е известен като съзидателно рушене, което означава, че неконкурентноспособните бизнеси и производители биват изхвърлени от пазара", коментира от своя страна изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. В отговор на въпрос той отрече търговските вериги да правят дъмпинг и допълни, че той е забранен.


Според Матеев е възможно даден продукт да бъде пуснат на ниска цена, ако срокът му на годност изтича, отговори той. "На пазара оцеляват тези, които предлагат високо качество на добри цени", категоричен беше Матеев. По повод намерението на доставчици да бойкотират доставките на козунаци за големите търговски вериги по Великден той каза, че всеки има право да реши дали да работи с тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK