"Телеком Аустрия" плати 60 млн. лв. за удължаване лиценза на "Мобилтел"

През септември миналата година Танасис Кацирубас пое директорския пост в "Моблител" след като преди време оглавяваше "Глобул".<br />

© Надежда Чипева, Капитал

През септември миналата година Танасис Кацирубас пое директорския пост в "Моблител" след като преди време оглавяваше "Глобул".Австрийската компания "Телеком Аустрия" е платила 30.6 млн. евро такса за удължаване на изтичащия лиценз на "Мобилтел", чиито собственик е, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на компанията.


В допълнение компанията ще плати годишна такса от 2.2 млн. евро за ползване на съответните радиочестоти.


В съобщението не се посочва с колко години се удължава лицензът, но по неофициална информация става дума за 10 години.
Още през март стана известно, че "Мобилтел" ще трябва да поднови лиценза си срещу около 60 млн. лв.


Това се налага, след като в края на януари бяха приети изменения в Закона за електронните съобщения, с които се налага практиката мобилните оператори да плащат определена тарифа за честотния спектър, който им е отпуснат. Преди законодателната промяна това ставаше само с плащането на административна такса, която е от порядъка на 300 лв., припомни "Капитал".


Поправката беше предложена от Камен Костадинов (ДПС) и Мартин Захариев (БСП). Мотивът им е, че радиоспектърът е с много ограничен ресурс и е европейска практика след изтичане на първоначалния лиценз държавата да получава "адекватно заплащане" за него. С поправката в закона при изтичане на лицензите им компаниите ще трябва да плащат за всяка честотна лента, която притежават наново.


Вестникът посочва, че Захариев е в конфликт на интереси, тъй като е законен съпруг на Жанет Захариева - директор на дирекция "Правни въпроси, регулация и конкуренция" в конкурентната компания БТК. А Костадинов, в близкото минало заместник-председател на КРС, е човекът, с чиито глас за известно време беше блокирано издаването на трети мобилен лиценз в България.


Разрешителните на "Глобул" и БТК изтичат съответно през 2021 и 2024 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK