До 3 г. се очаква аутсорсинг индустрията да прави оборот колкото 3% от БВП

До 3 г. се очаква аутсорсинг индустрията да прави оборот колкото 3% от БВП

© Юлия ЛазароваДо три години оборотът в аутсорсинг индустрията ще дава 3% от БВП на България или около 2 млрд. лв., прогнозираха участници в кръгла маса, организирана от Българската аутсорсинг асоциация и Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители.


Към края на миналата година оборота в тази индустрия е бил около 1 млрд. лв., показват данни, цитирани от вицепремиера Даниела Бобева, която също участва в дискусията.


"Оценявам високо значението на аутсорсинга като сектор с разширяващо се значение за българската икономика през последните години. Въпреки че правителството залага на износа на продукция с висока добавена стойност и развитието на високотехнологични производства като фактори за икономически растеж, разкриването на работни места в сектора  на услугите е от сериозно значение, особено в период на стагнация в икономиката", коментира Бобева при откриването на кръглата маса.
По данни, цитирани от вицепремиера, през последните 4 години приходите в аутсорсинг индустрията са нараснали с 60 на сто и годишно секторът генерира приходи за около 500 млн. евро.


този сектор е един от най-бързо развиващите се в България като заетите в него надхвърлят 20 хил. души, а до няколко години броят им може да нарасне четири пъти при подходяща бизнес среда и насърчаване на инвеститорите в сектора. Това пък прогнозира Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK