Дълговете на НЕК са се увеличили с 24% през 2013 г.

Дълговете на НЕК са се увеличили с 24% през 2013 г.

© Юлия ЛазароваКъм края на 2013 г. общите задължения на НЕК нарастват с 24% на годишна база и достигат 3.2 млрд. лв., показват данните от отчета на държавната компания, цитирани от "Капитал Daily".


Само през второто тримесечие на изтеклата година търговските задължения се увеличават с около 200 млн. лв. до 817.5 млн. лв. Загубата за цялата година пък е 3.5 пъти по-голяма, отколкото за 2012 г. - общо 334.2 млн. лв.


Преди няколко седмици икономическата комисия в парламента изиска от ръководството на НЕК да представи данни за състоянието на дружеството към края на 2013 г., но от компанията продължават да крият колко са задълженията и дали се увеличава загубата, припомня изданието.
В четвъртък, когато беше последният работен ден преди Великден, министърът на икономиката свика пресконференция, на която настоящият директор на компанията Екатерина Истаткова обясни, че ако електроразпределителните предприятия не си били задържали 347 млн. лв., задълженията на НЕК към март тази година щели да бъдат 624 млн. лв.


Пресконференцията беше провокирана от опита на депутати от ГЕРБ в началото на миналата седмица да получат справка за състоянието на НЕК.


Министърът на икономиката Драгомир Стойнев пък представи резултати от проверка, която обхваща и периода, в който ГЕРБ беше на власт. Тя показва, че от 1 януари 2011 г. до 30 юни 2013 г. има тенденция за увеличаване задълженията на НЕК. Цитираните числа показват, че дълговете нарастват от 2.237 млрд. лв. към 31 декември 2011 г. до 2.551 млрд. лв. в края на 2012 г. (с 12.3%). В средата на миналата година размерът им е бил около 2.7 млрд. лв., уточни министърът, но не представи по-актуални данни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK