Тихомир Тошев: Промените за кредитите ще пречат на банките да са гъвкави с лихвите

Тихомир Тошев: Промените за кредитите ще пречат на банките да са гъвкави с лихвите

© Красимир ЮскеселиевС променения начин за формиране на лихвите по кредитите банките ще станат по-малко гъвкави в договорите с клиентите си. Това коментира пред "Дневник" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на кредитния консултант "КредитЦентър", по повод обнародваните във вторник промени в Закона за потребителския кредит.


Той мотивира твърдението си с факта, че оттук нататък лихвата ще се формира от пазарен показател като EURIBOR/LIBOR, чието равнище зависи от пазара, плюс надбавка. Тази надбавка пък става непроменлив елемент освен ако не се подпише двустранно анекс към вече сключен договор за заем.


Това ще кара хората, които имат кредит, през следващите 4-5 години, когато икономиката в Европа се стабилизира все повече и този индекс (EURIBOR/LIBOR) нарасне, да го предоговорят или да го рефинансират, защото тяхната лихва ще се увеличава и ще стане по-висока от пазарните лихви в момента, обяснява експертът. Причина за това очакване е, че в момента тези показатели са на исторически най-ниските си нива и занапред се очаква да растат.
Така че съществуващата преди промените в закона гъвкавост в определяне и следене на лихвата през целия период на кредита изчезва.


"Докато в момента управителният съвет на дадена банка може да вземе решение да промени базовия лихвен процент, който използва, и така да промени всички лихви на ползватели на текущи кредити, с новите правила, ако EURIBOR се качи в рамките на 1 г. с 1 процентен пункт, за да слезе лихвата надолу - каквато е била преди повишението на този показател, потребителят трябва да поиска предоговаряне", обяснява Тошев.


В момента банките у нас формират лихвите по кредитите, като използват пазарен индекс – обикновено EURIBOR, ако заемът е в евро, и SOFIBOR, ако е в левове, плюс фиксирана надбавка. Вторият метод е използването на базов лихвен процент плюс фиксирана надбавка. Базовият лихвен процент може да се променя с решение на банката според конкретните условия в икономиката.


Цялото интервю с Тихомир Тошев четете утре.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK