Тихомир Тошев: Промените за кредитите ще пречат на банките да са гъвкави с лихвите

Тихомир Тошев: Промените за кредитите ще пречат на банките да са гъвкави с лихвите

© Красимир ЮскеселиевС променения начин за формиране на лихвите по кредитите банките ще станат по-малко гъвкави в договорите с клиентите си. Това коментира пред "Дневник" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на кредитния консултант "КредитЦентър", по повод обнародваните във вторник промени в Закона за потребителския кредит.


Той мотивира твърдението си с факта, че оттук нататък лихвата ще се формира от пазарен показател като EURIBOR/LIBOR, чието равнище зависи от пазара, плюс надбавка. Тази надбавка пък става непроменлив елемент освен ако не се подпише двустранно анекс към вече сключен договор за заем.


Това ще кара хората, които имат кредит, през следващите 4-5 години, когато икономиката в Европа се стабилизира все повече и този индекс (EURIBOR/LIBOR) нарасне, да го предоговорят или да го рефинансират, защото тяхната лихва ще се увеличава и ще стане по-висока от пазарните лихви в момента, обяснява експертът. Причина за това очакване е, че в момента тези показатели са на исторически най-ниските си нива и занапред се очаква да растат.
Така че съществуващата преди промените в закона гъвкавост в определяне и следене на лихвата през целия период на кредита изчезва.


"Докато в момента управителният съвет на дадена банка може да вземе решение да промени базовия лихвен процент, който използва, и така да промени всички лихви на ползватели на текущи кредити, с новите правила, ако EURIBOR се качи в рамките на 1 г. с 1 процентен пункт, за да слезе лихвата надолу - каквато е била преди повишението на този показател, потребителят трябва да поиска предоговаряне", обяснява Тошев.


В момента банките у нас формират лихвите по кредитите, като използват пазарен индекс – обикновено EURIBOR, ако заемът е в евро, и SOFIBOR, ако е в левове, плюс фиксирана надбавка. Вторият метод е използването на базов лихвен процент плюс фиксирана надбавка. Базовият лихвен процент може да се променя с решение на банката според конкретните условия в икономиката.


Цялото интервю с Тихомир Тошев четете утре.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  Това са едни доста непрофесионални твърдения. А банкстерите сами си изпросиха тези регулации с безмерната си алчност и с нелоялните практики към клиентите си !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 407 Неутрално

  "тяхната лихва ще се увеличава и ще стане по-висока от пазарните лихви в момента, обяснява експертът. Причина за това очакване е, че в момента тези показатели са на исторически най-ниските си нива и занапред се очаква да растат."

  От 5-6 години нищо такова не се случва, въпреки че мине не мине месец и някой "експерт" почне да ни обяснява какво щяло да стане.

  simple mind
 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Банките са "гъвкави" в прехвърляне на стойността на риска на клиентите си. По робско отношение към клиенти няма в никой друг сектор от икономиката. Затова и икономиката е в това състояние... разбира се с помоща на кадровата политика на сергеевич станишевич който и майка си ще продаде само за да е на власт.

 4. 4 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 523 Любопитно

  Аааааа за лихварите ли става на въпрос ?

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3564 Весело

  Ха-хаааааа
  ПЛЕДОАРИИТЕ НА ЛИХВАРИТЕ вече са на страниците на Дневник.
  НАПЪЛНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО
  ха-хааааа...
  Четете им целите интервюта.
  Публикувани НАПЪЛНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Дневник
  ха-хааааа....

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Този ми е много неприятен, сигурно добре си плаща за да го показват от време на време.

 7. 7 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]Това са едни доста непрофесионални твърдения. А банкстерите сами си изпросиха тези регулации с безмерната си алчност и с нелоялните практики към клиентите си ![/quote]

  не вервай на всичко което се пише...

  банките Сами поръчаха тези изменения-
  за да успокоят кредитополучателите

  чака ни още едно поскъпване на Еврото
  докъм 1.45 след което идват

  хубави Десетилетия за кредитополучателите

  няма мегдан за повече бъзикане с лихвите - нагоре е трудно, ще пързалката е много бърза..
  и много банки могат да отпътуват

 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Поредното мъркане на лихварите на тема лихва..... Прави са, този път ги порязаха даже законодателите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  "Това ще кара хората, които имат кредит, през следващите 4-5 години, когато икономиката в Европа се стабилизира все повече и този индекс (EURIBOR/LIBOR) нарасне"- чул те Господ,тя икономиката като се стабилизира,и баба знае какво да прави.Но нека първо да се стабилизира.Но реално,а не чрез внушения на пишман консултанти.

 10. 10 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Врели-некипели! Понастоящем имаше кредити обвързани с Юрибор, но тъй като индексът имаше рекордно ниски нива през последните години, банките решиха, че не им е изгоден и могат едностранно да въведат някакъв техен банков индекс, който да държи лихвите по кредитите на по-високи нива. Това им е гъвкавостта!

 11. 11 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Проблемите на кредитопулзвателите е голямото ГПР. В превод, оскъпяваане на кредита. Лихвите са част от него и не основна. Освен това, гъвкавостта не засяга само лихви, а и срокове, бъзможност да групираш наколко кредита в един, прехвърляне на един кредит от една банка в друга, по-изгодна - има начини, но банките почти не ги ползват...

  goblenka
 12. 12 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Зад повечето фирми за бързи кредити стоят банки. Господинът да не рони крокодилски сълзи. Хората са достатъчно умни за да решат какво да правят с парите си. Поздрави.

 13. 13 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Помня Тошев още като директор на нещо си в Стемо. Колкото разбираше от IT бизнес, толкова и от имоти и банки разбира май като му четеш "прогнозите".

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 14. 14 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Този човек е невероятно некомпетентен.

 15. 15 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ами то това е идеята да не може банката по нейно усмотрение и когато си поиска да ти променя лихвата,както правеха досега.И няма наивници които да вярват,че след Libor и Euribor тръгнат нагоре и банките ще се избият да си намалят лихвите.

 16. 16 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Докога човек,който никога не е работил в банка, никога не е учил финанси и няма и грам понятие от тази материя ще бъде търсен от пишман журналистите, за да ''разсъждава'' по темата )

 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  глупости на търкалета.

  сектори финанси и имоти са площадка за словесна еквилибристика, по време на която банкстерите задушават всеки, който се е подлъгал да вземе кредит.

  проста математика - взимаш 1г кредит с 2-3 % лихва от банката майка и отпускаш 20г кредит с 8-9% лихва, като няма проблем когато пожелаеш да придобиеш имота на длъжника чрез свързана компания.

  приказките за регулации и безпроблемно рефинансиране ги разправяйте на простия соц електорат - там всичко е вървежно.

  човекът, взел кредит от 100к евра, можел да си рефинансира заема. ми то и преди можеше, ама като е взел кредит и е стегнал финансовата пробка, отде пара?

 18. 18 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 2091 Любопитно

  На това "консултант" ако му пусна да прочете последните договори които ми предоставиха от банка с български собственици и меринджей, ще се гръмне в междувеждието. Чети какво се казва гъвкавост:
  Дължимата от КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ лихва може да бъде променяна едностранно по преценка на БАНКАТА, след изпращане на уведомление до КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ, включително в случай на:
  а. промяна на лихвените условия по сключения между БАНКАТА и Европейския Инвестиционен Фонд Договор по инициативата „Съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия”, инициатива JEREMIE....................
  б.предсрочно прекратяване на сключения между БАНКАТА и Европейския Инвестиционен Фонд Договор по инициативата „Съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия”, инициатива JEREMIE.......
  в.неизпълнение от страна на КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ, на критериите за допустимост по инициативата JEREMIE през целият период на действието на настоящия договор
  А ето една клауза която разцепва мрака:
  При съществени промени в закони или подзаконови нормативни актове, регулиращи дейността на банките в страната, или в административни актове на органи, упражняващи надзор върху дейността на БАНКАТА, при съществена промяна в паричната политика на Българската народна банка, като: промяна в официалния валутен курс на българския лев към еврото, обезценка на лева, деноминация на лева, и/или други промени в пазарните условия, в зависимост от размера на инфлацията в страната, размера на Основния лихвен процент, определен от Българската народна банка, както и ако КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯТ наруши което и да е друго условие по този договор или по предоставените обезпечения, БАНКАТА има право едностранно да променя размера на лихвата по т. 11 от настоящия договор. Промененият размер на лихвата се прилага автоматично към настоящия договор от датата на промяната, без да е необходимо сключването на допълнително споразумение с КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ. БАНКАТА уведомява КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ своевременно за променения размер на лихвата.
  Да уточня че става дума за кредит в ЕВРО!!!
  А ето и едно брилянтно определение за Базов лихвен процент-
  “Базов лихвен процент (БЛП)”е променлив лихвен индекс, утвърждаван от Управителния съвет на Банката и изчисляван за всеки отделен вид валута на база съотношението между планираните разходи по пасива на Банката и пазарните лихви за същата валута, приложим към кредити в национална и чуждестранна валута. Вариант - БЛПкс е Базовият лихвен процент, коригиран с коефициент за пазарна среда.

  кратко, точно и цинично

  ум море, глава шамандура
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Досегашната практика показа, че банките са невероятно гъвкави, когато искат да вдигат лихвите по кредити или да запазят някакво статукво, което е в техен интерес! Предполагам, че в скоро време ще са необходими следващи законови промени, именно поради гъвкавостта на банките!
  За голям срам на ГЕРБ, които се афишират като дясна партия, доживяхме БСП, да промени законово правилата за кредитиране, че да се усети конкуренция в този сектор!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Действително банките са основен стълб на икономиката и фалита им би повлякъл цялата икономика, но у нас банкерите прекалено много злоупотребяват и след кризата през 1996 г. си издействаха много изгодни условия за себе си за сметка на клиентите си. Ето защо банките трябва разумно да бъдат рестриктирани.

 21. 21 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе тия ни взеха тотално за мезе!!!! Може ли да плещиш такива глупости и да се наричаш Финансов Експерт. Кой кредитополучател, няма да запали подметките ако му звънната от банката да си преподпише договора с по-ниска лихва.

 22. 22 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кога ще видя добронамерена банка, намаляваща лихвите по кредитите и увеличаваща тия по депозитите?! Тоя май вижда розови слонове.

  chavo64
 23. 23 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Всъщност възможност за гъвкавост пак има - ако една част от кредита е по описания механизъм с лихва в зависимост от EURIBOR/LIBOR плюс надбавка, а друга част от кредита е с предварително фиксирана лихва.

  Този начин на договаряне на кредитите съществува в международната практика.

 24. 24 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Чакай малко..Тоя е луд. Банките си имат фиксирана част, която те си определят. Другото го определя пазара. И така трябва да бъде. Това, че в момента лихвите са на ниски нива е факт. Това значи ли, че ако се определят лихвените проценти с базов процент, а не пазарен индекс, лихвите ще останат на тези нива в следващите 5 години? Да не иска да каже, че докато СОФИБОР/ЕУРОБОР расте, банките ще държат лихвите ниски? Абе откъде ги намирате такива идиоти.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Досега съм взимал кредит само веднъж. Банката беше изключително гъвкава с лихвите. Те гъвкаво се движеха в една посока - нагоре. За което бях уведомяван по надлежния гъвкав начин. Нито веднъж не получих някое тромаво уведомление за намаляване на вноската.

  Може би не е чак толкова зле, че банките няма да са много гъвкави с лихвите...

 27. 27 Профил на alternative_d
  alternative_d
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната статия написана от журналист, който очевидно няма понятие от това, което пише, а сляпо преписва глупостите на някой си... Доста слабо

 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Ако се съди само по фотото човека бие малко на юдей.

 29. 29 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Аз не се сещам за случай, при който УС на банката се е събрал и решил да понижи лихвите по стари кредити. Това става само и единствено, ако лихвата е вързана към някакъв индекс. Досега банките се конкурираха изключително и само за нови клиенти. Старите кредитополучатели бяха закрепостени с такси за предстросчно погасяване и т.н. Съответно лихвите по нови кредити намаляваха, лихвите по старите си седяха същите. Е, не е ли гъвкаво, а? До миналата година ипотечният ни кредит беше с лихва с около 3 % по-висока от тази, която същата банка искаше за нови кредити. Е, поради изключителната гъвкавост на банката кредитът беше рефинансиран

 30. Поредния лешояд хранещ се от ръката на лихварите...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 31. 31 Профил на kuncheff78
  kuncheff78
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#22] от "chavo64":
  Това не е добронамерена банка, това е банка която се обрича на фалит!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK