Брюксел за пореден път предупреди България за "Южен поток"

Брюксел за пореден път предупреди България за "Южен поток"

© Sergei Karpukhin, Reuters"Южен поток" никога не е бил приоритетен за ЕС.
Еврокомисията е обезпокоена, че промените в българския закон за енергетиката не съответстват на правилата на европейския вътрешен енергиен пазар, най-вече заради изключването на т.нар. морски газопроводи от ключови европейски разпоредби. Този въпрос ще се обсъжда на техническо ниво между експерти на комисията и български представители.
Преди промените в закона да минат на второ четене еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер ще се срещне отново с българския енергиен министър Драгомир Стойнев.
Комисията очаква България да не приема закони, които не съответстват на евронормите.
Ако "Южен поток" бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, ще има санкции.


Това казва говорителят на Йотенгер Сабине Бергер в коментар пред БНР на вчерашната среща между него и Стойнев. След нея българският енергиен министър заяви, че "Южен поток" е важен за цяла Европа" и че няма да бъде прекратен. Той обяви още, че България се движи в правилна посока с изпълнението на европейското законодателство и че проектът няма да спира и няма причини строителството на газопровода да не започне по план през май или юни. Това са и заглавията в масовата българска преса днес. Още в четвъртък привечер обаче след като изявленията на Стойнев бяха разпространени от екипа на Йотингер заявиха обратното и напомниха, че правото на ЕС се отнася и за българските териториални води.


Днес базираната в Брюксел медиа EurActiv коментира срещата и изявленията след нея като "изгубени в превода" и че двете страни са имали различни интерпретации на разговора.

Драгомир Стойнев

© Правителствена информационна служба

Драгомир Стойнев


Очевидно за да изчисти противоречията, говорителят на Йотингер днес за пореден път ясно припомня позицията на комисията по всички ключови за проекта въпроси. И заявява, че "очаква България да обезпечи развитието и функционирането на "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство. Преди да започне строителството, трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания. А преди газопроводът да заработи, трябва да се спазят нормите, свързани с вътрешния енергиен пазар." 
По думите й България, както и другите засегнати страни, са съгласни еврокомисията да обсъжда с Русия техническите и правни въпроси около "Южен поток", а това означава и да се въздържа от приемането на законодателство, което не съответства на европейските норми.


Срещата между Йотингер и Стойнев беше ден след като в България беше организирано представяне на проекта, а изпълнителният директор на "Южен поток България" Игор Елкин заяви, че има график и строителството започва през юни.


Цялото интервю с говорителят на Гюнтер Йотингер Сабине Бергер можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK