Спадът на производствените цени се успокоява

Спадът на производствените цени се успокоява

© Юлия ЛазароваПроизводствените цени в България продължават да спадат, но по-умерено, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за март.


През март цените на производител са спаднали с 1.6 на сто спрямо същия месец на предходната годината. През февруари поевтиняването беше с 2.5 на сто на годишна база. Само за месец отчетният спад е с 0.2 на сто.


Спрямо година по-рано цените намаляват в добивната промишленост - с 10.8%, в преработващата промишленост - с 1.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%.
Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо март 2013 г. е отчетено при производството на основни метали - с 9.3%, на хранителни продукти - с 5.1%, и при производството на химични продукти - с 4.7%.


В същото време поскъпнали са цените при производството на тютюневи изделия - със 7.5%, при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.4%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5.3%.


За спада на цените на месечна база принос имат тези при производството на основни метали - с 4.3%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.5%. При производството на химични продукти и на превозни средства без автомобили има ръст от съответно 1.9% и 1 на сто.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK