Кабинетът прие пътна карта за електронно управление (обновена)

Кабинетът прие пътна карта за електронно управление (обновена)

© Юлия ЛазароваСлед като в края на март правителството прие поредната стратегия за въвеждане на електронно управление в страната, на днешното си заседание одобри така наречената пътна карта за прилагането й.


В нея се посочват конкретни мерки, дейности, проекти, срокове и финансови ресурси, необходими за постигане на записаното в стратегията, съобщиха от пресслужбата на кабинета.


В Бургас, където се състоя изнесеното заседание на правителството, вицепремиерът Даниела Бобева представи пътната карта, а в презентацията й се включиха министърът на външните работи Цветлин Йовчев и министърът на транспорта Данаил Папазов, съобщи БТА.
Картата обхваща мерките по въвеждане на електронно управление до края на следващата година, посочи Бобева.


Досега са усвоени около 300 милиона евро за електронно управление. "За съжаление резултатите
не са достатъчно видими. Целта на тази пътна карта е в рамките на следващата година и половина да направим всичко онова, което е правено досега - работещо", каза Бобева.


Крайната цел, която се преследва, според нея е всички администрации да бъдат обвързани така, че да се намали административната тежест за гражданите и за бизнеса. Даниела Бобева добави, че към момента са изградени до голяма степен 30 регистъра, а министерствата и ведомствата, които оперират с тях
са 14 на брой. Всички тези министерства и ведомства подават информация до една платформа, която се нарича "Облак". В рамките на тази обща платформа и на своите компетенции ще може да се тегли необходимата информация.


Така, според Бобева, ще се намали административният разход. Засега регистрите са 30 на брой и обхващат най-масовите случаи на обществени услуги. Изгражда се и свръхскоростна комуникационна свързаност за достъп до всички общини.


Вицепремиерът Цветлин Йовчев допълни, че стратегията за електронно управление трябва да се извършва паралелно и с друга стратегия - киберсигурността, каквато той се ангажира да представи. За целта еикп от експерти щял да посети САЩ, за да се запознае на място с модела, изграден там.


"Очакваните ефекти са свързани с повишаване ефективността на държавната, общинските и съдебната системи при обслужването на гражданите и бизнеса за бързо и лесно предоставяне на качествени услуги чрез повсеместно прилагане на средствата на е-управление; повишаване на прозрачността и отчетността и намаляване на корупцията; създаване на нови възможности за участие на структурите на гражданското общество в управлението", посочват от кабинета.  


Финансирането на дейностите за стратегията ще бъде осигурено със средства от Европейския социален фонд и от Програмата за развитие на селските район, допълват от кабинета. 

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Правителството изпълнява своите ангажименти успешно. Браво

 2. 2 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "усвоени" май не е много точен термин... мирише ми на "неправомерно изразходвани" с акцент на "откраднати"...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 3. 3 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  резултата от всички предишни стратегии и пътни карти е кръгла нула, и адски се съмнявам точно при това правителство да се случи нещо различно.
  Чудно как една банка например успява да въведе система за електронно банкиране за месеци, а на държавата за услуги със същата или по-малка сложност не и стигат десетилетия и десетки милиони.

 4. 4 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Приели са пътна карта,което би трябвало да значи,че скоро няма да имаме електронно управление.По-интересното е къде са потънали тези 300 милиона евро досега,защото няма почти никакви работещи услуги?

 5. 5 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 758 Неутрално

  3-ти опит...

  ....за 3-ти път

 6. 6 Профил на datalove
  datalove
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "паралелно и с друга стратегия - киберсигурността, каквато той се ангажира да представи. За целта еикп от експерти щял да посети САЩ, "

  Ужасна идея е да вземаме акъл точно от щатите на тема "киберсигурност".

  Освен ако представата за сигурност на някои хора не е държавни служби да атакуват наред де що могат, да плащат на частни компании за дупки в сигурността на софтуера им (от които могат и се възползват и руски, и китайски правителствени хакери, и обикновени престъпници), да подриват общи стандарти за криптиране, да си мълчат за бъгове, които не са създадени от тях (case in point - Heartbleed), за да могат да ги ползват (а това, че всички останали хакери също могат да ги ползват отново няма никакво, ама никакво отношение към сигурността, разбира се) и т.н. и т.н.

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тва електронно правителство го чакаме, както неистово очакваме и осъден политик....Ама и в двата случая йок.....
  Що така у България не се случват и хубави неща....? Защо ве ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#1:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Правителството изпълнява своите ангажименти успешно.[/quote]
  успешно би било, ако свърши някаква работа. Обаче все още нищо такова не е станало - произведен е само план как да се свърши работата, на стойност от 300 млн. евро.
  Или казано с една дума - кражба.

 9. 9 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Това е безумие! Ако тези 300 милиона бяха изхарчени по предназначение, щяхме да имаме на 100% електронно правителство.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3303 Весело

  До коментар [#5] от "tolex":

  Трети опит неуспешен,обаче парите усвоени

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Досега били усвоени около 300 милиона евро за електронно управление. "За съжаление резултатите
  не били достатъчно видими !!!

  Алоооооо ЦАЦАРОООООВ

  Не са видими щото вече си купуват имоти по другите държави, за това не ги виждаме. Иначе като се направи една обиколка с хеликоптер се виждат, къде са парите от Европейските фондове и програми.

 12. 12 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Поредната пътна карта или план..... Ако никой не ги изпълнява са безсмислени.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  [quote#4:"purple_rain"]къде са потънали тези 300 милиона евро досега[/quote]

  И аз това се питам? Фирмата на Красен Станчев направи електронно правителство в.....Грузия още през 2011 г. Бат Бойко няколко пъти се заричА, но нъцки....

 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Къде 2145г дай Боже да го имаме това електронно управление, дето гъла милиони всяка година, а пък го няма никакво.
  Не пътна карта, не GPS навигатор, ами желание трябва. Малко но да го има. Докато го няма, няма да има и движение в тази толкова желана от всички нормални хора посока.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ментор":
  Вероятно знаете, че всяко нещо има своето начало. Край ще има само, ако има начало.
  За сега браво - за началото. Като стигне края /ако/ - ще има пълно браво.

  ПП Това с кражбата е важна информация. Съветвам Ви незабавно да я съобщите на компетентните органи. В противен случай подлежите на санкция, съгласно закона.
  Ако не Ви представлява трудност - моля Ви да я представите . Ще ми /и не само на мен/ бъде интересно да се убедя в незаконните действия на управляващите

 16. 16 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 525 Весело

  До коментар [#4] от "purple_rain":

  Това че има какво да се желае още е ясно, но говориш наизуст. Има над 350 административни услуги, които могат да се предоставят по електронен път.

  Бих ти дал линк и към Единния портал за достъп до електронните административни услуги ама сървъра им нещо е паднал в момента и един вид сам се оборвам

  Затова къде са изхарчени парите отиваш тук http://umispublic.government.bg/opPriorityLines.aspx?op=2 и гледаш приоритет "Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление" и гледаш... И следващия път се изказваш подготвен.

  Действителните пари изхарчени за еУправление не са 300 млн. евро. По-малко са. Освен ако не са включили и тези за еПравосъдие и еДемокрация в общата сметка.

 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Електронното правителство е като Годо. Чудя се ще го дочакаме ли.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  300 милиона и нищо налице!
  Браво! Давайте все така!
  Преди 5 години на семинар по темата в Шератон, Лиляна Павлова каза, че предишните правителства не са направили нищо, но сега ГЕРБ ще разчисти Авгиевите обори и ще го подкара. И най-важното, хардуерът вече бил поръчан от новото правителство. Та, в (поредния) хардуер и комисионни са отишли милионите.
  Към знаещите - колко милиона излезе е-управлението на Естония?

 19. 19 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 836 Неутрално

  А, сега разбирам защо 300 милиона евро не са стигнали да се забележи, че някой прави нещо за електронното правителство. Липсвала е пътна карта, само от това ще да е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK