"Южен поток" не е за България, а за Европа, обяви Стойнев (видео)

"Южен поток" не е за България, а за Европа, обяви Стойнев (видео)

© Красимир ЮскеселиевПроектът "Южен поток" не е за България, той е за Европа, заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след участието си в блиц контрол в рамките на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика.


Министърът отбеляза, че страната ни трябва максимално да се възползва от този проект. Още повече, че ние няма да дадем нито една стотинка за него, ще създадем работни места, ще донесем печалба на българските фирми, ще връщаме заема, който ще бъде взет единствено чрез дивидентите на проекта "Южен поток", изброи аргументите в полза на проекта министърът. Той призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепя националните проекти, а не да работи против тях.


Министърът каза, че вече е започнало производството на тръбите за газопровода и през юни започват евентуални строителни дейности по морската част на "Южен поток". В контекста на подписания договор между "Газпром" и OMV, което според министъра би могло да даде негативно отражение върху други държави, Стойнев коментира, че започва борба за това откъде ще мине проектът. Според него страната ни в момента е в изключително благоприятна ситуация.


Попитан какво мисли за създаването на европейски енергиен съюз, министър Стойнев припомни, че това е идея на Полша и предстои нейното обсъждане. Той обаче отбеляза, че за страната ни е важно да се види как това предложение ни помага и как ще ни осигури сигурност на доставките на природен газ за България. За мен като енергиен министър е най-важно да има сигурност на доставките на природен газ за България на добра цена, в момента ние работим и по двата въпроса, заяви министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK