Орешарски се похвали с наваксано изоставане по проекта "Южен поток"

Орешарски се похвали с наваксано изоставане по проекта "Южен поток"

© Юлия ЛазароваЮжен поток" е проект, по който работим, в голяма степен наваксахме изоставането, което заварихме в средата на миналата година. Това обяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг след правителственото заседание в Ловеч, цитиран от пресслужбата си.


"Всичко, което зависи от нас, сме го направили и продължаваме преговори за постигане на добри, а не каквито и да е условия за българската страна, във всички случаи не такива, каквито заварихме, когато поехме мандатa", подчерта премиерът.


По думите му опозицията проявява "интересния подход" да внася вотове за сравнително успешни политики. "Енергетиката е действително сектор с много рискове. Това е резултат от последните няколко години – има доста небалансирани решения. В момента позитивните тенденции са налице, макар и все още да сме далеч от състояние на балансирана система. В програмата ни една от ключовите мерки  ребалансиране на цялата система", подчерта премиерът Орешарски по повод намерението на ГЕРБ да внесе поредния вот на недоверие към правителството.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев напомни, че именно секторът енергетика свали правителството на Бойко Борисов. "Спомняте си, че преди близо година народът изгони това правителство", отбеляза Стойнев. Той посочи, че рейтинговата агенция "Фич" е дала позитивна оценка на предприетите стъпки от настоящия кабинет в енергийния сектор. "Свършеното от правителството за близо една година наистина не бе малко", изтъкна министърът.


Стойнев има предвид определения от "Фич" рейтинг на Българския енергиен холдинг наскоро, с който се потвърждава дадената му вече оценка.


По план тази година трябва да започне строителството на "Южен поток", напомни Стойнев. "Това е съгласувано и с нашите европейски партньори и с всички държави, през които ще премине газопроводът. Този газопровод е на Европа", каза министърът.


По повод финансовото състояние на НЕК, чиито отчет не е наличен нито за изтеклата година, нито за първото тримесечие на 2014 г., Стойнев посочи: "Имаше бизнес план приет от ръководството на НЕК, който целенасочено водеше компанията към фалит. Ако бяхме спазвали този план, тази година НЕК трябваше да има дефицит от близо 500 млн.лв., а следващата година – 700 млн.лв. Сега тези намерения на предишните управляващи няма да се сбъднат. Бизнес планът е изцяло променен и имаме професионално ръководство". Той пак не посочва какво е реално финансовото състояние на компанията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK