Стойнев пак ще вдига цената на въглищата (обновена)

Стойнев пак ще вдига цената на въглищата (обновена)

© ДневникОт първи юли влиза в сила новата цена на добиваните в Мини Марица-изток въглища, като вместо за 75 лв. те ще бъдат изкупувани за 77 лв. за тон условно гориво, каза в Стара Загора министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев . Той беше на посещение в Старозагорски регион заедно с лидерът на БСП Сергей Станишев.


Това е второто увеличение на цената на въглищата в рамките на последната година, напомни Стойнев. През юни миналата година цената на въглищата беше вдигната от 71.5 лв. на 75 лв.за тон условно гориво.


Синдикатите в "Мини Марица-изток" многократно поискаха спешно увеличение на цената на добиваните въглища, като най-добре според тях е цената да стигне 90 лв. за тон условно гориво. Това, според синдикатите има съществено значение за стабилизиране на финансовото състояние на мините и изпълнението на инвестиционната програма. Мини Марица-изток ЕАД е увеличило производството си с 37% за една година, каза министър Стойнев.
Той съобщи, че са договорени с Европейската банка за възстановяване и развитие средства за закупуване на 3 нови багери за държавните мини. В момента комплексът Марица-изток работи на пълна мощност, допълни той. Не е вярно, че "Мини Марица-изток" е теглила заем, за да изплати заплатите на хората, допълни Стойнев. Става въпрос за два овърдрафта от миналата година и те въобще не се използват за заплати.


Износът на електроенергия през първото полугодие на годината е увеличен с 100%, каза Сергей Станишев. Имаше умишлено водене на енергетиката към фалит с цел най-вероятно бърза приватизация, добави той. Предприеха се всички необходими мерки, за да не се допусне фалит. Като част от предприетите мерки, Станишев обяви намалението на такса пренос на електроенергията. От 32-33 лв. на мегават, такса пренос беше намалена на 6 лева за мегават, каза той. Като цяло в страната има увеличение на производството на електроенергия с 10% в сравнение с миналата година, каза Станишев.


Очаквам в скоро време Министерство на икономиката и енергетиката да представи енергийната стратегия на България, защото трябва да има предсказуемост и дългосрочен план на действие. Това е част от плана за реиндустриализация на България, който изпълнява правителството. Като чисто предизборно действие определи Станишев искания вот на недоверие от опозицията именно в областта на енергетиката. Министър Стойнев обясни, че с нетърпение очаква да се запознае с мотивите на опозицията относно искания вот на недоверие именно в сектор енергетика. Според него именно това е сектора, който е свалил ГЕРБ от власт. Той обяви, че стратегията за развитие на енергетиката е готова, но няма да я коментира преди изборите.


"Южен поток" трябва да се строи, защото ще даде сигурност на доставките на природен газ и ще постави България в силни позиции в преговорите с руската страна за цената на газа. Това правителство е твърдо решено проектът да се реализира и строителството да започне още тази година, каза министър Стойнев. Той припомни, че през 2009 г. българският бизнес е претърпял загуби в размер на над 200 млн.евро следствие двуседмичното спиране на доставките на газ.


До края на годината ще бъдат открити 4 нови завода в страната, каза Драгомир Стойнев. Той обяви, че се подобрява бизнес климата в страната, има ръст на промишленото производство за шести пореден месец на годишна база и хората не се страхуват от инвестиции.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK