Стойнев пак ще вдига цената на въглищата (обновена)

Стойнев пак ще вдига цената на въглищата (обновена)

© ДневникОт първи юли влиза в сила новата цена на добиваните в Мини Марица-изток въглища, като вместо за 75 лв. те ще бъдат изкупувани за 77 лв. за тон условно гориво, каза в Стара Загора министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев . Той беше на посещение в Старозагорски регион заедно с лидерът на БСП Сергей Станишев.


Това е второто увеличение на цената на въглищата в рамките на последната година, напомни Стойнев. През юни миналата година цената на въглищата беше вдигната от 71.5 лв. на 75 лв.за тон условно гориво.


Синдикатите в "Мини Марица-изток" многократно поискаха спешно увеличение на цената на добиваните въглища, като най-добре според тях е цената да стигне 90 лв. за тон условно гориво. Това, според синдикатите има съществено значение за стабилизиране на финансовото състояние на мините и изпълнението на инвестиционната програма. Мини Марица-изток ЕАД е увеличило производството си с 37% за една година, каза министър Стойнев.
Той съобщи, че са договорени с Европейската банка за възстановяване и развитие средства за закупуване на 3 нови багери за държавните мини. В момента комплексът Марица-изток работи на пълна мощност, допълни той. Не е вярно, че "Мини Марица-изток" е теглила заем, за да изплати заплатите на хората, допълни Стойнев. Става въпрос за два овърдрафта от миналата година и те въобще не се използват за заплати.


Износът на електроенергия през първото полугодие на годината е увеличен с 100%, каза Сергей Станишев. Имаше умишлено водене на енергетиката към фалит с цел най-вероятно бърза приватизация, добави той. Предприеха се всички необходими мерки, за да не се допусне фалит. Като част от предприетите мерки, Станишев обяви намалението на такса пренос на електроенергията. От 32-33 лв. на мегават, такса пренос беше намалена на 6 лева за мегават, каза той. Като цяло в страната има увеличение на производството на електроенергия с 10% в сравнение с миналата година, каза Станишев.


Очаквам в скоро време Министерство на икономиката и енергетиката да представи енергийната стратегия на България, защото трябва да има предсказуемост и дългосрочен план на действие. Това е част от плана за реиндустриализация на България, който изпълнява правителството. Като чисто предизборно действие определи Станишев искания вот на недоверие от опозицията именно в областта на енергетиката. Министър Стойнев обясни, че с нетърпение очаква да се запознае с мотивите на опозицията относно искания вот на недоверие именно в сектор енергетика. Според него именно това е сектора, който е свалил ГЕРБ от власт. Той обяви, че стратегията за развитие на енергетиката е готова, но няма да я коментира преди изборите.


"Южен поток" трябва да се строи, защото ще даде сигурност на доставките на природен газ и ще постави България в силни позиции в преговорите с руската страна за цената на газа. Това правителство е твърдо решено проектът да се реализира и строителството да започне още тази година, каза министър Стойнев. Той припомни, че през 2009 г. българският бизнес е претърпял загуби в размер на над 200 млн.евро следствие двуседмичното спиране на доставките на газ.


До края на годината ще бъдат открити 4 нови завода в страната, каза Драгомир Стойнев. Той обяви, че се подобрява бизнес климата в страната, има ръст на промишленото производство за шести пореден месец на годишна база и хората не се страхуват от инвестиции.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bate_bojko
  bate_bojko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Петилетката за 1 година!

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Честито на българите,които са на твърдо гориво!Правителството мисли за тях!
  Какви са тези влогове!Трябва да ви приберем паричките,пък после гласувайте за нас!Ние ви водим към едно ОТ СВЕТЛО КЪМ ПО СВЕТЛО БЪДЕЩЕ ,но не към Европа,а директно към Сибир!

 3. 3 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 543 Гневно

  Това момченце колко бели ще направи, не ми се мисли! Няма ли кой да го шляпне през пръстите.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 4. 4 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Гневно

  "Българската енергетика не е за продан"
  Българската територия може. Да се хариже на Газпром /Русия/, дзаже без пари.

 5. 5 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Гневно

  Тоя Стойнев като го видя по телевизията и умирам от смях. Толкова е смешен и комичен, че понякога се смея сам на глас. Оставям настрана говорният му дефект, на всеки се случва. Какви глупости говори и как се бие в гърдите....бил вдигнал въглищата с 2 лева. Наясно съм, защо е приятелче на Станишев. Точно толкова е нелеп и жалък. Тъжно е, че такива хора пробиват в България, като същевременно отказват и гонят умните и можещи хора извън страната. Чудя се как само лекета се издигат на повръхността. Не го заслужаваме, но все се случва.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Гневно

  ОСТАВКА ! НЕКАДЪРНИК !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Най-добре би било да си вдига чуковете, но робовладелците не дават?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 8. 8 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 723 Неутрално

  От пусто в празно...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 9. 9 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Социлаизъма е едно недоносче, беше прозрял др.Живков в късния соц. Но др.Стойнев не иска да проумее и поумнее.

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Весело

  [quote#0:"статията"]През следващия регулаторен период цената на въглищата в "Мини Марица изток"ще бъде увеличена от 75 лева за тон условно гориво на 77лева. Това е показателно за работата на правителството, което не се опитва да работи в мандати, а да покаже на хората перспектива и дългосрочност на своите действия…. С негова заповед новото увеличение на цената на въглищата е факт само няколко месеца след първото изменение от 71.50 лв. за тон условно гориво на 75.00 лв.[/quote]
  Перспективата и дългосрочността в действията на това ужправителство е ясна. Най-последователно вдигане на цените и непрекъснато вземане на външни заеми и заборчляване с оглед закърпване на бюджета. Всички тези действия очевидно са от "грижа" за обикновения българин.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Замълчи, замълчи, замълчи...

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 12. 12 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Весело

  когато Моисей е извеждал евреите от Египет, Бог е пратил чума, скакалци, и всякаква друга измет, пораза, смърт и уроди на египтяните.

  кой какво извежда от България толкова дълго време, че Бог ни наказва за пореден път с комунистическо правителство

  и за капак, Драго Стойнев този е проклятието на съвременната икономика няма нещо, до което да не се е докоснал и то да не се е срутило...

  РЕФОРМИ !
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  [quote#3:"Емо"]Това момченце колко бели ще направи, не ми се мисли! Няма ли кой да го шляпне през пръстите.[/quote]
  Ако не гласуваме единодушно срещу БСП/ДПС/Атака няма да има такъв!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  [quote#12:"Rage Against"]Драго Стойнев този е проклятието на съвременната икономика няма нещо, до което да не се е докоснал и то да не се е срутило...[/quote]
  Стойнев е само една марионетка. Един бушон готов да изгори всеки момент. Не чакай ум от този. Той само изпълнява. Без да мисли, без да чувства…..Изобщо като всеки платен от руските червени олигарси!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Не се спира това момче Стойнев , за него няма ни събота, ни неделя ! Да не вземе да прегори горкото ...!>>>>

 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Нови обещания на хоризонта. До изборите ще обещаят майка си и баща си. А иначе може и да го направи, нали трябва да фалира енергетиката за да я купят без пари руснаците, които са чужд (може би) инвеститор но не са колонизатори и експлоататори

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Стойнев, защо не вземете да замълчите.

  А и да си подадете #ОСТАВКА-та!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#13] от "Храбър":

  Към тези ,които изброихте трябва да се прибави и Цензурата на Бюрека!Иначе току виж ,като един СИЛЕН МЛАД И СЪСТРАДАТЕЛЕН МЪЖ вземе,че обещае сам да копае въглища ,да ги раздава на социално слабите и да им пали печките!!!!

 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  "Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."Стойнев си е избрал втория път.

 20. 20 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Гневно

  О С Т А В К А  веднага!

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  до кога ще ги търпим , до ката направят камара със золуми .ОСТАВКА наглеци такива .

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Любопитно

  Вероятно след поредното вдигане на цената на въглищата, отново американските фашисти имали глупостта да инвестират в нашите ТЕЦ-ове ще са виновни, че вдигат цената на тока. И това ще е заговор срещу социалистическата ни евразийска родина...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Клоунът от пътуващият цирк, който някои не знам защо наричат министър, днес е снесъл поредният полог. Миризмата от него ще бъде подобна на предишните ( БелЬЯне, Ураново, БЕХ, ЕРП-та, Южен ПУТок).
  Това правителство се опитва да направи торта от тези полуци.
  Не знам защо отявлен русски агент и рублогризач не е задържан и осъден за шпионаж в полза на чужда държава?

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":

  Защо още няма тролчета???Вие им дадохте МАТЕРИАЛ ЗА "мислене"!Не на тях всъщност,а на тези,които им плащат!

 25. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Вярно,да не му дават много зор на Стойнев да не вземе да прегори

 26. 26 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Той беше на посещение в Старозагорски регион заедно с лидерA (а не - ледерЪТ!) на БСП Сергей Станишев.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 27. 27 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Той беше на посещение в СтарозагорскиЯ регион (тъй като регионЪТ е един единствен, а няма множество старозагорски региони!).

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 28. 28 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#2:"doroteus"]Честито на българите,които са на твърдо гориво![/quote]
  Верно ли познаваш некой, дето си е построил дом инсталация за изгаряне на маришки въглища?

 29. 29 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#28] от "usero":

  Не се ли правеха брикети от тях???
  Мисля,че беше фирма "Брикел"!
  Освен това и ние ще трябва да ЧЕРПИМ,защото мисля,че ТЕЦОВЕТЕ МАРИЦА работят с тях!А те какво произвеждат - електричество?Да си дойдем на думата!Утре не знам какво ще се измисли по въпроса??И дали Моника ще бъде достатъчно компетентна да СЪТВОРИ адекватни ОПОРНИ ТОЧКИ !

 30. 30 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Не били кредити, а били овърдрафти... Това какво е бе, палячо?? Като парите не са депозит, в джоба или в сметката ти, всичко останало е ЗАЕМ, без значение как се нарича... И не били за заплати...!?!?! А зз какво?? За крадене?? За черната червена каса

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  ,,Стойнев пак ще вдига цената на въглищата (обновена),,

  Докато ние сме втрентили взор в цената на тока, Стойнев си върши необезпокояван работата. Тук увеличи цената на въглищата, там на газта, по нататък на нефта и бензина, без да пипат заплатите на работника . Така че тези които дойдат на власт след тях несимволично да бъдат принудени да вдигнат цената на тока и пак ще има факли по улиците.

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Нищо ново под слънцето на тази географска ширина. След 3 г мъдро управление на БСПДПС енергетиката ни ще бъде в ръцете на Русия.
  Някой спомня ли си дружеството Росбулнефт? Как бе създадено, как за 3 г НХК натрупа 500 млн$ загуби а Росбулнефт 500 млн$ печалба? За незнаещите- тогава Валентин Златев го играеше представител на Роснефт- Москва!!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Както се изказваше Живков-Да,ВИЕ,честито новото увеличение на тока.
  От което следва че след 25.05 ще видим и новите цени по магазините.Затова мислете с главите а не с коремите си.

 35. 35 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#29] от "doroteus":

  Да, произвеждат се брикети, не само от маришки въглища, ама отчасти и от тях. Само че хората, дето се отопляват на твърдо гориво използват главно дърва и украински въглища, също и други брикети, та тия на Брикел няма много накъде да поскъпват. А токът падна при последното увеличение на цената на въглищата, там явно връзката е обратнопропорционална.

 36. 36 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#12:"Rage Against"]че Бог ни наказва за пореден път с комунистическо правителство [/quote]
  Нека не приписваме на Всевишния вината за глупостите, които вършим.

 37. 37 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1683 Весело

  До коментар [#35] от "usero":

  Тогава защо трябва да се взимат лицензи?Най-добре да ги направят направо по 100 лв. и готово!Само че,когато цената "падна" - на тока де,не бяхме ли теглили някакво "кредитче"???да си изпълним ОБЕЩАНИЕТО .
  А пък аз съм на брикети!По нас има малко дърва!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Въглищата трябва да се плащат по разумна цена, колкото струват, толкова, за да върви производството и енергетиката в страната..... все пак 77 лв/тон условно гориво е 2-3 пъти по ниска цена от тази на вносните въглища.....
  Така че ресурсът трябва да се използва...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 40 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 374 Гневно

  Стойнев не е нищо повече от един " рум сървис " !

  Не го ли разбрахте това най-сетне ?

  Такива изроди в Китай ги откарват директно на стадиона...((

 41. 41 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 893 Неутрално

  и ние си мислим че имаме пазарна икономика

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#37:"doroteus"]Само че,когато цената "падна" - на тока де,не бяхме ли теглили някакво "кредитче"???[/quote]
  Ааа, не си чел статията.
  [quote#0:"статията"] Не е вярно, че "Мини Марица-изток" е теглила заем, за да изплати заплатите на хората, допълни Стойнев. Става въпрос за два овърдрафта от миналата година [/quote]
  Не е кредит, нито е заем.

 43. 43 Профил на today
  today
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Явно олигофренията наистина е тежко заболяване!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 44. 44 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Магьосници: със скъп кюмюр- евтин ток

 45. 45 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Според упорните точки на провителството и Стойнев, улеличението на цената на въглищата е предпоставка за "по-нататъшното намаление на тока" до края на мандата....Как ли го разбира това баба Гюрга от Долно Нагорнище?....Вероятно - като Бобо45...

 46. 46 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Такса пренос е намалена поради една , единствена причина - да могат червените барони отново да изнасят евтин ток към нашите съседи и по този начин да трупат пачки. В същото време евтината електроенергия стимулира чуждите икономики, а не нашата. Нищо ново под слънцето.
  И явно шизофренията е пълна - знаят, че трябва да вдигат цените на въглищата , но намаляват тока. Не знам кой всъщност иска да фалира енергетиката. Въпрос с повишена трудност.

 47. 47 Профил на yossarian1
  yossarian1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Той обяви, че се подобрява бизнес климата в страната, има ръст на промишленото производство за шести пореден месец на годишна база и хората не се страхуват от инвестиции."

  Ако правилно разбирам хората за шести пореден месец не ги е страх от инвестиции? Това ще да е някакъв нов (стойневски) икономически показател.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK