Синдикатите се опълчиха срещу нови съкращения в БДЖ

Синдикатите се опълчиха срещу нови съкращения в БДЖ

© Надежда Чипева, КапиталТранспортните звена на двете синдикални организации у нас - КНСБ и КТ "Подкрепа" - разпратиха днес до институциите и медиите декларация, в която настояват да се прекратят съкращенията на служители в държавните железници. Това според тях е грубо нарушение на колективните трудови договори и изобщо на договореностите между социалните партньори.


"Не е нормално близо месец след подписването на колективните трудови договори да се предприемат действия за съкращаване на 700 служители от системата на БДЖ, както се тиражира в медиите. Това води до разрушаване на доверието и до ескалация на социалното напражение", пише в съобщението. Освен това според синдикатите в момента "тази оптимизация е абсолютно необоснована и не се налага от никакви жизнено важни за БДЖ причини". 


В декларацията се посочва още и недоволство от това, че синдикалните организации "като социални партньори за пореден път научават информация за намеренията за драстични промени в структурата на българската железница единствено и само чрез средствата за масово осведомяване", а не лично от министерството.  


Документът е адресиран до министъра на транспорта, инфорамционните технологии и съобщенията Данаил Папазов, също и до изпълнителния директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД, управителя на "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и до управителя на "БДЖ – Товарни превози" ЕООД. Подписан е от инж. Петър Бунев – председател на Синдиката на железничарите в България – КНСБ и Розен Зарков – председател на ФТР "Подкрепа", и инж. Зоринчо Йорданов – председател на НЖС "Подкрепа".

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А пари за заплати от къде бе....? И не се казва съкращаване на работници, а оздравително съкращаване на разходите....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Синдикатите са едни от най-големите виновници са окаяното състояние в което се намира БДЖ.Но на тях не им пука,важното е да няма съкращения,въпреки че БДЖ потъва все повече.Затова заслужават държавата да остави БДЖ да фалира и съкращенията да не са 700,а всички работещи.

 3. 3 Профил на blader
  blader
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ми тогава да се затвори...

  They didn't know it was impossible so they did it...
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Вместо да защитават работниците ,че защитават чиновниците.Ако се съкратят 50% от лемурите ,ще има по-добри заплати за железничарите

 5. 5 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Затваряй!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 6. 6 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 487 Весело

  Фалитът на БДЖ въобще не жижнено важна причина, тя просто не застрашава далаверката на синдикатите, а че компанията е фалирала, е*и и ... Държавата пск щре даде пари и далаверата ще продължи.
  Няма как да оставят електората бе безплатен превоз

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално
 8. 8 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 621 Гневно

  Хрантутниците пак зареваха! Даже и 700 души са малко за съкращаване. Железниците трябва да се приватизират, субсидията в размер на 170 млн. лв. годишно да се пренасочи към строителство на скоростни ж.п. линии, и железопътния транспорт да конкурира успешно автомобилния, Това е и икономически и екологично и социално обосновано. Всичко друго е пилеене на средства.

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  синдикатите гък не продумаха по време на предната тройна коалиция и разхищенията на тогавашния министър мутафчиев (златните вагони, закупени десетки пъти по-скъпо и също мотрисите сименс).

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "...КНСБ и КТ "Подкрепа" - разпратиха днес до институциите и медиите декларация, в която настояват да се прекратят съкращенията на служители в държавните железници..."

  ...щото, иначе, квооо...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Щом не искат съкращения - ЛИКВИДАЦИЯ!!!

  Sileto et spera!
 12. 12 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Приватизация му е майката!

 13. 13 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Някой знае ли сумарно колко са дълговете на БДЖ + НЕК + ТЕЦ София ?

  Простщината победи с ИПОН
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Не е толкова трагично положението ако се съкратят 700 души.Много по-трагично ще стане,ако не се съкратят.А колективните трудови договори са камък на шията на всяко държавно предприятие.Такива не бива да се подписват от принципалът безусловно.

 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "...Освен това според синдикатите в момента "тази оптимизация е абсолютно необоснована и не се налага от никакви жизнено важни за БДЖ причини". .."
  ?????!!!
  Тия съвсем са изпушили??Тя компанията е пред пълен блокаж и фалит,нямало било жизнено важни причини??

 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Оптимизация на административния персонал е една от набелязаните мерки, с които шефовете на БДЖ ще се стремят да убедят кредиторите, че „Холдинг БДЖ“ полага усилия за намаляване на разходите на Общото събрание на кредиторите през м. юни.
  Защото те, кредиторите, са в правото си да вземат решение да поискат фалит на Бдж, нали. Този факт, обаче, не е в полезрението на синдикалистите-търтеи.
  Подкрепям мнението на vjacho за вредата от колективните тр.договори. Такива може да се изготвят, но - разумно, без извиване ръцете на работодателя.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 17. 17 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ами като няма кадърно управление как искат да имат приходи. В този случай заставам за съкращения, ама трябва да се почне от шефовете и началниците. На БДЖ проблема е, че няма приходи, а това, че няма приходи се дължи на множество фактори като:
  - безразборно източване (разпродаване на ДМА, точене на евтина навта и др.) продължило почти две десетилетия
  - уникално занижено ниво на обслужване - с влак пътуват само тези, които нямат пари за автобус
  - уникално лоша поддръжка на всички влакове и гари - последния пък като се качих на влак се сещам, че ми напомняше за химическа тоалетна
  И много други такива. Така, че проблема е комплексен и изисква много силна воля от страна на управляващите на железниците. Трябва да има предварителна стратегия относно това как ще се развива БДЖ. Да си се направи план как мислят да подобрят условията... Ако трябва и за Европари ще кандидатсват. Има начини, ама няма желание - най-лесно съкращения!

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Интересна е разликата между поведението на западноевропейските и на българските синдикати в подобни ситуации. Щом няма работа, първите ще предпочетат да си извоюват обезщетения и повече да не се занимават, вместо да кибичат в затъваща фирма и да искат работници там, където няма работа за вършене.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Досега СиндиКалните лидери не са спрели нито едно съкращение и сега ще е така.

 20. 20 Профил на Да, ама не
  Да, ама не
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това вече е нахалство. Благодарение на синдикатите, почти нито едно държавно предприятие не е реформирано, вместо да скачат сега, да бяха скачали когато най-големите предприятия отидоха в неясни ръце по времето на синия циганин.

 21. 21 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":
  ++++
  Само им вижте лъскавите служебни автомобили на паркинга на главно управление Холдинг БДЖ откъм Славянска в двора на гърба на ул. Иван Вазов 3.... и си мислете за какви административни разходи става дума! Като тези возила си ги ползват като лични автомобили....

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Неутрално

  реформа трябва да се направи, и да започнат от раздулата се администрация .

 23. 23 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Зоринчо, мама, защо тъй?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Затваряй!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  "Това води до разрушаване на доверието и до ескалация на социалното напражение"

  'Баси кухите клишета! След като и Орешарски опря до съкращения, тези херпеси от синдикатите трябва да вдянат, че не остана място за популизъм. Могат само да го накривят на Трендафил Акациев...

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Бе, тия синдикат все се опълчват срещу решения на правителството, на едрия бизнес и кого ли не, и все става каквото са решили големите! Никога не става както искат наетите!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK