FT: С руска подкрепа български бизнесмени опитват да вземат ЕРП-та

FT: С руска подкрепа български бизнесмени опитват да вземат ЕРП-та

© ReutersСлучаят (с трите електроразпределителни дружества в България) се следи като барометър за руското влияние сред загриженост, че местни бизнесмени с руска подкрепа лобират да изградят свои дяловe в бизнеса с пренос на енергия, ако чуждестранните инвеститори бъдат лишени от лицензите си."


Това пише в."Файненшъл таймс" в статия по повод споровете за плащания между НЕК и трите дружества - EVN, CEZ и Energo-Pro.


"Случаят с чешки и австрийски инвеститори отблъсква партньорите на България в ЕС и увеличава подозренията за тайно руско влияние. (...) Европейската комисия и шест страни от ЕС се оплакаха в България от начина, по който се третира случаят, на който се гледа като на тест за върховенството на закона", пише изданието.
"Файненшъл таймс" припомня на читателите си по повод предлагани законодателни поправки в полза на "Южен поток", че страната "вече е изправена пред проверка за предполагаемо специално отношение към руски газопровод в момент, когато Западът и Русия са в конфликт заради Украйна".


Авторът цитира и писмото от еврокомисаря Гюнтер Йотингер до българския енергиен министър, в което се казва: "Отблизо следим ситуацията във връзка с продължаващите процедури за отнемането на лицензите от ДКЕВР и, ако се наложи, ще предприемем необходимите юридически стъпки, за да гарантираме пълното спазване на законите на ЕС." Спорът трябва да се реши в търговски съд, а не с политически мотивирано нареждане на регулатора, заявява още еврокомисарят по въпросите на енергетиката.


Посланиците на Германия, Франция, Австрия, Чехия, Дания и Финландия са предупредили Пламен Орешарски, че отнемането на лицензите "ще изпрати крайно негативен сигнал към всички настоящи и бъдещи инвеститори в България", разказва още "Файненшъл таймс". Премиерът отвръща, че просто се прилага законът и никой не притиска регулатора, въпросът за цената на тока е "експлозивна материя" в страната, а медиите представят предстоящото решение като шанс да даде тласък на управляващите социалисти точно преди изборите за Европейски парламент, допълва изданието.


"Файненшъл таймс" изрежда, че ЕРП-та се оплакват от ограниченията на българския регулиран пазар, че в сектора години наред са допускани системни грешки, цените са намалявани от политически съображения и още се усеща ефектът от рязкото увеличаване на сегмента на възобновяеми източници.


Но Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания говори за руско влияние в случаите с ЕРП-та и с "Южен поток", което често се осъществява чрез местни медии, контролирани от българи в близки връзки с Русия.


"Руското влияние в енергетиката (на България) е повсеместно", казва той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK