Стойнев: Ще преодолеем наказателните процедури, оставени от ГЕРБ, няма такава за "Южен поток"

Драгомир Стойнев

© Красимир Юскеселиев

Драгомир СтойневЩе преодолеем наказателните процедури, които ГЕРБ ни оставиха като наследство, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и допълни, че по "Южен поток" наказателна процедура на Европейската комисия няма, предаде агенция "Фокус".


По думите на Драгомир Стойнев пилотните процедури на еврокомисията, за които вчера потвърди говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, са на база жалби на граждани и фирми, които се жалват до Брюксел, и съответно започва обмен на информация за тази жалба между държавите членки и Европейската комисия. От 2010 г. има 20 такива процедури, които са за обмен на информация, обясни той.


"Две от тях по време на управлението на ГЕРБ са прераснали в наказателни процедури. Те са в частта за електроенергия и за отпадъците в минната индустрия. Ние сме предприели нужните действия и с промяна в Закона за енергийната ефективност и Закона за подземните богатства тези наказателни процедури ще отпаднат", каза Стойнев.
"Смятах това да не го съобщавам, тъй като е съвсем нормално едно правителство да си върши работата и да работи в името на националния ни интерес, но понеже г-н Делян Добрев каза, че ще изпрати писмо до еврокомисията, за да пита дали има наказателна процедура за "Южен поток" - не такава няма", подчерта той.


"Призовавам г-н Добрев да дойде в министерството да се запознае с информацията, която сме предоставили на ЕК. Имаме постоянен диалог с Европейската комисия, многократно съм се срещал с комисаря Йотингер. Тук се касае за законодателство, което още не е прието. Именно поради тази причина следващата седмица, или когато експертите на ЕК са свободни, ги очакваме, аз съм ги поканил. Така се разбрахме с комисаря Йотингер, да продължим тези разговори", заяви Стойнев. По думите му ще бъдат поканени и народните представители, включително и народните представители от опозицията.


"За мен е нормално този дебат да се води в парламента, да видя техните предложения за второ четене, относно законопроекта, който касае запълването на една дупка в българското законодателство, тъй като до момента нямаме изграден морски газопровод. Навремето имаше идея "Син поток" да стигне до България, само че правителството на Иван Костов реши да не реализира този проект, и в момента, вместо да имаме сигурност на доставки на природен газ от Русия към България, чрез "Син поток", те го изградиха до Турция", каза министърът.


По негови думи има много хора, които работят против националния ни интерес. "Така и Бойко Борисов, тъй като тази процедура на обмен на информация между Европейската комисия и България започна след жалба на Борисов в кабинета на г-н Йотингер, оттам нататък сме в постоянен диалог с г-н Йотингер, няма никакъв проблем, това е процедура, която касае единствено обмен на информация, така че няма никакъв проблем", каза още Драгомир Стойнев.


По-късно от Министерството на икономиката и енергетиката изпратиха официално съобщение, в което заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов кани на среща днес народните представители от ГЕРБ, за да получат точна и достоверна информация за полученото от Европейската комисия запитване EUpilot за готвените промени в Закона за енергетиката.


България се присъединява към проекта EU pilot на 1 октомври 2010 г. Първото запитване в областта на енергетиката е получено през декември 2010 г. До момента страната е получила общо 20 запитвания в областта на енергетиката, отбелязват от министерството и потвърждават думите на Стойнев, че две от тези процедури са преминали в наказателни по време на правителството на ГЕРБ.


Десет от запитванията по EUpilot са приключени, а по осем се работи, като сроковете за отговор по тях не са изтекли.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK