Безработните младежи са намалели с около 7000 от началото на годината

Безработните младежи са намалели с около 7000 от началото на годината

© Цветелина Белутова, КапиталБезработните до 29 години са намалели с близо 7 000 от началото на годината, като през месец април броят им остава висок - над 68 хиляди в страната. През първите месеци на 2014 г. около 5 450 млади хора са намерили работа или стаж чрез субсидирана заетост, докато без помощ, в реалния сектор са започнали 15 хиляди. 


За повишаване на младежката заетост България получава 110 млн. евро от Европейската комисия, потвърди заместник-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова днес, след като за тези средства беше съобщено още в края на миналата година. Парите трябва да се оползотворят през тази и следващата година и ще се разходват по плана за изпълнение на Европейската гаранция за младежта.


С националното съфинансиране от още 23.5 млн. лева общите средства за обучения и субсидирана заетост за младите хора през следващите две години ще е 240 млн. лв. Изпълнението на Европейската гаранция за младежта ще се следи съвместно от социалното, просветното, спортното и икономическото министрество, уточни Дянкова. 


Инициативата на ЕК е насочена към младежите до 24 г., като основна дейност по нея е изготвянето на индивидуален план за интеграцията им на пазара на труда за всеки от тях, който е регистриран в бюрото по труда. Тази практика започна в началото на годината след набиране и обучение на кадри, които да правят тези оценки. На нея зам.-министър на труда отдава намалението в броя на безработните младежи спрямо същия период на 2013 г. - с 5417 човека или 1.6 процентни пункта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK