Комисията за конкуренция отмени поръчка на НКЖИ

Комисията за конкуренция отмени поръчка на НКЖИ

© Анелия НиколоваКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на генералния директор на Държавното предприятие "Национална компания Железопътна инфраструктура"
(НКЖИ) за класиране на участниците в обществена поръчка.


Тя е за определяне на изпълнител на проект за интермодален терминал в Русе.


Проучването на комисията е установило, че при разглеждане на офертите оценителната комисия е изискала от класирания на първо място участник Обединение "Дунав" данни, които е трябвало вече да бъдат попълнени от кандидата в декларация за авансово плащане.
Дружеството е представило нова попълнена декларация, което обаче представлява представяне на нов документ по процедурата, което не се допуска от Закона за обществените поръчки.


КЗК смята, че по този начин са нарушени принципите на свободна и лоялна конкуренция и недопускане на дискриминация по отношение на останалите участници в процедурата, които стриктно са се запознали с изискванията на възложителя и са подготвили оферти в съответствие с обявените условия.


Според антимонополния орган конкурсната комисия е трябвало да констатира несъответствие на съответната част от документацията на тази оферта и да предложи отстраняването на компанията.


Освен това комисията не е обосновала поставения брой точки на техническите предложения на участниците.


"Липсата на анализ, яснота и прозрачност при оценяването на офертите нарушава отново принципите на Закона за обществените поръчки за правилно провеждане на процедурите и разходване на публични средства, за равнопоставеност и свободна конкуренция между участниците", посочва в мотивите за решението си КЗК.


Антимонополната комисия връща процедурата от етап "разглеждане на техническите предложения на участниците".

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 937 Весело

  Колко са честни в КЗК...

 2. 2 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  И Русе ще си чака за честен терминал...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK